Ez a lényeg: Dunaújvárosban sincs koronavírusos beteg

Öcaline - 2020. február 28. 9:29

A koronavírusról, a fertőzésveszélyről és az azzal kapcsolatos tévhitekről, valamint  a lakosság pánikreakciójáról is kérdeztük a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosát. A lényeg: nyugalom!

A COVID-19-ről, ismertebb nevén a koronavírusról adott tájékoztatót dr. Mészáros Lajos a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója. Elmondta, Dunaújvárosban még nem azonosítottak senkit, akit megfertőzött volna a vírus. Végeztek már több olyan betegnél is teszteket, akik a fertőzött területekről utaztak városunkba, viszont mindenkinek negatív lett az eredménye. 
Az intézményvezető ugyanakkor kiemelte, jelenleg is látogatási tilalom van a kórházban az influenzajárvány miatt, amivel a koronavírus körülötti felhajtás miatt talán kevésbé foglalkoznak az emberek:
– Az influenza előfordulása sokkal nagyobb, meggyőződésem, hogy sokkal több áldozatot is követel. A járvány közepén járunk. Mindenkinek vigyáznia kell magára emiatt is, főleg az idősebbeknek, és a tartós betegségben szenvedőknek. A koronavírus más terület. Tüneteit tekintve két hét a lappangási idő. Hangsúlyozom, hogy nem kell minden – például olasz – településtől félni. Azok, akik bizonyítottan a fertőzött területről érkeztek haza, lehetőleg ne menjenek két hétig közösségbe. Ha tapasztalják magukon a betegség tüneteit, az eljárásrend szerint tájékoztatniuk kell erről a háziorvosukat. Azt mindenképpen el kell mondani, hogy az alaphigiéniás eljárásokkal mindenkinek tisztában kell lennie. Lehetőleg ne fogdossunk össze minden tárgyat a buszon, az utcán, vagy ha meg kell fognunk, ne nyúljunk közvetlenül arcunkhoz, csak kézmosás után. Akiknek jobban oda kell figyelniük magukra, azok a tartós betegek, idősek, és influenzában szenvedők. De továbbra is hangsúlyozom, Dunaújvárosban nincs fertőzött beteg. 

Sokan attól félnek, hogy ha karantén alá kerül a város, nem lesz elég élelmiszer, és ezért elkezdtek mindent felvásárolni. Dr. Mészáros Lajos szerint teljesen feleslegesen:
– Olaszországban van a legközelebbi karantén, viszont az élelmiszerellátás ott is megoldott, még akkor is, ha vannak források, melyek az ellenkezőjét állítják. Azzal, hogy a lakosság felvásárol bizonyos termékeket, csupán azt érik el, hogy ideiglenes készlethiány lesz belőlük, melyeket az üzletek pótolni fognak. De ennek semmi értelme nincs, hiszen biztosított az élelmiszer utánpótlás.

(Szöveg: Nemes Orsolya; a víruskép illusztráció, archív fotó: Miklán Klaudia)

A rovat további hírei: Sziréna

Idős asszony gyors megtalálását segítette a térfigyelő

Idős asszony gyors megtalálását segítette a térfigyelő

2022. szep. 23.

Perceken belül ráleltek a rendőrök a kórházból eltűnt idős asszonyra csütörtökön délután. A keresést a térfigyelő is segítette, értesült a DO.

Kirabolta ittas áldozatát a nő – de elfogták

Kirabolta ittas áldozatát a nő – de elfogták

2022. szep. 23.

Rablás miatt emeltek vádat a vasútállomáson történt eset feltételezett elkövetője ellen – a harcos amazon erőszakkal szerezte meg ittas áldozata tárcáját, pénzét, okmányait.

Világrekord: letörte a sorompó csapórúdját, aztán kétszer hajtott át a sínpáron (videóval!)

Világrekord: letörte a sorompó csapórúdját, aztán kétszer hajtott át a sínpáron (videóval!)

2022. szep. 22.

A dunaújvárosi rendőrök kezdtek eljárást a sofőrrel szemben, aki kétszer is végrehajtotta az életveszélyes manővert. Figyelmetlen sofőr, írta a rendőrségi összegzés: téves a jelző, sokkal nagyobb a baj. 
 

Eredményes volt a felhívás – elfogták a garázda párost

Eredményes volt a felhívás – elfogták a garázda párost

2022. szep. 22.

Felületünkön is napvilágot látott a múlt heti felhívás, amely óta sikerült előbb azonosítani, majd elfogni az erőszakos eset feltételezett elkövetőit. Garázdaság, könnyű testi sértés a vád ellenük, értesült a DO.

Akcióval köszönték meg az autósok figyelmét a nebulók

Akcióval köszönték meg az autósok figyelmét a nebulók

2022. szep. 21.

Közösen hívták fel a figyelmet a kijelölt gyalogos átkelőhelyek helyes megközelítésére a dunaújvárosi rendőrök és diákok a Vasmű úton. A váratlan akció a veszélyre hívta fel a figyelmet – sikerrel.

Tart még a fokozott ellenőrzés a megye közútjain

Tart még a fokozott ellenőrzés a megye közútjain

2022. szep. 20.

Folytatódik a Focus on the Road elnevezésű, nemzetközi programhoz kapcsolódó akciósorozat – egészen csütörtökig számíthatnak fokozott ellenőrzésre a közlekedők a megye közútjain.

Fokozott ellenőrzés az utakon – mától egészen jövő csütörtökig

Fokozott ellenőrzés az utakon – mától egészen jövő csütörtökig

2022. szep. 16.

Együttműködésen alapuló európai akciósorozat keretében számíthatunk fokozott rendőri jelenlétre a közutakon. Akinél van rádiótelefon (!!!), ne használja! És semmi kütyüzés!