Csak előre: szállj be otthonról a koronavírus elleni harcba!

2020. március 28. (szombat) 19:35 - Öcaline

Elsőre hihetetlen, pedig igaz: otthoni számítógépes erőforrásait felhasználva bárki csatlakozhat a koronavírus elleni küzdelemhez. Még te is, ön is, kedves olvasó. A megoldás a Folding @ home (FAH vagy F @ h) projekt – a hajtás után bemutatjuk, mit is tud!

A Folding @ home (FAH vagy F @ h) projekt egy megosztott számítástechnikai kezdeményezés a fehérjedinamika szimulálására, beleértve az úgynevezett fehérjehajlás folyamatát és a különféle betegségekben részt vevő fehérjék mozgását. A programhoz csatlakozva bárki – ön is, te is, kedves olvasó! – hozzájárulhat a koronavírus elleni győzelemhez; otthonról.

Egy cseppnyi tudomány

A fehérjék olyan "molekuláris gépek", amelyek számos funkciót ellátnak, melyeket rendre az élethez társítunk. Érzékelik a környezetet (például íz és illat szerint), munkát végeznek (például egy-egy izom összehúzódása, vagy éppen az élelmiszer lebontása), és szerkezeti szerepet játszanak (például a hajad esetében). A fehérjék aminosavaknak nevezett vegyületek lineáris láncából készülnek, amelyek sok esetben spontán módon „összecsukódnak” kompakt, funkcionális struktúrákká. Hasonlóan bármilyen géphez, a fehérje funkcióját az határozza meg, hogy a komponensei hogyan rendeződnek és miként mozognak. Ebben az esetben a komponensek: az atomok.
A vírusok olyan fehérjékkel is rendelkeznek, amelyeket immunrendszerünk elnyomására (vagy megtévesztésére), és ezzel önmaguk szaporítására használnak. És itt jön a csavar: a koronavírus leküzdésének elősegítése érdekében meg kell érteni, hogy ezek a vírusfehérjék hogyan működnek, és  – ez már  a következő lépcsőfok – hogyan tudunk gyógymódot kialakítani a megállításukhoz.

Erőforrás-aktiválás

A fehérjeszerkezetek meghatározására számos kísérleti módszer létezik. Bár ezek jobbára tudományos szempontból rendkívül megalapozott metódusok, van egy komoly hátrányuk a környezethez roppant gyorsan alkalmazkodni képest vizsgálati alannyal szemben; rendre csak egyetlen pillanatfelvételt mutatnak a fehérje aktuális alakjáról. A fehérjéknek azonban sok mozgó „alkatrésze” van, márpedig a cél pont az lenne, hogy működés közben lássuk a fehérjét. A nagy helyzet az, hogy éppen azok a struktúrák lehetnek a kulcsai az új gyógymódok felfedezésének, amelyeket a fent vázol pillanatfelvételen (vagyis a kísérletek közben) nem látunk. 

De erre a problémára is találtak megoldást: ahhoz, hogy a kutatók sikerrel járjanak, most mi is hozzájárulhatunk – elsősorban úgy, hogy letöltjük a Folding @ Home alkalmazást, és segítünk a szimulációk futtatásában. Ezek a számítások hatalmasak, és minden apró segítség számít! Minden futtatott szimuláció olyan, mintha lottószelvényt vásárolnánk. Minél több szelvényt vásárolunk, annál jobb esélyünk van a főnyereményt elvinni, ami ebben az esetben a gyógymód megtalálása. (A párhuzam csak abban sántít, hogy a lottó ötöst én szeretném elvinni, itt viszont bárki nyeri meg, mindenki jól jár!)

Kapcsolódj máris!

Egy egyszerű alkalmazás letöltésével tehát a jó ügy érdekébe állíthatjuk az otthoni számítógépünk kapacitását. Mivel a koronavírus kutatásához komplex számítástechnikai feladatokat kell elvégezni, ezért minél többen csatlakoznak a programhoz, annál nagyobb eséllyel járnak sikerrel a kutatók. A hálózat már most sokszorosan gyorsabb, mint a világ hét legerősebb szuperszámítógépe összesen és ahogy azt több helyen olvasni lehetett, már sikereket is elért az összefogás, hiszen a hálózat segítségével sikerült modellezni az új koronavírus sejtekbe való behatolásra használt fehérjéjét – méghozzá működés közben! Itt az ideje, hogy megmutassam az alkalmazáshoz vezető utat – íme!

Folding @ home (katt) >>

A letöltés és a használat is teljesen ingyenes, egy kis angol tudással személyre szabható, hogy mekkora kapacitást bocsátunk a kezdeményezés részére elérhetővé, illetve azt is, hogy például csak akkor végezhesse a számításokat a hálózatba kötött gépünk, ha mi nem használjuk.  
Sőt, ha barátokkal, ismerősökkel közösen segítenénk, még csapatokat is létrehozhatunk, így együtt követhetjük folyamatosan, hogy mennyit tettünk a közösségért – közösen, otthonról!

(Köszönet Boda Bencének a cikk megírásához nyújtott segítségért; a képek illusztrációk)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Pünkösd ünnepére készülnek

Pünkösd ünnepére készülnek

2020. május 29. (péntek)

"Az Úr lelke betölté a földkerekséget" – a több hetes húsvéti idő végén, tavasz és nyár határán a változó időpontú pünkösd főünnepe vezet át a több hónapos évközbe. Szeretetvallás a hajtás után.

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

2020. május 26. (kedd)

Idén is megszervezi térségi viszonylatban is egyedülálló pünkösdi programját Solt mellett a Révbérpusztai Lovascentrum – ráadásul ezúttal a szokásostól eltérően nem két, hanem három napon keresztül várják majd a vendégeket!

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd)

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

2020. május 25. (hétfő)

Minden szempontból mozgalmas, csapadékos és szeles periódus áll előttünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – esővel, a szokottnál hűvösebb idővel mond térségünknek a naptári tavasz.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

2020. május 24. (vasárnap)

A gyerekkorban elszenvedett erőszak (legyen az fizikai-, érzelmi- vagy verbális bántalmazás) mindig nyomot hagy. Mindig. 

Üzemanyagár-változás 2020.05.22-től: benzin +6 Ft/liter, gázolaj +7 Ft/liter

Üzemanyagár-változás 2020.05.22-től: benzin +6 Ft/liter, gázolaj +7 Ft/liter

2020. május 22. (péntek)

Az üzemanyagárak emelkedés a hét második felében sem áll meg itthon.

A minőségelvű örömszakács

A minőségelvű örömszakács

2020. május 21. (csütörtök)

A járványhelyzet miatt (is) nagyot futott a Terítéken Dunaújváros és környéke közössége a facebook felületén, és a receptek közül kiragyogtak az elmúlt hetekben Grónás Henrik remekművei. Így hát két melegszendó között lassú tűzön, éppen csak pöcörögtetve beszélgettünk egy kiadósat.