Bánki 50: színes nyitány, mozgalmas folytatás

2020. március 4. (szerda) 9:31 - Öcaline

Amint arról legutóbb is beszámoltunk, több eseménnyel ünnepli alapítása fél évszázados jubileumát a Bánki középiskola. Míg múlt héten könyvbemutató és projektnap helyszíne volt az intézmény, ezúttal cirkuszművészek közreműködésével rendhagyó tesiórát szerveznek, valamint a népszerű "Kapcsolda" programját kínálják.

Az egész tanévet fennállása 50. évfordulójának szenteli a DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma – a középiskola jubileumi eseményeknek  ad otthont  ezekben a hetekben, rendre izgalmas programot kínálva a diákoknak.
A múlt heti kínálatot egy szakmai rendezvény mellett könyvbemutató színesítette az iskola hátsó aulájában csütörtökön délután: Horváth Béla, az iskola nyugállományú történelemtanára mutatta be A 6. huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban című kötetét. A kalandos sorsú alakulat izgalmas történetét feldolgozó összegzésről a szerzővel Gyöngyössy Csaba, a Bánki volt igazgatója beszélgetett. A pénteki merítés is izgalmasan alakult, hiszen az egész jubileumi sorozat egyik kiemelkedő eseményének szánták a szervezők azt a projektnapot, amely keretében egyrészt a névadó, Bánki Donát életét és munkásságát, másfelől a középiskola fél évszázados történetét elevenítették föl a bánkis csapatok. 

Egy szusszanás, és máris itt a folytatás: március 6-án, pénteken egy tornaórát szerveznek a Fővárosi Nagycirkusz művészeivel; a készségfejlesztő program során a cirkuszi alaptechnikákkal, a mozgásformákon alapuló készségfejlesztő fortélyokkal ismerkedhetnek a Bánki diákjai az egyetem kis tornatermében délelőtt. A folytatás is mozgalmasnak ígérkezik: délután a Kapcsolda című közösségi esemény keretében idén immár tizenegyedszerre látják vendégül a bánkisok a Móra iskola nebulóit, valamint a Jószolgálati Otthon lakóit. A vendégek a 15 órakor kezdődő program során bánkis „párjaik” megtalálását követően együtt vesznek részt a kézműves tevékenységeken, amelyek többsége egyébként a küszöbön toporgó tavaszhoz köthető.  A programsorozat idei újdonsága a Barátságfa elnevezésű közösségi kísérlet lesz  – a most még csupasz ágak a kezdeményezés megálmodói szerint egyre több levéllel gazdagodnak majd az évek során. 
A kézműveskedés mellett sportos programok is szerepelnek a Kapcsolda menüjében, míg a bánkis batyubálban  a diákok által hozott finomságokat kóstolhatják meg a résztvevők. A kreatív foglalkozások után bemutatóknak tapsolhatnak a vendégek, majd a jubileumi Kapcsolda fináléjaként közös táncházzal ér véget a remek közösségi kezdeményezés. 
 

A rovat további hírei: Oktatás

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 04. (hétfő)

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!