Ez a lényeg: Dunaújvárosban sincs koronavírusos beteg

2020. február 28. (péntek) 9:29 - Öcaline

A koronavírusról, a fertőzésveszélyről és az azzal kapcsolatos tévhitekről, valamint  a lakosság pánikreakciójáról is kérdeztük a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosát. A lényeg: nyugalom!

A COVID-19-ről, ismertebb nevén a koronavírusról adott tájékoztatót dr. Mészáros Lajos a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója. Elmondta, Dunaújvárosban még nem azonosítottak senkit, akit megfertőzött volna a vírus. Végeztek már több olyan betegnél is teszteket, akik a fertőzött területekről utaztak városunkba, viszont mindenkinek negatív lett az eredménye. 
Az intézményvezető ugyanakkor kiemelte, jelenleg is látogatási tilalom van a kórházban az influenzajárvány miatt, amivel a koronavírus körülötti felhajtás miatt talán kevésbé foglalkoznak az emberek:
– Az influenza előfordulása sokkal nagyobb, meggyőződésem, hogy sokkal több áldozatot is követel. A járvány közepén járunk. Mindenkinek vigyáznia kell magára emiatt is, főleg az idősebbeknek, és a tartós betegségben szenvedőknek. A koronavírus más terület. Tüneteit tekintve két hét a lappangási idő. Hangsúlyozom, hogy nem kell minden – például olasz – településtől félni. Azok, akik bizonyítottan a fertőzött területről érkeztek haza, lehetőleg ne menjenek két hétig közösségbe. Ha tapasztalják magukon a betegség tüneteit, az eljárásrend szerint tájékoztatniuk kell erről a háziorvosukat. Azt mindenképpen el kell mondani, hogy az alaphigiéniás eljárásokkal mindenkinek tisztában kell lennie. Lehetőleg ne fogdossunk össze minden tárgyat a buszon, az utcán, vagy ha meg kell fognunk, ne nyúljunk közvetlenül arcunkhoz, csak kézmosás után. Akiknek jobban oda kell figyelniük magukra, azok a tartós betegek, idősek, és influenzában szenvedők. De továbbra is hangsúlyozom, Dunaújvárosban nincs fertőzött beteg. 

Sokan attól félnek, hogy ha karantén alá kerül a város, nem lesz elég élelmiszer, és ezért elkezdtek mindent felvásárolni. Dr. Mészáros Lajos szerint teljesen feleslegesen:
– Olaszországban van a legközelebbi karantén, viszont az élelmiszerellátás ott is megoldott, még akkor is, ha vannak források, melyek az ellenkezőjét állítják. Azzal, hogy a lakosság felvásárol bizonyos termékeket, csupán azt érik el, hogy ideiglenes készlethiány lesz belőlük, melyeket az üzletek pótolni fognak. De ennek semmi értelme nincs, hiszen biztosított az élelmiszer utánpótlás.

(Szöveg: Nemes Orsolya; a víruskép illusztráció, archív fotó: Miklán Klaudia)

A rovat további hírei: Sziréna

Baleset szemtanúit keresi a rendőrség

Baleset szemtanúit keresi a rendőrség

2020. április 01. (szerda)

Egy közúti közlekedési baleset részesének és szemtanúinak felkutatásában kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök.

Laptopot lopott!

Laptopot lopott!

2020. március 31. (kedd)

Folyamatban lévő bűnügyben történt előállítás és közúti közlekedési baleset miatt intézkedtek tegnap a dunaújvárosi rendőrök.

Nyitás előtt járt az üzletben

Nyitás előtt járt az üzletben

2020. március 29. (vasárnap)

A lopás elkövetőjét a dunaújvárosi rendőrök alig fél nap alatt fogták el otthonában.

Árokba hajtott egy autó a 6-os főúton

Árokba hajtott egy autó a 6-os főúton

2020. március 26. (csütörtök)

Rácalmás közelében történt balesethez riasztották kora délután a tűzoltókat.

Rendőrség: egy elfogás, egy segítség

Rendőrség: egy elfogás, egy segítség

2020. március 25. (szerda)

Elzárás letöltésének elmulasztása miatt csíptek el a rendőrök egy kisapostagi férfit a városban tegnap, és egy segítségnyújtás is akadt a merítésben. Hírcsokor.

Baleset a hóban – egy sérülttel

Baleset a hóban – egy sérülttel

2020. március 24. (kedd)

Dunaújvárosi sofőr okozott balesetet a 61-es főúton Előszállás külterületén hétfőn kora délután. Egy forgalmi okból várakozó autónak ütközött a Seat, amelynek utasa meg is sérült a balesetben. 

Nagy segítség a mentősöknek

Nagy segítség a mentősöknek

2020. március 21. (szombat)

Három ózongenerátorral gazdagodott az Országos Mentőszolgálat Dunaújvárosi Mentőállomása.