Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

2020. február 16. (vasárnap) 20:30 - Öcaline

Az összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi országgyűlési választást Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. Az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott – a Fidesz zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban.

Kezdjük az összegzést egy icipici visszatekintéssel: a 2018-as országgyűlési választáson a Jobbik jelöltjeként Pintér Tamás lett parlamenti képviselő, miután 20 ezer 405 vokssal (a szavazatok 43,53 százalékának behúzásával) borított a papírformán, és méretes sallert adott a Fidesz-KDNP színeiben induló dr. Galambos Dénes, aki 18 ezer 541 vokssal, azaz 39,56 százalékos szavazataránnyal lett második. A dunaújvárosi körzet eredménye nem utolsósorban a Hódmezővásárhely példája nyomán kialakított „listán a szimpatikus alakulatra, egyéniben a legesélyesebb jelöltre” elv érvényesítése nyomán alakult ki – nem mellékes tényező, hogy 2018-ban a DK, az LMP és a Momentum is indított saját jelöltet a körzetben. 
De lássuk mindezek után a mai választás fő eredményét: az elemzők korábban azt jósolták, hogy az online közvetítésünk során tapasztalt alacsony részvétel szoros versenyt eredményezhet az ellenzéki pártok támogatását élvező Kálló Gergely, valamint a Fidesz (háttér)támogatásával ringbe szállt Molnár Tibor között.

Választás online (katt) >>

Nos, ehhez képest már a Nemzeti Választási Iroda hivatalos eredményközlő oldalán megjelent első adatok az összefogás jelöltjének biztos győzelmét ígérték – a szavazatok 12 százalékos feldolgozottságánál 51,6 százalékát gyűjtötte be, a kormánypárti támogatással indult jelölt 43,1 százalékot szorgoskodott össze. Később tovább nyílt az olló, volt olyan arány (24,69 százalékos feldolgozottságnál), hogy 57,24-36,87 százalékkal állt a két aspiráns. Később is ez az aránypár állandósodott (43,21 százalékos feldolgozottságnál dettó), és ezen a ponton már sejthető volt, hogy a Fidesz immár harmadik nagy bukását könyvelheti el térségünkben a 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választás után.

A végeredményen persze még finomítottak a települési eredmények, de érdemben nem változott az állás: a Jobbik, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd jelöltje lényegében rajt-cél győzelmet aratott – jelen állás szerint (92,59 százalékos feldolgozottságnál) Kálló Gergely 10 ezer  280 szavazatot gyűjtött (58,12 százalék), a Fidesz támogatásával ringbe szállt Molnár Tibor független jelölt 6 ezer 311 voksot gyűjtött.

UPDATE

A szavazatok 98,77 százalékos feldolgozottságánál Kálló Gergely 10 ezer 897 vokssal első (56,29 százalék), Molnár Tibor 7 ezer 302 vokssal második (37,72 százalék). 

Megírom a végeredményt is – de lényegében eldőlt: az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott, míg a Fidesz 2018 és 2019 után zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban. Holnap egy jelentős elemzéssel készülök, de most irány a Városháza tér: 22 órakor közös ünneplésre várják a városlakókat! Egy szabad városban ez a minimum! :)

A rovat további hírei: Belföld

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

Jó minőségű szőlőre számítanak Szekszárdon

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Jó minőségű, de közepes vagy annál kisebb mennyiségű szőlőre számítanak a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők.

Továbbra is lehet utazni Dunakanyar-napijeggyel

Továbbra is lehet utazni Dunakanyar-napijeggyel

2020. szeptember 27. (vasárnap)

November elsejéig még megvásárolható a Dunakanyar-napijegy, amely korlátlan utazásra jogosít fel a Dunakanyar-körjáraton, a MÁV-START, a MÁV-HÉV, a Volánbusz és a MAHART helyi járatain a szeptember 30. és november 1. közötti hétvégéken és október 23-án.

Tortával ünnepelték a negyvenéves gorillát

Tortával ünnepelték a negyvenéves gorillát

2020. szeptember 26. (szombat)

Tortával ünnepelték a negyvenéves Golo nevű hím gorillát a Budapesti Állatkertben, az emlős születésnapja vasárnap lesz, de az intézmény gondozói már pénteken felköszöntötték az ünnepeltet.

Pásztorok bevonásával vizsgálták a szarvasmarhákat

Pásztorok bevonásával vizsgálták a szarvasmarhákat

2020. szeptember 26. (szombat)

A pásztorok bevonásával végzett vizsgálatból kiderült, hogy a szarvasmarhák száznál is több növényfajt ismernek fel és mindegyikhez más módon viszonyulnak a legelőn.

ÉletMentő applikáció az Év digitalizációs projektje

ÉletMentő applikáció az Év digitalizációs projektje

2020. szeptember 25. (péntek)

Az ÉletMentő applikáció nyerte el az Év digitalizációs projektje címet és megkapta a Gyurós Tibor-díjat is, amellyel a hazai digitalizáció fejlődésében aktívan szerepet vállaló személyeket és vállalkozásokat ismerik el.

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

2020. szeptember 22. (kedd)

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a Hungexpo.

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

2020. szeptember 22. (kedd)

Forgalomkorlátozásokra kell számítani keddtől péntekig Budapest V., VII., VIII. és XIV. kerületében az Európai Szuperkupa csütörtöki labdarúgó-mérkőzés miatt.