Ez a lényeg: Dunaújvárosban sincs koronavírusos beteg

2020. február 28. (péntek) 9:29 - Öcaline

A koronavírusról, a fertőzésveszélyről és az azzal kapcsolatos tévhitekről, valamint  a lakosság pánikreakciójáról is kérdeztük a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosát. A lényeg: nyugalom!

A COVID-19-ről, ismertebb nevén a koronavírusról adott tájékoztatót dr. Mészáros Lajos a Szent Pantaleon Kórház főigazgatója. Elmondta, Dunaújvárosban még nem azonosítottak senkit, akit megfertőzött volna a vírus. Végeztek már több olyan betegnél is teszteket, akik a fertőzött területekről utaztak városunkba, viszont mindenkinek negatív lett az eredménye. 
Az intézményvezető ugyanakkor kiemelte, jelenleg is látogatási tilalom van a kórházban az influenzajárvány miatt, amivel a koronavírus körülötti felhajtás miatt talán kevésbé foglalkoznak az emberek:
– Az influenza előfordulása sokkal nagyobb, meggyőződésem, hogy sokkal több áldozatot is követel. A járvány közepén járunk. Mindenkinek vigyáznia kell magára emiatt is, főleg az idősebbeknek, és a tartós betegségben szenvedőknek. A koronavírus más terület. Tüneteit tekintve két hét a lappangási idő. Hangsúlyozom, hogy nem kell minden – például olasz – településtől félni. Azok, akik bizonyítottan a fertőzött területről érkeztek haza, lehetőleg ne menjenek két hétig közösségbe. Ha tapasztalják magukon a betegség tüneteit, az eljárásrend szerint tájékoztatniuk kell erről a háziorvosukat. Azt mindenképpen el kell mondani, hogy az alaphigiéniás eljárásokkal mindenkinek tisztában kell lennie. Lehetőleg ne fogdossunk össze minden tárgyat a buszon, az utcán, vagy ha meg kell fognunk, ne nyúljunk közvetlenül arcunkhoz, csak kézmosás után. Akiknek jobban oda kell figyelniük magukra, azok a tartós betegek, idősek, és influenzában szenvedők. De továbbra is hangsúlyozom, Dunaújvárosban nincs fertőzött beteg. 

Sokan attól félnek, hogy ha karantén alá kerül a város, nem lesz elég élelmiszer, és ezért elkezdtek mindent felvásárolni. Dr. Mészáros Lajos szerint teljesen feleslegesen:
– Olaszországban van a legközelebbi karantén, viszont az élelmiszerellátás ott is megoldott, még akkor is, ha vannak források, melyek az ellenkezőjét állítják. Azzal, hogy a lakosság felvásárol bizonyos termékeket, csupán azt érik el, hogy ideiglenes készlethiány lesz belőlük, melyeket az üzletek pótolni fognak. De ennek semmi értelme nincs, hiszen biztosított az élelmiszer utánpótlás.

(Szöveg: Nemes Orsolya; a víruskép illusztráció, archív fotó: Miklán Klaudia)

A rovat további hírei: Sziréna

Égett az aljnövényzet és egy melléképület Rácalmáson

Égett az aljnövényzet és egy melléképület Rácalmáson

2020. július 16. (csütörtök)

Egy gázpalack is felrobbant abban a rácalmási tűzben, melyet a dunaújvárosi tűzoltóknak kellett eloltaniuk.

Narkó miatt keresték – a városban csípték el, cuccal

Narkó miatt keresték – a városban csípték el, cuccal

2020. július 16. (csütörtök)

Dunaújvárosban fogtak el a rendőrök egy kábítószer birtoklása miatt körözött férfit: a 25 éves fiatalt a Szigetvári Járásbíróság kereste, elfogásakor is került elő nála kábítószergyanús anyag, értesült a DO.

Eltolta a női bringát, lopás miatt felelhet

Eltolta a női bringát, lopás miatt felelhet

2020. július 15. (szerda)

Lopás vétség miatt kezdtek eljárás t a dunaújvárosi rendőrök egy 39 éves adonyi férfival szemben. Női kerékpárt tulajdonított el, gyorsan elcsípték.

Felborult egy autó Rácalmáson

Felborult egy autó Rácalmáson

2020. július 14. (kedd)

Lesodródott az útról, s egy kerítést átszakítva fejtetőn állt meg egy személyautó Rácalmáson. Gyorsjelentés itt, ha további információk futnak be, frissítjük az állományt!

Halálos baleset a 62-es főúton – rácalmási férfi az áldozat (webgalériával!)

Halálos baleset a 62-es főúton – rácalmási férfi az áldozat (webgalériával!)

2020. július 11. (szombat)

Egy 64 esztendős rácalmási férfi vesztette életét abban a balesetben, amely a 62-es főúton történt Seregélyesnél tegnap délután. A férfi autója frontálisan ütközött egy teherautóval, értesült a DO.

Elcsípték a garázdát, de tanúk jelentkezését várják!

Elcsípték a garázdát, de tanúk jelentkezését várják!

2020. július 08. (szerda)

Támadás, üldözés, elfogás, mindez fényes nappal a belvárosban – nem mindennapi eset után tanúk jelentkezését várja egy garázdaság miatt kezdett nyomozás során a dunaújvárosi rendőrség.

Tolvajt fogtak a Dózsa György úton

Tolvajt fogtak a Dózsa György úton

2020. július 08. (szerda)

Igazoltatáskor bukott meg egy lopás miatt körözött férfi a Dózsa György úton kedden délelőtt. A dunaújvárosi kapitányság kereste, értesült a DO.