Bánki 50: színes nyitány, mozgalmas folytatás

Öcaline - 2020. március 4. 9:31

Amint arról legutóbb is beszámoltunk, több eseménnyel ünnepli alapítása fél évszázados jubileumát a Bánki középiskola. Míg múlt héten könyvbemutató és projektnap helyszíne volt az intézmény, ezúttal cirkuszművészek közreműködésével rendhagyó tesiórát szerveznek, valamint a népszerű "Kapcsolda" programját kínálják.

Az egész tanévet fennállása 50. évfordulójának szenteli a DSZC Bánki Donát Gimnáziuma és Szakgimnáziuma – a középiskola jubileumi eseményeknek  ad otthont  ezekben a hetekben, rendre izgalmas programot kínálva a diákoknak.
A múlt heti kínálatot egy szakmai rendezvény mellett könyvbemutató színesítette az iskola hátsó aulájában csütörtökön délután: Horváth Béla, az iskola nyugállományú történelemtanára mutatta be A 6. huszárezred az 1848-49-es magyar szabadságharcban című kötetét. A kalandos sorsú alakulat izgalmas történetét feldolgozó összegzésről a szerzővel Gyöngyössy Csaba, a Bánki volt igazgatója beszélgetett. A pénteki merítés is izgalmasan alakult, hiszen az egész jubileumi sorozat egyik kiemelkedő eseményének szánták a szervezők azt a projektnapot, amely keretében egyrészt a névadó, Bánki Donát életét és munkásságát, másfelől a középiskola fél évszázados történetét elevenítették föl a bánkis csapatok. 

Egy szusszanás, és máris itt a folytatás: március 6-án, pénteken egy tornaórát szerveznek a Fővárosi Nagycirkusz művészeivel; a készségfejlesztő program során a cirkuszi alaptechnikákkal, a mozgásformákon alapuló készségfejlesztő fortélyokkal ismerkedhetnek a Bánki diákjai az egyetem kis tornatermében délelőtt. A folytatás is mozgalmasnak ígérkezik: délután a Kapcsolda című közösségi esemény keretében idén immár tizenegyedszerre látják vendégül a bánkisok a Móra iskola nebulóit, valamint a Jószolgálati Otthon lakóit. A vendégek a 15 órakor kezdődő program során bánkis „párjaik” megtalálását követően együtt vesznek részt a kézműves tevékenységeken, amelyek többsége egyébként a küszöbön toporgó tavaszhoz köthető.  A programsorozat idei újdonsága a Barátságfa elnevezésű közösségi kísérlet lesz  – a most még csupasz ágak a kezdeményezés megálmodói szerint egyre több levéllel gazdagodnak majd az évek során. 
A kézműveskedés mellett sportos programok is szerepelnek a Kapcsolda menüjében, míg a bánkis batyubálban  a diákok által hozott finomságokat kóstolhatják meg a résztvevők. A kreatív foglalkozások után bemutatóknak tapsolhatnak a vendégek, majd a jubileumi Kapcsolda fináléjaként közös táncházzal ér véget a remek közösségi kezdeményezés. 
 

A rovat további hírei: Oktatás

Országos versenyt rendezett a Rudas

Országos versenyt rendezett a Rudas

2022. nov. 30.

A szakmai legjobbjai mérték össze gép- és gyorsíró-tudásukat a Rudas középiskolában a közelmúltban. Több világbajnokot köszöntöttek a megméretésen, és három rudasos induló is vállalta a versenyt!

DSTV: Iskolanyitogató a Szabó Magda tagintézményben

DSTV: Iskolanyitogató a Szabó Magda tagintézményben

2022. nov. 30.

Szakmai program, ismerkedés, pedagógusok – nem egyszerű, ám annál fontosabb döntésről tudósít a DSTV összeállítása. A jövő diákjai mellett hozzátartozókat is várt Iskolanyitogató című programjára a Bocskai István Református Oktatási Központ Szabó Magda Tagintézménye. Hangkép.

DSTV: a bölcsődékben kezdi a fejlesztést a szakszolgálat

DSTV: a bölcsődékben kezdi a fejlesztést a szakszolgálat

2022. nov. 23.

Komoly szakmai fórumról tudósít a DSTV összeállítása. Sajátos nevelési igény a bölcsődében címmel várta tanácskozásra Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Dunaújvárosi Tagintézménye a bölcsődékben dolgozó kisgyermeknevelőket, szakembereket. Hangkép.
 

Tíz csapat tagjai versengtek a gépek mögött a Rudasban

Tíz csapat tagjai versengtek a gépek mögött a Rudasban

2022. nov. 17.

Fiatalon elhunyt kollégájuk emlékét ápolják a "gpsz" Informatikai Csapatversennyel – a megméretésnek idén már tizenkettedszerre adott otthont a Rudas középiskola.

Rudasos sikerek az egyetemi TDK-n

Rudasos sikerek az egyetemi TDK-n

2022. nov. 12.

A Rudas középiskola két csapata is bekapcsolódott a Dunaújvárosi Egyetemen rendezett a Tudományos Diákköri Konferencia erőpróbájába. A középiskolások mindkét triója különdíjat érdemelt a tudományos értekezésért. 

Országos versenyt rendez a Rudas

Országos versenyt rendez a Rudas

2022. nov. 10.

A dunaújvárosi középiskola ad otthont a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége rangos megméretésének – a Dr. Kalotay Kálmán Országos Bajnoki  Versenyt szombaton rendezik a Rudasban.

Nyári emlékek késő ősszel – Képespusztáról az Aranyban

Nyári emlékek késő ősszel – Képespusztáról az Aranyban

2022. nov. 07.

Az immár évtizedes múlttal bíró nyári táborban készült művekből nyílik kiállítás az Arany János Általános Iskolában szerdán. Mindenkit várnak a megnyitóra!