Hogyan "éljük túl" kisgyerekkel a karantént?

doszerk - 2020. március 30. 12:00

Ön is otthon maradt kisgyerekkel? Mit csináljunk egész nap, ha kimozdulni sem lehet? Íme néhány hasznos tipp, mivel foglaljuk le a pöttömöket. Így lesz a házi karantén remek móka!

 

1. Házi gyurma:

Örök klasszikus! Ha nincs otthon éppen bolti gyurma, lisztből, vízből és sóból könnyen lehet készíteni akár színes gyurmát is. Természetes anyagokkal (pirospaprika, kakaó, kávé, kurkuma) vagy temperával, ételfestékkel is lehet színezni. A kicsiknek kaland már a gyurma elkészítése is, hát még a rengeteg érdekes gyurma-figura! A figurákból lehet terepasztalt készíteni, színházi előadást játszani vagy kiállítást rendezni a legsikerültebb alkotásokból. 
Egyszerű recept: 
20 dkg só
20 dkg liszt 
kb 1,2 dl víz 
kb fél evőkanál olaj 
Lassan összekeverjük, apránként adagolva a folyadékokat, és amint formázható masszát kapunk, kezdődhet a móka! 

2.    Mini disco vagy zenés torna: 
Mivel nem ajánlott kimenni a házból, sok felesleges energiája lehet (elsősorban a gyerekeknek), amit valamivel le kell vezetni. A kedvenc zenéket rendezzük közösen lejátszási listába, majd ezt elindítva fergeteges mini-disco kezdődik a nappaliban! Lehet jelmezbe öltözni, sminkelni, táncolni, tornázni, amit imádnak a kicsik, és nem utolsó sorban el is fáradnak tőle. Így az egészségünkért, egészségükért is tettünk, szórakozva és nevetve. 

3.    Színház a nappaliban:
Mivel nem ajánlott mozit, színházat látogatni egy darabig, így el kell hozni őket az otthonunkba. Sok színház közvetíti online az előadásait, de mi is eljátszhatjuk a kedvenc mesénket. Így ismét egy egész délutános elfoglaltságot találtunk, hiszen a jelmezek kiválasztása, díszletek felépítése és a darab eljátszása bőven ellátja a kicsiket teendőkkel. Tipp: az előadásról fényképeket készíthetünk, de akár videóra is vehetjük az egészet. Délelőtt pedig plakátrajzoló versenyt hirdethetünk ezzel kapcsolatban. 

4.    Közös munka, közös élmény: 
Amikor az egész család otthon van, megnövekszik a házimunkák száma. Lehet, hogy picit lassabb, de sokkal szórakoztatóbb, ha a gyerekeket is bevonjuk. Süssünk közösen pizzát, imádni fogják a tésztát „gyúrni”, vagy muffint, kókuszgolyót, bármit. A gyerekek szeretik hasznosnak és fontosnak érezni magukat, mondjuk el neki, hogy nekünk mekkora segítség, ha elvégez valamilyen apróságot. A takarítás is lehet buli: a kedvenc zenékre összegyűjthetjük a játékokat vagy a szennyest, természetesen jutalom jár a leggyorsabbaknak! 

5.    Kreatív foglalkozás: 
Csináljunk rajzversenyt, családfa-rajzolást, színezőversenyt, festőversenyt, festményekből kiállítást, origamizzunk, fűzzünk gyöngyöt, építsük meg a világ legnagyobb doboz-várát, építőkockákból építsük a legötletesebb épületet, autókból rally-pályát! A legegyszerűbb játékot is kreatív körítéssel, mesével izgalmassá tehetjük. A rég elfeledett, megunt játékokat hozzuk fel a pincéből/raktárból, és találjunk új felhasználási módot. 

+ 1 tipp: 
 Minden közös pillanatot, étkezést, nevetést, játékot fényképezz le! Maga a fotózás is jó program, csináljatok grimaszversenyt vagy öltözzetek fel érdekes ruhákba, jelmezekbe. Később szép emlék lesz az együtt töltött idő, ami egyébként ritka egy olyan háztartásban, ahol a szülők dolgoznak. Most apa is otthon lehet, akár egy közös fotóalbumot is készíthetünk erről a pár napról. 
 
(Forrás: Oxigén Hotel)
 

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)