Együtt a vírus ellen – minden fronton! És: tapsolj ma is!

2020. március 22. (vasárnap) 16:51 - Öcaline

Plakát az időskorúak tájékoztatására az operatív törzstől, felhívás a fiatalokhoz, kórházi dolgozókat segítő kezdeményezés, hálataps – az összefogás is fontos a járvány miatti veszélyhelyzet napjaiban. Hírcsokor és "Hallelujah".

Több közösségi kezdeményezést szedünk csokorba az alábbiakban – ezekben közös, hogy rendre a koronavírus-járvány megfékezését, az otthon maradást, az összefogást és az érintettek, elsősorban a leginkább veszélyeztetett időskorúak védelmét szolgálják.  Szép kezdeményezések – lássuk sorban!

Vigyázzunk egymásra!

"Ön is tehet a járvány megfékezéséért és az idősek védelméért! Ossza meg, nyomtassa ki!" – ezzel  a kéréssel fordult a kormányzati operatív törzs a közösségekhez, mellékelve a fenti plakátot. Az érvelés egyszerű: ha összefogunk, sokat tehetünk a járvány megfékezéséért, és az idősek védelméért.  Kérik, hogy segítse az idősek számára szóló felhívás megosztását a közösségi médiában, vagy akár az itt letölthető plakát kihelyezését a saját környezetében, a lépcsőházban, a bejárati kapukon! 
A fenti plakát két formátumban is letölthető az operatív törzs hivatalos oldaláról – mutatom!

Felhívás az idős állampolgárokhoz – .pdf, A4-es méret (katt) >>
Felhívás az idős állampolgárokhoz – .pdf, A3-as méret (katt) >>

Te is felelős vagy!

Felelősség-érzetek munkacímmel buzdít közösségi film, pontosabban videó készítésére minden kreatív elmét a Józsefváros Újság videós szerkesztősége – lakhelytől és életkortól függetlenül. Itt a felhívás, meg az összes drót, folyamatosan várják a tartalmakat, és hetente egy összeállítást terveznek. 

Mindannyiunknak köze van a koronavírushoz. Ott van minden nap a gondolatainkban, a cselekedeteinkben, az érzéseinkben. Küldjetek mobillal vagy kamerával készített pár perces felvételeket, arról, hogy mi történik most veletek otthon vagy a munkahelyeteken, falun vagy városban, tömegközlekedési eszközön vagy biciklin. Vásároltok-e az idős szomszédnak? Vásároltok-e többet és mást magatoknak? Mennyi időt töltötök otthon, és mivel töltitek? 

Kiért vagytok felelősek és hogyan támogatjátok őt? Mivé változik a szabadidő fogalma ebben az időszakban? Megannyi kérdés, megannyi élethelyzet – mutassátok meg, mi van veletek most!

Olvassátok el kiírásunkat! (katt) >> 

A cím, ahová a filmet vagy a feltöltött anyag linkjét küldhetitek: jozsefvarosujsag@gmail.com

A műhellyel természetesen szerkesztőségünk is kollaborál, a közösségi munkákat terveink szerint rendre bemutatjuk  – sőt, az első már látható is az összeállítás végén!

Közösségi segítségnyújtás a dunaújvárosi kórház dolgozóinak

Betűhíven közlöm egy dunaújvárosi pedagógus, Gyurkity Katalin remek közösségi kezdeményezését – a cél nemes, várják a jelentkezőket!

Kedves (dunaújvárosi) kórházi dolgozók!

Több "otthonról dolgozó" barátommal együtt a következő segítséget szeretnénk felajánlani.
Személyes védnökséget vállalunk egy-egy egészségügyi dolgozó családjáért. Bevásárlás, gyerekekkel, idős szülőkkel történő kapcsolattartás, hivatalos ügyek intézése – igény szerint. Kérem, hogy aki ezt a segítséget elfogadja, írjon egy e-mailt telefonszámmal, lakcímmel és a családi helyzetének felvázolásával, beosztásával, majd írja le, hogy milyen segítségre lenne szüksége. 
Az igények ismeretében elérhetőségét továbbítom egy civil segítőnek, aki tervezett formában, jó szívvel közreműködik a "védnöksége alatt" álló kórházi dolgozó tehermentesítésében. 
Tisztelettel: Gyurkity Katalin pedagógus  – gyurkitykata@gmail.com

Végül este – hálataps megint, hadd szóljon, hadd hallják!

Tegnap szép sikerrel debütált országszerte, felemelő perceket hozott szeretett városunkban is, ma este újrázunk! Állj az ablakba, lépj ki az erkélyre, és tapsolj te is! Mutatom, miért!

Dunaújváros, köszönjük meg, amit értünk tesznek!

Ha te is így gondolod, s úgy érzed, hogy kifejeznéd a szereteted, gyere este ki az erkélyedre, állj az ablakodba és csatlakozz!
Vasárnap is sokan otthon lesznek. Akkora országos tapsnak kell lenni, hogy hallják az ápolók, az orvosok, a mentősök, a szociális ágazatban segítők, a rend őrei és a védelmező katonák,  a polgárőrök, a megfáradt bolti eladók, és mindenki, aki segít a bajban! Hallják a tanárok, a tanítók, az informatikusok, a kamionosok, a postások, és érjen el mindenki szívébe, hogy érte is tapsolunk. 
Tapsoljunk a gyerekekért, akiknek új kihívásoknak kell megfelelni, és az otthon maradó időseknek, hogy türelemmel viseljék a bezártságot.

A hálataps-akció szokás szerint 20 órakor kezdődik, addig is jut idő megnézni az első felelősség-videót – íme!

UPDATE - a taps után szóljon a Hallelujah!

A cikk élesítésekor került a Dunaújvárosban láttam, hallottam, találtam csoportba Szabó-Pálinkás Judit posztja egy, a népszerű Cohen-szerzeményt, a Hallelujah című örökbecsűt a teraszon a közösségének éneklő (olasz?) lányról, innentől már csak egy ugrás volt az ötlet, ezúttal szerénytelenségemtől. Az esti taps után játsszuk le egymásnak, hallgassuk meg együtt. Telón, kütyün, otthoni gépen mindenki kapcsolja be - és hadd szóljon. A 7 perc 20 másodperces londoni élő verziót választottam, szívbemarkoló és gyönyörű lesz, de öltözzetek melegen! Osszátok a felhívás miatt is, a vonatkozó darab közvetlen elérhetősége itt!

Leonard Cohen - Hallelujah (katt) >>

 

A rovat további hírei: Mozaik

Csak előre: Péntek Esti Örömzene és Hálataps – csatlakozzon mindenki!

Csak előre: Péntek Esti Örömzene és Hálataps – csatlakozzon mindenki!

2020. április 02. (csütörtök)

Az ötletet a Városvédők Újtelepért Egyesület adta, a Római városrész már beszállt, rajta, mindenki: péntek este nyolctól a hálataps előtt hadd szóljon a Most élsz című dal a Maradjotthon Fesztiválról, Rúzsa Magditól!

Lefújták az összes bulit, most mit csináljak hétvégén?

Lefújták az összes bulit, most mit csináljak hétvégén?

2020. április 02. (csütörtök)

Egyesek hatalmas tragédiaként élik meg a koncertek és események elmaradását, mint a koronavírus terjedését. Pedig „házi őrizetben” is rengeteg dologgal elfoglalhatjuk magunkat

A koronavírus és a háziállatok: tudnivalók gazdiknak

A koronavírus és a háziállatok: tudnivalók gazdiknak

2020. április 02. (csütörtök)

Az új típusú koronavírussal kapcsolatban nem sok jót lehet olvasni, az azonban legalább megnyugtató, hogy házi kedvenceinket nem fenyegeti veszély. 

 Kiderült, mit csinálnak otthon a magyarok: teljesen mást, mint tavaly ilyenkor

Kiderült, mit csinálnak otthon a magyarok: teljesen mást, mint tavaly ilyenkor

2020. április 02. (csütörtök)

Megvizsgálták, hogyan változtatta meg a karantén a magyar emberek szokásait, hobbijait.
 

Mit tehet az ember, ha minden diéta kudarcot vall?

Mit tehet az ember, ha minden diéta kudarcot vall?

2020. április 02. (csütörtök)

A dietetikusok úgy vélik, hogy azért hiúsulnak meg a diéták, mert az emberek lehetetlen célokat állítanak fel magunknak, mindeközben figyelmen kívül hagyják a testük jelzéseit

  Kezdenek lenőni a körmeid? Ezzel a szuper trükkel ennek nyoma sem lesz!

Kezdenek lenőni a körmeid? Ezzel a szuper trükkel ennek nyoma sem lesz!

2020. április 02. (csütörtök)

Idegesít, hogy elkezdett lenőni a műkörmöd, de fogalmad sincs, hogyan rejthetnéd ezt el házilag? Egy manikűrös megosztotta a saját trükkjét!
 

Csak előre: Lelki válság? Közel a segítség!

Csak előre: Lelki válság? Közel a segítség!

2020. április 01. (szerda)

Krízis? Válság? Lelki teher? A Pszi Pont – Pro Bono szakmai közösségi kezdeményezése keretében több mint kétszáz hazai pszichológus és pszichiáter ajánlotta fel ingyenes lelki támogatását a koronavírus veszélyhelyzete kapcsán segítséget kérőknek.