Vasmű úti fák: a Sisi ezüst hárs a befutó!

2020. február 3. (hétfő) 16:57 - Öcaline

Miközben a Vasmű úton folytatódik a kivágott platánsor gyökereinek eltávolítása, a szakemberek javaslata után a városlakók szavazhattak, milyen fajjal népesítsék be a területet. Lezárult a voks – a Sisi ezüst hársra esett a választás!

Szavazással döntött Dunaújváros önkormányzata, milyen fafaj kerüljön a Vasmű úti platánsor helyére. Miközben a Vasmű úton folytatódott a kivágott platánok gyökereinek eltávolítása – az évtizedes példányok eltávolítását egy korábbi baleset nyomán indított szakértői vizsgálat eredménye indokolta –, emellett megkezdik a földmunkákat az új fák elültetéséhez, az önkormányzat a dunaújvárosiak elé terjesztette azt a két fafajt, amelyet a szakértők a kivágott állomány pótlására javasoltak. A témáról Mezei Zsolt általános alpolgármester tartott tájékoztatót a napokban, és mint elmondta, a kiválasztás során több szempontot mérlegeltek – a megbízható forrás és a beszerezhetőség mellett az új fajnak illeszkednie kell a város klimatikus adottságaihoz, ellenállónak, „várostűrőnek” kell bizonyulnia. Az alpolgármester kiemelte: az is fontos tényező volt, hogy választandó fafaj gyors növekedésű legyen és habitusával illeszkedjen a Vasmű út utcaképébe.
A szakértől végül két fajt javasoltak – a Sisi ezüst hárs (Tilia tomentosa ’Sisi’) és az oszlopos gyertyán (Carpinus betulus ’Fastigiata’) között dönthettek a városlakók. A szavazás lezárult, a voksok összeszámlálása után kiderült, hogy toronymagasan a Sisi ezüst hárs lett a befutó!

Némi netes barangolás kontúros kép rajzolható a városkép majdani/reménybeli büszkeségéről.   Az ezüst hárs a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó hárs nemzetség egyik faja. Eredetileg Délkelet-Európában és Kis-Ázsiában őshonos, a Balkán jellegzetes növénye, olyannyira, hogy a Kárpát-medencében éri el elterjedési területének északi határát. Hazánkban főleg a városokban láthatjuk, mert jól tűri a szárazságot, ezért szívesen telepítik díszfának.
A viszonylag magas termetű, 25–30 méteresre is megnövő, szabályos alakú fa koronája fiatalon kúp alakú, törzse egyenes, a kérge sima, zöldesszürke, idősebb korában finom repedések tarkítják. Váltakozó, szórt állású levelei kerekdedek vagy széles tojásdadok, a levél válla szíves vagy ferde (aszimmetrikus), a csúcsa hegyes, a széle egyenletesen fűrészes. A levél színe fakó zöld; fonákját ezüstfehér vagy szürkés csillagszőrök borítják – ez egyébként a faj névadója is.
A leírások szerint az üde, félszáraz, tápanyagdús talajt kedveli. Az ezüst hárs júliusban virágzik; a makkok szeptemberben érnek be, ősszel lombkoronája szép aranysárga. Virágzatát tea készítésére nem ajánlják, mert a leváló apró szőrök allergiát okozhatnak, méze azonban rendkívül ízletes.
Az ezüst hárs 2010-ben az év fája lett, jelenleg hat kertészeti változata ismert. A városlakók által megszavazott változat már a születési helyét illetően is kapcsolódik térségünkhöz: a Sisi ezüst hárs fajtát Barabits Elemér, az Enyinghez tartozó Alsótekeresen működő faiskola vezetője – nem mellékesen a város- és klímatűrő fák Európa-szerte elismert szakembere – nemesítette. 

(Képeink természetesen illusztrációk)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Csak előre: szállj be otthonról a koronavírus elleni harcba!

Csak előre: szállj be otthonról a koronavírus elleni harcba!

2020. március 28. (szombat)

Elsőre hihetetlen, pedig igaz: otthoni számítógépes erőforrásait felhasználva bárki csatlakozhat a koronavírus elleni küzdelemhez. Még te is, ön is, kedves olvasó. A megoldás a Folding @ home (FAH vagy F @ h) projekt – a hajtás után bemutatjuk, mit is tud!

Csak előre: hálataps mindenütt – Újtelepen picit másképp!

Csak előre: hálataps mindenütt – Újtelepen picit másképp!

2020. március 28. (szombat)

A tegnapi program hírével zengetem a mai hálataps-akciót – Újtelepen picit másképp működik a dolog, mesélem, hogy hogyan! És: jövő héten próbáljuk együtt!

Összeszedtünk pár dolgot, amivel lekötheted magad a négy fal között - és nem, egyik sem a sorozatnézés

Összeszedtünk pár dolgot, amivel lekötheted magad a négy fal között - és nem, egyik sem a sorozatnézés

2020. március 28. (szombat)

A kialakult helyzet miatt többszöröződött a szabad időnk, amit nem tudunk hasznosan eltölteni. Több lehetőségünk is van arra, hogy elűzzük az unalmat a koronavírus alatt!

Csak előre: mesevarázs másképp – "aranyos" képekkel

2020. március 28. (szombat)

Nem mindennapi kollaboráció végeredményét mutatom: Balsai Móni színésznő meséjét az Arany iskola nebulói illusztrálták a nagy közösségi portálon. Nézzék, hallgassák, csodás!

Karantén - szerelem: Milyen hatással van az összezártság a párkapcsolatunkra?

Karantén - szerelem: Milyen hatással van az összezártság a párkapcsolatunkra?

2020. március 28. (szombat)

A koronavírus krízisének számos pszichológiai következménye van, amiket napról napra megtapasztalunk.A kényszeres összezártság nagy kihívást jelenthet egy párkapcsolatban is.

Süssünk a kamrából

Süssünk a kamrából

2020. március 28. (szombat)

Feldobnád a család és a saját hangulatod is a karanténban? Mutatunk egy egyszerű receptet, amit könnyedén elkészíthetsz az éléskamrában talált alapanyagokból.

Így hat a bőrre a kézfertőtlenítő hosszú távú használata!

Így hat a bőrre a kézfertőtlenítő hosszú távú használata!

2020. március 28. (szombat)

A bőrgyógyász elárulta, hogyan előzheted meg a kézfertőtlenítő használatának kellemetlen, fájdalmas mellékhatásait.