Együtt a vírus ellen – minden fronton! És: tapsolj ma is!

2020. március 22. (vasárnap) 16:51 - Öcaline

Plakát az időskorúak tájékoztatására az operatív törzstől, felhívás a fiatalokhoz, kórházi dolgozókat segítő kezdeményezés, hálataps – az összefogás is fontos a járvány miatti veszélyhelyzet napjaiban. Hírcsokor és "Hallelujah".

Több közösségi kezdeményezést szedünk csokorba az alábbiakban – ezekben közös, hogy rendre a koronavírus-járvány megfékezését, az otthon maradást, az összefogást és az érintettek, elsősorban a leginkább veszélyeztetett időskorúak védelmét szolgálják.  Szép kezdeményezések – lássuk sorban!

Vigyázzunk egymásra!

"Ön is tehet a járvány megfékezéséért és az idősek védelméért! Ossza meg, nyomtassa ki!" – ezzel  a kéréssel fordult a kormányzati operatív törzs a közösségekhez, mellékelve a fenti plakátot. Az érvelés egyszerű: ha összefogunk, sokat tehetünk a járvány megfékezéséért, és az idősek védelméért.  Kérik, hogy segítse az idősek számára szóló felhívás megosztását a közösségi médiában, vagy akár az itt letölthető plakát kihelyezését a saját környezetében, a lépcsőházban, a bejárati kapukon! 
A fenti plakát két formátumban is letölthető az operatív törzs hivatalos oldaláról – mutatom!

Felhívás az idős állampolgárokhoz – .pdf, A4-es méret (katt) >>
Felhívás az idős állampolgárokhoz – .pdf, A3-as méret (katt) >>

Te is felelős vagy!

Felelősség-érzetek munkacímmel buzdít közösségi film, pontosabban videó készítésére minden kreatív elmét a Józsefváros Újság videós szerkesztősége – lakhelytől és életkortól függetlenül. Itt a felhívás, meg az összes drót, folyamatosan várják a tartalmakat, és hetente egy összeállítást terveznek. 

Mindannyiunknak köze van a koronavírushoz. Ott van minden nap a gondolatainkban, a cselekedeteinkben, az érzéseinkben. Küldjetek mobillal vagy kamerával készített pár perces felvételeket, arról, hogy mi történik most veletek otthon vagy a munkahelyeteken, falun vagy városban, tömegközlekedési eszközön vagy biciklin. Vásároltok-e az idős szomszédnak? Vásároltok-e többet és mást magatoknak? Mennyi időt töltötök otthon, és mivel töltitek? 

Kiért vagytok felelősek és hogyan támogatjátok őt? Mivé változik a szabadidő fogalma ebben az időszakban? Megannyi kérdés, megannyi élethelyzet – mutassátok meg, mi van veletek most!

Olvassátok el kiírásunkat! (katt) >> 

A cím, ahová a filmet vagy a feltöltött anyag linkjét küldhetitek: jozsefvarosujsag@gmail.com

A műhellyel természetesen szerkesztőségünk is kollaborál, a közösségi munkákat terveink szerint rendre bemutatjuk  – sőt, az első már látható is az összeállítás végén!

Közösségi segítségnyújtás a dunaújvárosi kórház dolgozóinak

Betűhíven közlöm egy dunaújvárosi pedagógus, Gyurkity Katalin remek közösségi kezdeményezését – a cél nemes, várják a jelentkezőket!

Kedves (dunaújvárosi) kórházi dolgozók!

Több "otthonról dolgozó" barátommal együtt a következő segítséget szeretnénk felajánlani.
Személyes védnökséget vállalunk egy-egy egészségügyi dolgozó családjáért. Bevásárlás, gyerekekkel, idős szülőkkel történő kapcsolattartás, hivatalos ügyek intézése – igény szerint. Kérem, hogy aki ezt a segítséget elfogadja, írjon egy e-mailt telefonszámmal, lakcímmel és a családi helyzetének felvázolásával, beosztásával, majd írja le, hogy milyen segítségre lenne szüksége. 
Az igények ismeretében elérhetőségét továbbítom egy civil segítőnek, aki tervezett formában, jó szívvel közreműködik a "védnöksége alatt" álló kórházi dolgozó tehermentesítésében. 
Tisztelettel: Gyurkity Katalin pedagógus  – gyurkitykata@gmail.com

Végül este – hálataps megint, hadd szóljon, hadd hallják!

Tegnap szép sikerrel debütált országszerte, felemelő perceket hozott szeretett városunkban is, ma este újrázunk! Állj az ablakba, lépj ki az erkélyre, és tapsolj te is! Mutatom, miért!

Dunaújváros, köszönjük meg, amit értünk tesznek!

Ha te is így gondolod, s úgy érzed, hogy kifejeznéd a szereteted, gyere este ki az erkélyedre, állj az ablakodba és csatlakozz!
Vasárnap is sokan otthon lesznek. Akkora országos tapsnak kell lenni, hogy hallják az ápolók, az orvosok, a mentősök, a szociális ágazatban segítők, a rend őrei és a védelmező katonák,  a polgárőrök, a megfáradt bolti eladók, és mindenki, aki segít a bajban! Hallják a tanárok, a tanítók, az informatikusok, a kamionosok, a postások, és érjen el mindenki szívébe, hogy érte is tapsolunk. 
Tapsoljunk a gyerekekért, akiknek új kihívásoknak kell megfelelni, és az otthon maradó időseknek, hogy türelemmel viseljék a bezártságot.

A hálataps-akció szokás szerint 20 órakor kezdődik, addig is jut idő megnézni az első felelősség-videót – íme!

UPDATE - a taps után szóljon a Hallelujah!

A cikk élesítésekor került a Dunaújvárosban láttam, hallottam, találtam csoportba Szabó-Pálinkás Judit posztja egy, a népszerű Cohen-szerzeményt, a Hallelujah című örökbecsűt a teraszon a közösségének éneklő (olasz?) lányról, innentől már csak egy ugrás volt az ötlet, ezúttal szerénytelenségemtől. Az esti taps után játsszuk le egymásnak, hallgassuk meg együtt. Telón, kütyün, otthoni gépen mindenki kapcsolja be - és hadd szóljon. A 7 perc 20 másodperces londoni élő verziót választottam, szívbemarkoló és gyönyörű lesz, de öltözzetek melegen! Osszátok a felhívás miatt is, a vonatkozó darab közvetlen elérhetősége itt!

Leonard Cohen - Hallelujah (katt) >>

 

A rovat további hírei: Mozaik

Ma még kitart a zivatarzóna

Ma még kitart a zivatarzóna

2020. augusztus 05. (szerda)

A vészhelyzet fokát lejjebb vette, de szinte az egész országra kiterjedő citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a fenyegető zivatarok miatt. 

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 05. (szerda)

Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek  energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az "A" lesz, 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken.

Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében

Az erőkifejtés vagy testmozgás miatt kapnak hőgutát a kutyák az esetek háromnegyedében

2020. augusztus 05. (szerda)

Az erőkifejtés vagy testmozgás, amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is, a felelős a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74 százalékában - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Figyelmeztető előrejelzés a zivatarok miatt

Figyelmeztető előrejelzés a zivatarok miatt

2020. augusztus 04. (kedd)

Az ország nagy részére, így térségünkre is másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat ma éjfélig a várható  zivatarok, viharok miatt.

Kampány kezdődött az élelmiszerpazarlás csökkentésére

Kampány kezdődött az élelmiszerpazarlás csökkentésére

2020. augusztus 04. (kedd)

"Élj maradéktalanul!" elnevezéssel társadalmi célú kampányt indított a Médiaunió Alapítvány az élelmiszerpazarlás visszaszorítása érdekében.

Az új személyautók eladása 21 százalékkal esett vissza júliusban

Az új személyautók eladása 21 százalékkal esett vissza júliusban

2020. augusztus 04. (kedd)

Az új személyautók eladása 21 százalékkal esett vissza Magyarországon júliusban az előző év azonos időszakához képest, a forgalomba helyezett új személygépjárművek száma 12 045-re csökkent

Elmarad idén a Magyarország Szépe verseny

Elmarad idén a Magyarország Szépe verseny

2020. augusztus 03. (hétfő)

Elmarad idén a Magyarország Szépe verseny, a nemzetközi koronavírus-járvány miatt ugyanis a Miss World jogtulajdonosa 2021-re halasztja a szépségverseny világdöntőjét.