A túlélés az elsődleges cél!

2020. március 25. (szerda) 8:03 - spigott

Az egyesület ügyvezető elnöke szerint komoly kompromisszumokat kell kötniük azért, hogy a Dunaferr SE átvészelje a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet.

A koronavírus-járvány nemcsak a hétköznapi életre van óriási hatással, hanem a sportolókra, a sportvilágra is. Korábban már írtunk arról, hogy a helyi labdajátékok képviselőit miként érintették a fertőzés visszaszorításáért hozott biztonsági intézkedések, ám városunk legnagyobb sportegyesülete, a Dunaferr SE sincs könnyű helyzetben árulta el érdeklődésünkre Mátyás Gábor ügyvezető elnök, mikor arról kérdeztük, hogy az egyesület versenyzőit miként érintette a koronavírus-fertőzés jelentette veszély.

"Nyilván a legelső dolgunk az volt, hogy még jobban odafigyeltünk a higiéniára az edzéseken, s ahogy jöttek a hírek, az egyre nagyobb szigorítások, úgy alkalmazkodtunk az aktuális helyzethez. Ugye kezdődött minden azzal, hogy lemondtak minden sportrendezvényt, mi sem tartottunk, s mi sem utaztunk a versenyekre. Ezt követően edzés időtartamokat, létszámot csökkentettünk, hogy megfeleljünk azoknak a kritériumoknak, amelyek a felsőbb vezetéstől érkeztek, így kiscsoportos gyakorlásokat tartottunk, az edzéshelyszíneken fokozottan figyeltünk a kézmosásra, a gépek és a különböző szerek fertőtlenítésére. Ahogy aztán jöttek az egyre nagyobb szigorítások, úgy mi is egyszer csak elkezdtük lemondani az edzéseket, így jelen állás szerint sem a birkózó, sem az úszó, sem a torna szakosztályban nincsenek gyakorlások.

A röplabdázók egyéni edzésterve szerint készülnek!

A röplabda szakosztálynál van "távirányítású" edzés, s a birkózósnál is tudják azért a gyerekek, hogy mit lehet otthon megcsinálni, de nagy kérdés, hogy ezekből mennyit tudnak megvalósítani. A kajak-kenusok helyzete annyiban speciális, hogy Szegeden van egy karantén edzőtábor, ahol a válogatottak készülhetnek. Ők most hétvégére hazatérhettek, de csak akkor mehetnek vissza újra, ha negatív lesz a vírustesztjük, ám azt nem tudjuk, hogy itt meddig készülhetnek, főleg annak tudatában, hogy elhalasztják a 2020-as olimpiai játékokat. Az edzések csoportos megtartása egyébként fizikai akadályba is ütközne, mert a létesítményeket pénteken bezárták. Nem azért történt ez, mert mi így akartuk, az üzemeltető döntése volt a koronavírus-járványra való tekintettel. Ezt meg is lehet érteni, nem is lehet vele vitatkozni, jelen pillanatban ugyanis olyan helyzet van, amikor emberéletek vannak veszélyben, s ez felülír mindent" – árulta el a Dunaferr SE ügyvezető elnöke.

A szakosztályok versenyzői mellett azonban egyesület vezetésére is komoly terheket ró a jelenlegi helyzet, s mint azt Mátyás Gábor elmondta, komoly kompromisszumokra lesz szükség ahhoz, hogy átvészeljék ezt a rendkívül nehéz időszakot.

"Vannak olyan munkák, amelyeket muszáj elvégeznünk, ilyen például a könyvelés, az folyamatos, a támogatások elszámolása, ezek határidősek, szóval van mit csinálni, de ezeket már otthon, mert kiköltöztünk a klubházból, hazatelepítettük a gépeket, nyomtatókat.

Mindenki megszenvedi a jelenlegi helyzetet! (Képek: DO-archív)

Minden munkatárs, amit tud, természetesen csinál, telefonon, e-mail-ben kommunikálunk, reagálunk, próbáljuk intézni a dolgokat. Ez azonban csak ideig-óráig megy, mert azzal, hogy se edzések nincsenek, sem versenyek, sem edzőtáborok, saját szervezésűek, vidékiek sem, így egy idő után el fogunk jutni oda, hogy tényleg nem lesz mit csinálni, mert nem lesz a sportolók, edzők részéről olyan munkavégzés, ami a szerződésben benne van. Azt, hogy ez meddig lesz így, egyelőre nem tudom, még azt sem tudjuk, hogy ez vírus meddig tart, de az biztos, hogy ez a helyzet komoly dolgokat vet fel az érvényes szerződésekkel kapcsolatban, a munkabérek kifizetésével kapcsolatban. Nehezíti a helyzetet, hogy semmiféle tapasztalatunk nincs még ilyen téren, s bár vannak törvények, amelyek az ilyen esetekre utalnak, az biztos, hogy komoly kompromisszumokat kell kötnünk azért, hogy túléljük ezt az időszakot, mint sportegyesület, s bár azért abban biztos vagyok, hogy túl fogjuk élni, de komoly veszteségeink lesznek. Ez nem csak minket érint azonban, az országban, a világban mindenhol óriási veszteségek lesznek, de a sportot különösen nagymértékben érinti, mert edzések, felkészülés, versenyek maradnak el, melyeket bepótolni lehetetlen, de most a túlélés a cél, s ennek kell alárendelni mindent" – fogalmazott az egyesület első embere.

A rovat további hírei: Sport

Újra elhalasztották a vízilabdázók selejtezőjét

Újra elhalasztották a vízilabdázók selejtezőjét

2020. április 08. (szerda)

A FINA hivatalos közleményben tudatta, hogy – miként az várható volt – a trieszti és a rotterdami májusi selejtezőket is elhalasztja.

A közösség érdekeit figyelték!

A közösség érdekeit figyelték!

2020. április 08. (szerda)

Időben felfüggesztette bajnokságait, ám így sem maradt munka nélkül a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség vezetése.

Sok a kérdőjel a bokszolóknál is

Sok a kérdőjel a bokszolóknál is

2020. április 07. (kedd)

Szépen zárták legutóbbi versenyüket, ám azóta csak otthon edzenek a Dunai Ökölvívó SE sportolói.

Körülbelül 15 koronavírus-teszt lett pozitív az úszóknál

Körülbelül 15 koronavírus-teszt lett pozitív az úszóknál

2020. április 07. (kedd)

Sós Csaba, a magyar úszó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a nemzeti csapat és a szakmai stáb tagjain elvégzett koronavírus-tesztek közül körülbelül 15 lett pozitív.

Nem pihennek a röplabdázók

Nem pihennek a röplabdázók

2020. április 06. (hétfő)

Bár mindenkinek hiányzik a labda, amíg lehet, maximális fegyelemmel dolgoznak tovább a dunaújvárosi röplabdázók.

A mozgás az élete!

A mozgás az élete!

2020. április 06. (hétfő)

A vízilabda után a TRX felé vette az irányt, s ma már több mint ötven embernek tart napi edzéseket Zsámbok Lili.

A kajak-kenusok igyekeznek kihasználni a halasztással keletkezett időt

A kajak-kenusok igyekeznek kihasználni a halasztással keletkezett időt

2020. április 05. (vasárnap)

A kajak-kenu válogatott a jelenlegi nehéz helyzetben is készül a tokiói olimpiára, a halasztásból adódó időt pedig a szakemberek igyekeznek arra fordítani, hogy megtalálják a legjobb csapathajós összeállításokat.