Vasmű úti fák: a Sisi ezüst hárs a befutó!

2020. február 3. (hétfő) 16:57 - Öcaline

Miközben a Vasmű úton folytatódik a kivágott platánsor gyökereinek eltávolítása, a szakemberek javaslata után a városlakók szavazhattak, milyen fajjal népesítsék be a területet. Lezárult a voks – a Sisi ezüst hársra esett a választás!

Szavazással döntött Dunaújváros önkormányzata, milyen fafaj kerüljön a Vasmű úti platánsor helyére. Miközben a Vasmű úton folytatódott a kivágott platánok gyökereinek eltávolítása – az évtizedes példányok eltávolítását egy korábbi baleset nyomán indított szakértői vizsgálat eredménye indokolta –, emellett megkezdik a földmunkákat az új fák elültetéséhez, az önkormányzat a dunaújvárosiak elé terjesztette azt a két fafajt, amelyet a szakértők a kivágott állomány pótlására javasoltak. A témáról Mezei Zsolt általános alpolgármester tartott tájékoztatót a napokban, és mint elmondta, a kiválasztás során több szempontot mérlegeltek – a megbízható forrás és a beszerezhetőség mellett az új fajnak illeszkednie kell a város klimatikus adottságaihoz, ellenállónak, „várostűrőnek” kell bizonyulnia. Az alpolgármester kiemelte: az is fontos tényező volt, hogy választandó fafaj gyors növekedésű legyen és habitusával illeszkedjen a Vasmű út utcaképébe.
A szakértől végül két fajt javasoltak – a Sisi ezüst hárs (Tilia tomentosa ’Sisi’) és az oszlopos gyertyán (Carpinus betulus ’Fastigiata’) között dönthettek a városlakók. A szavazás lezárult, a voksok összeszámlálása után kiderült, hogy toronymagasan a Sisi ezüst hárs lett a befutó!

Némi netes barangolás kontúros kép rajzolható a városkép majdani/reménybeli büszkeségéről.   Az ezüst hárs a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó hárs nemzetség egyik faja. Eredetileg Délkelet-Európában és Kis-Ázsiában őshonos, a Balkán jellegzetes növénye, olyannyira, hogy a Kárpát-medencében éri el elterjedési területének északi határát. Hazánkban főleg a városokban láthatjuk, mert jól tűri a szárazságot, ezért szívesen telepítik díszfának.
A viszonylag magas termetű, 25–30 méteresre is megnövő, szabályos alakú fa koronája fiatalon kúp alakú, törzse egyenes, a kérge sima, zöldesszürke, idősebb korában finom repedések tarkítják. Váltakozó, szórt állású levelei kerekdedek vagy széles tojásdadok, a levél válla szíves vagy ferde (aszimmetrikus), a csúcsa hegyes, a széle egyenletesen fűrészes. A levél színe fakó zöld; fonákját ezüstfehér vagy szürkés csillagszőrök borítják – ez egyébként a faj névadója is.
A leírások szerint az üde, félszáraz, tápanyagdús talajt kedveli. Az ezüst hárs júliusban virágzik; a makkok szeptemberben érnek be, ősszel lombkoronája szép aranysárga. Virágzatát tea készítésére nem ajánlják, mert a leváló apró szőrök allergiát okozhatnak, méze azonban rendkívül ízletes.
Az ezüst hárs 2010-ben az év fája lett, jelenleg hat kertészeti változata ismert. A városlakók által megszavazott változat már a születési helyét illetően is kapcsolódik térségünkhöz: a Sisi ezüst hárs fajtát Barabits Elemér, az Enyinghez tartozó Alsótekeresen működő faiskola vezetője – nem mellékesen a város- és klímatűrő fák Európa-szerte elismert szakembere – nemesítette. 

(Képeink természetesen illusztrációk)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Időjárás: változékony idővel köszönt ránk a nyár

Időjárás: változékony idővel köszönt ránk a nyár

2020. június 02. (kedd)

Felhős, csapadékos és szeles, az évszakhoz mérten hűvös idő várható a hét első napjaiban a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét végére már mutat valamit magából a nyár!

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

2020. május 30. (szombat)

Elhatározott célja műhelyünknek, hogy egy-egy tematikus összeállítással is kedveskedjünk olvasóinknak. Enni jó, a minőségi koszt hívei vagyunk, ezért is jelentjük örömmel, hogy mostantól megjelennek nálunk a Terítéken Dunaújváros és környéke csoport remekei!

Véradás: több helyszín, több alkalom

Véradás: több helyszín, több alkalom

2020. május 30. (szombat)

Nem könnyű, de lépést szeretnének tartani a nyár elején szokásos növekvő vérigénnyel, mondta Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. Egyre több helyszínen egyre több alkalmat szerveztek; hajtás után a teljes havi donortoborzó!

Pünkösd ünnepére készülnek

Pünkösd ünnepére készülnek

2020. május 29. (péntek)

"Az Úr lelke betölté a földkerekséget" – a több hetes húsvéti idő végén, tavasz és nyár határán a változó időpontú pünkösd főünnepe vezet át a több hónapos évközbe. Szeretetvallás a hajtás után.

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

2020. május 26. (kedd)

Idén is megszervezi térségi viszonylatban is egyedülálló pünkösdi programját Solt mellett a Révbérpusztai Lovascentrum – ráadásul ezúttal a szokásostól eltérően nem két, hanem három napon keresztül várják majd a vendégeket!

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd)

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

2020. május 25. (hétfő)

Minden szempontból mozgalmas, csapadékos és szeles periódus áll előttünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – esővel, a szokottnál hűvösebb idővel mond térségünknek a naptári tavasz.