A túlélés az elsődleges cél!

2020. március 25. (szerda) 8:03 - spigott

Az egyesület ügyvezető elnöke szerint komoly kompromisszumokat kell kötniük azért, hogy a Dunaferr SE átvészelje a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet.

A koronavírus-járvány nemcsak a hétköznapi életre van óriási hatással, hanem a sportolókra, a sportvilágra is. Korábban már írtunk arról, hogy a helyi labdajátékok képviselőit miként érintették a fertőzés visszaszorításáért hozott biztonsági intézkedések, ám városunk legnagyobb sportegyesülete, a Dunaferr SE sincs könnyű helyzetben árulta el érdeklődésünkre Mátyás Gábor ügyvezető elnök, mikor arról kérdeztük, hogy az egyesület versenyzőit miként érintette a koronavírus-fertőzés jelentette veszély.

"Nyilván a legelső dolgunk az volt, hogy még jobban odafigyeltünk a higiéniára az edzéseken, s ahogy jöttek a hírek, az egyre nagyobb szigorítások, úgy alkalmazkodtunk az aktuális helyzethez. Ugye kezdődött minden azzal, hogy lemondtak minden sportrendezvényt, mi sem tartottunk, s mi sem utaztunk a versenyekre. Ezt követően edzés időtartamokat, létszámot csökkentettünk, hogy megfeleljünk azoknak a kritériumoknak, amelyek a felsőbb vezetéstől érkeztek, így kiscsoportos gyakorlásokat tartottunk, az edzéshelyszíneken fokozottan figyeltünk a kézmosásra, a gépek és a különböző szerek fertőtlenítésére. Ahogy aztán jöttek az egyre nagyobb szigorítások, úgy mi is egyszer csak elkezdtük lemondani az edzéseket, így jelen állás szerint sem a birkózó, sem az úszó, sem a torna szakosztályban nincsenek gyakorlások.

A röplabdázók egyéni edzésterve szerint készülnek!

A röplabda szakosztálynál van "távirányítású" edzés, s a birkózósnál is tudják azért a gyerekek, hogy mit lehet otthon megcsinálni, de nagy kérdés, hogy ezekből mennyit tudnak megvalósítani. A kajak-kenusok helyzete annyiban speciális, hogy Szegeden van egy karantén edzőtábor, ahol a válogatottak készülhetnek. Ők most hétvégére hazatérhettek, de csak akkor mehetnek vissza újra, ha negatív lesz a vírustesztjük, ám azt nem tudjuk, hogy itt meddig készülhetnek, főleg annak tudatában, hogy elhalasztják a 2020-as olimpiai játékokat. Az edzések csoportos megtartása egyébként fizikai akadályba is ütközne, mert a létesítményeket pénteken bezárták. Nem azért történt ez, mert mi így akartuk, az üzemeltető döntése volt a koronavírus-járványra való tekintettel. Ezt meg is lehet érteni, nem is lehet vele vitatkozni, jelen pillanatban ugyanis olyan helyzet van, amikor emberéletek vannak veszélyben, s ez felülír mindent" – árulta el a Dunaferr SE ügyvezető elnöke.

A szakosztályok versenyzői mellett azonban egyesület vezetésére is komoly terheket ró a jelenlegi helyzet, s mint azt Mátyás Gábor elmondta, komoly kompromisszumokra lesz szükség ahhoz, hogy átvészeljék ezt a rendkívül nehéz időszakot.

"Vannak olyan munkák, amelyeket muszáj elvégeznünk, ilyen például a könyvelés, az folyamatos, a támogatások elszámolása, ezek határidősek, szóval van mit csinálni, de ezeket már otthon, mert kiköltöztünk a klubházból, hazatelepítettük a gépeket, nyomtatókat.

Mindenki megszenvedi a jelenlegi helyzetet! (Képek: DO-archív)

Minden munkatárs, amit tud, természetesen csinál, telefonon, e-mail-ben kommunikálunk, reagálunk, próbáljuk intézni a dolgokat. Ez azonban csak ideig-óráig megy, mert azzal, hogy se edzések nincsenek, sem versenyek, sem edzőtáborok, saját szervezésűek, vidékiek sem, így egy idő után el fogunk jutni oda, hogy tényleg nem lesz mit csinálni, mert nem lesz a sportolók, edzők részéről olyan munkavégzés, ami a szerződésben benne van. Azt, hogy ez meddig lesz így, egyelőre nem tudom, még azt sem tudjuk, hogy ez vírus meddig tart, de az biztos, hogy ez a helyzet komoly dolgokat vet fel az érvényes szerződésekkel kapcsolatban, a munkabérek kifizetésével kapcsolatban. Nehezíti a helyzetet, hogy semmiféle tapasztalatunk nincs még ilyen téren, s bár vannak törvények, amelyek az ilyen esetekre utalnak, az biztos, hogy komoly kompromisszumokat kell kötnünk azért, hogy túléljük ezt az időszakot, mint sportegyesület, s bár azért abban biztos vagyok, hogy túl fogjuk élni, de komoly veszteségeink lesznek. Ez nem csak minket érint azonban, az országban, a világban mindenhol óriási veszteségek lesznek, de a sportot különösen nagymértékben érinti, mert edzések, felkészülés, versenyek maradnak el, melyeket bepótolni lehetetlen, de most a túlélés a cél, s ennek kell alárendelni mindent" – fogalmazott az egyesület első embere.

A rovat további hírei: Sport

Négy új érkező a Kohásznál!

Négy új érkező a Kohásznál!

2020. május 28. (csütörtök)

Érden játssza a 2020/2021-es szezon hazai mérkőzéseit a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata, mely négy új játékos szerződtetését jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kovács Bronson Zoltán is marad az Acélbikáknál

Kovács Bronson Zoltán is marad az Acélbikáknál

2020. május 28. (csütörtök)

A 2020/2021-es szezonban is a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának védelmét erősíti Kovács Bronson Zoltán.

Augusztusban kell csúcsformában lenni

Augusztusban kell csúcsformában lenni

2020. május 27. (szerda)

Némi meglepetést azért okozott kenusaink számára a szolnoki tesztviadal, ám ettől még nem alakítják át felkészülésüket, mert a nyár végére kell időzíteni a versenyformát.

Van idő a munkához!

Van idő a munkához!

2020. május 27. (szerda)

Csak a délelőtti edzések maradnak el a dunaújvárosi vízilabdázóknál, akiknek bőven lesz idejük felkészülni nyáron az új szezon küzdelmeire.

Duplázások napja Szolnokon!

Duplázások napja Szolnokon!

2020. május 26. (kedd)

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint sok kérdést megválaszolt a kajak-kenusok első edzésversenye.

Rövidebb szezon jöhet!

Rövidebb szezon jöhet!

2020. május 26. (kedd)

Boda Gábor szövetségi elnök szerint akár már augusztus 20-án elkezdődhet az amerikai focisták bajnoki szezonja.

A munka nem állt meg

A munka nem állt meg

2020. május 26. (kedd)

Legközelebb csak július 6-án, a 2020/2021-es szezon első edzésén dolgoznak közösen a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt csapatának játékosai.