Dunaújváros Hetilap

Választás 2020: Kálló Gergely, az összefogás jelöltje győzött az időközin!

Öcaline - 2020. február 16. 20:30

Az összefogás jelöltje, Kálló Gergely nyerte az időközi országgyűlési választást Fejér megye 4-es egyéni választókerületében. Az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott – a Fidesz zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban.

Kezdjük az összegzést egy icipici visszatekintéssel: a 2018-as országgyűlési választáson a Jobbik jelöltjeként Pintér Tamás lett parlamenti képviselő, miután 20 ezer 405 vokssal (a szavazatok 43,53 százalékának behúzásával) borított a papírformán, és méretes sallert adott a Fidesz-KDNP színeiben induló dr. Galambos Dénes, aki 18 ezer 541 vokssal, azaz 39,56 százalékos szavazataránnyal lett második. A dunaújvárosi körzet eredménye nem utolsósorban a Hódmezővásárhely példája nyomán kialakított „listán a szimpatikus alakulatra, egyéniben a legesélyesebb jelöltre” elv érvényesítése nyomán alakult ki – nem mellékes tényező, hogy 2018-ban a DK, az LMP és a Momentum is indított saját jelöltet a körzetben. 
De lássuk mindezek után a mai választás fő eredményét: az elemzők korábban azt jósolták, hogy az online közvetítésünk során tapasztalt alacsony részvétel szoros versenyt eredményezhet az ellenzéki pártok támogatását élvező Kálló Gergely, valamint a Fidesz (háttér)támogatásával ringbe szállt Molnár Tibor között.

Választás online (katt) >>

Nos, ehhez képest már a Nemzeti Választási Iroda hivatalos eredményközlő oldalán megjelent első adatok az összefogás jelöltjének biztos győzelmét ígérték – a szavazatok 12 százalékos feldolgozottságánál 51,6 százalékát gyűjtötte be, a kormánypárti támogatással indult jelölt 43,1 százalékot szorgoskodott össze. Később tovább nyílt az olló, volt olyan arány (24,69 százalékos feldolgozottságnál), hogy 57,24-36,87 százalékkal állt a két aspiráns. Később is ez az aránypár állandósodott (43,21 százalékos feldolgozottságnál dettó), és ezen a ponton már sejthető volt, hogy a Fidesz immár harmadik nagy bukását könyvelheti el térségünkben a 2018-as országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választás után.

A végeredményen persze még finomítottak a települési eredmények, de érdemben nem változott az állás: a Jobbik, a DK, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd jelöltje lényegében rajt-cél győzelmet aratott – jelen állás szerint (92,59 százalékos feldolgozottságnál) Kálló Gergely 10 ezer  280 szavazatot gyűjtött (58,12 százalék), a Fidesz támogatásával ringbe szállt Molnár Tibor független jelölt 6 ezer 311 voksot gyűjtött.

UPDATE

A szavazatok 98,77 százalékos feldolgozottságánál Kálló Gergely 10 ezer 897 vokssal első (56,29 százalék), Molnár Tibor 7 ezer 302 vokssal második (37,72 százalék). 

Megírom a végeredményt is – de lényegében eldőlt: az összes ellenzéki alakulatot maga mögött tudó jelölt magabiztos diadalt aratott, míg a Fidesz 2018 és 2019 után zsinórban harmadszor bukott nagyot Dunaújvárosban. Holnap egy jelentős elemzéssel készülök, de most irány a Városháza tér: 22 órakor közös ünneplésre várják a városlakókat! Egy szabad városban ez a minimum! :)

A rovat további hírei: Közélet

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei. 

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?

2022. aug. 04.

Dunaújváros közgyűlése minden évben "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat adományoz. Az idei elismerésekre is várják a javaslatokat. Felhívás.

Meteo: újra itt a hőségriasztás – egyelőre szombatig

Meteo: újra itt a hőségriasztás – egyelőre szombatig

2022. aug. 04.

Harmadfokú hőségriasztást adott ki ma nulla órától az országos tisztifőorvos. A rendelkezés szombaton éjfélig él – nagyon durva meleg lesz!