Dunaújváros Hetilap

Egészségügy: áttörés a hálapénz-fronton? (1.)

Öcaline - 2020. február 5. 16:21

Külön sorozatot kezdünk a magyar egészségügy egyik legvitatottabb eleme, a hálapénz egyszerre neuralgikus és roppant aktuális témájáról. Sorozatnyitónkban az alapfogalmak tisztázásán túl a Magyar Orvosi Kamara új, az eddigiekhez mérten radikális változást ígérő álláspontját mutatjuk be – a folytatásban természetesen szűkebb pátriánk állapotrajzát is igyekszünk vázolni. Vágjunk is bele, mint az egyszeri sebész!

A fogalmi tisztázás egyik eleme, hogy rögzítsük: hálapénznek számít minden plusz juttatás, amit a beteg (vagy hozzátartozója) az ellátásért cserébe a TB-támogatáson felül ad a gyógyításában szereplőknek. Kicsit becézgetve a jatt egyik formája, ugyanakkor sokan az egészségügy szereplői közül is egyszerre tartják méltatlannak és a szakmai tevékenységgel összeegyeztethetetlennek a plusz juttatások ezen formáját. Egy kis ellenállás-történelem: az első akciókat még 2016 tavaszán kezdte az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, majd fontos szerepet vállalt a Magyar Rezidens Szövetség és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete is abban, hogy a téma a szférán belül meghatározó legyen. Egy tavalyi interjúban az Újratervezés csoport egyik alapító tagja, Máté-Horváth Nóra aneszteziológus foglalta össze legpontosabban a hálapénzzel kapcsolatos alapvető problémát – íme: „A hálapénz  (...) miatt a betegbiztonság sérül. Amíg ugyanis soron kívül megoperálnak valakit, addig egy másik, sürgető műtét hátrébb sorolódik. Van egyfajta kognitív disszonancia a társadalomban: nem hajlandó belátni, hogy amit a saját biztonságáért próbál adni, azzal épp a saját biztonságát ássa alá. Mindez a betegek, az őket ellátók és a társadalom érdekeit sem szolgálja.”
Az alulról építkező kezdeményezések (lásd keretes írásunkat) után a valódi áttörést a vezetőváltáson átesett Magyar Orvosi Kamara (MOK) nemrégiben tett javaslata hozta. A szféra legfontosabb szakmai szervezete két terület összekapcsolását szorgalmazza:  egyfelől rendezné az egészségügyi béreket, ugyanakkor a szó legszorosabb értelmében kriminalizálná – de facto büntethetővé tenné – a hálapénz gyakorlatát. A kamarai érvelés is egyértelmű: álláspontjuk szerint a paraszolvencia súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban. Az érintettek körében nagy visszhangra talált Kincses Gyula nyilatkozata – a MOK elnöke a Világgazdaság hasábjain ismertette a korábbiakhoz mérten jelentős áttörést ígérő kamarai álláspontot: „... hálapénzt adni és kapni nem tisztességes, nem jó és hihetetlen torzításokat, illetve károkat okoz. Ebből a legkisebb, hogy adómentes, feketejövedelemként jelenik meg az orvosok zsebében, és hogy a lakosságnak is óriási anyagi teher. Viszont az is látszik, hogy az ellátórendszer szerkezetére gyakorolt hatása is jelentős, például a várólistákra is kihat.”
A kamara elnöke szerint tisztességes viszonyok között is megteremthető hálapénzmentes egészségügyi ellátás – ugyanakkor azt is hozzátette, hogy mindez elképzelhetetlen orvosi és szakdolgozói béremelés nélkül.

Hogy sikerül, sikerülhet-e, az természetesen a jövő zenéje.

Itt a példa – így is lehet!

Nem leszek hipokrita, sem igazságosztó, viszont mutatok egy gyönyörű példát – ez a plakát fogadja a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Gyermektraumatológiai osztályára érkező betegeket és hozzátartozóikat. 

A plakáton megörökített képlet egyszerre világos és példás. A gyógyításban főszerepet vállaló  szakemberek elsőül is  éppen azt nyomatékosítják, hogy kivétel nélkül tudásuk legjavát nyújtják a fizetésükért, de szakmai tevékenységükért nem kérnek, nem is fogadnak el hálapénzt. Munkájukért ők közvetlenül csak szóban elrebegett vagy írásban megfogalmazott hálás köszönetet remélnek azoktól, akiket gyermekük/unokájuk/rokonuk betegsége, sérülése így vagy úgy, de egészen biztosan megviselt. Ámde hagynak még egy – közvetett – menekülőpályát mindazoknak, akik úgy érzik, forintosítanák a hálát. Ellenőrzött formában adakozhatnak; ott a közhasznú alapítvány, oda lehet utalni, számlaszám, követhető pénzút, semmi humbug, köszönik szépen. Mellékszál, de fontos mellékszál: a szervezet nevében is ott az egész történet lényeges momentuma. Minden Baleseti Sérült  Gyermekért. Nincs kivétel.
Íme, egy követhető példa. És egy ékes-fényes bizonyíték: így is lehet!

(Folytatjuk)

(Képeink természetesen illusztrációk)

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.