Dunaújváros Hetilap

Városháza: válaszok a dunaújvárosiak kérdéseire

doszerk - 2020. március 23. 13:57

A kijárási tilalommal, a dunaújvárosi betegek adataival, valamint a piac nyitvatartásával kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolt városunk önkormányzata.

Mint az önkormányzat hivatalos honlapján megjelent, az elmúlt időszakban nagyon sok kérdést kaptak a dunaújvárosiaktól, melyekre igyekeztek egyénileg válaszolni. Három ügyben azonban kiemelten sokan érdeklődtek, így ezekre külön is szerettek volna választ adni, így alább az önkormányzat hivatalos válaszait olvashatják el böngészőink a piac nyitvatartásával, a kijárási tilalommal, valamint a dunaújvárosi betegek adataival kapcsolatban.

"Piac nyitvatartása

A piac nyitva tartásáról a népegészségügyi szervekkel közösen döntött a városvezetés, egyben korlátozó intézkedéseket is bevezetve.

Egy időben maximum 200 vásárló tartózkodhat a piac területén, amit a nyitva lévő bejáratoknál a DVG emberei ellenőriznek és betartatnak. A hétvégi tapasztalatok alapján a létszám egyszer sem érte el a 200 főt, így nem kellett beavatkozni és a bejáratnál sem torlódott fel sor.

Dunaújvárosban a legkönnyebben a piacon lehet hozzájutni a friss zöldséghez és gyümölcshöz, ami nagyon fontos az immunrendszer erősítése szempontjából. A piac bezárásával a vásárlókat átterelnénk a zárt terű üzletekbe, ez sokkal problémásabb lenne.

Amíg minden más üzlet nyitva tarthat, addig értelmetlen a piac bezárásáról dönteni, természetesen, amint más kormányzati döntés születik az üzletek nyitvatartásáról, akkor a piacnál is felül fogjuk ezt vizsgálni.

Kijárási tilalom

Kijárási tilalmat az önkormányzat és a polgármester nem rendelhet el. A törvény szerint veszélyhelyzet esetén „korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását” – erről azonban a kormány hozhat döntést. Az operatív törzs vasárnap azt közölte, hogy a kormány egyelőre nem tervez ilyen intézkedést, mert megítélésük szerint a járványügyi helyzet ezt jelenleg nem indokolja. Azt is hozzátették, hogy ha gócpontok alakulnak ki az országban, akkor ott elrendelik a kijárási tilalmat. Hétfőn már úgy fogalmaztak: „az operatív törzs folyamatosan értékeli a helyzetet és nem véletlen, hogy számba veszik az erőforrásokat, amivel szükség esetén be tudják tartatni ezeket a rendelkezéseket”.

Mi is látjuk, hogy a fent leírtak ellenére néhány önkormányzat kijárási tilalom bevezetéséről döntött, erre azonban törvényi lehetősége nincs, az azt megszegőket semmilyen szankcióval nem lehet sújtani.

A dunaújvárosi betegek adatai

A betegekkel a népegészségügyi szervek és a kórházak foglalkoznak, így az adataikat is ők tudják. Erről nem kötelesek tájékoztatni az önkormányzatokat, de ha ezt meg is teszik, ezeket az adatokat az önkormányzat akkor sem adhatja ki. Országos szinten is a tisztifőorvos asszony számol be a betegekről, hiszen neki vannak adatai. Azonban ezeken a tájékoztatókon sem hangzik el szinte semmilyen információ a betegekről. Müller Cecília már múlt hétfőn úgy nyilatkozott, hogy erre nincs is szükség, mert már a csoportos megbetegedések időszakát éljük, amikor már nem lehet tudni, hogy ki kit fertőzött meg.

Sokan kérik, hogy legalább a betegek nemét és életkorát áruljuk el. Az önkormányzat ezt sem teheti meg, de ennek nem is lenne értelme, hiszen ezekből az adatokból semmi olyan nem derül ki, ami a járvány megelőzése szempontjából fontos lehet.

Ismételten felhívjuk a figyelmet: a betegség lappangási ideje két hét is lehet, ezalatt tünetmentesen is fertőzhetünk! Ezért a legfontosabb, hogy betartsuk a már korábban ismertetett óvintézkedéseket!

Kérjük, hogy kérdés esetén forduljanak bizalommal önkormányzatunkhoz, ami a mi hatáskörünkbe tartozik, arra mindenkinek választ fogunk adni!"

A rovat további hírei: Közélet

95 évesen is aktívan, az unokákért

95 évesen is aktívan, az unokákért

2024. már. 19.

Tündéri 95 éves szépkorú polgár ünnepelte születésnapját városunkban – Győri Sándorné, Julianna nénit a jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatta meg otthonában. Julianna néni családja körében fogadta a jókívánságokat.

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!