Dunaújváros Hetilap

Városháza: válaszok a dunaújvárosiak kérdéseire

2020. március 23. (hétfő) 13:57 - doszerk

A kijárási tilalommal, a dunaújvárosi betegek adataival, valamint a piac nyitvatartásával kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolt városunk önkormányzata.

Mint az önkormányzat hivatalos honlapján megjelent, az elmúlt időszakban nagyon sok kérdést kaptak a dunaújvárosiaktól, melyekre igyekeztek egyénileg válaszolni. Három ügyben azonban kiemelten sokan érdeklődtek, így ezekre külön is szerettek volna választ adni, így alább az önkormányzat hivatalos válaszait olvashatják el böngészőink a piac nyitvatartásával, a kijárási tilalommal, valamint a dunaújvárosi betegek adataival kapcsolatban.

"Piac nyitvatartása

A piac nyitva tartásáról a népegészségügyi szervekkel közösen döntött a városvezetés, egyben korlátozó intézkedéseket is bevezetve.

Egy időben maximum 200 vásárló tartózkodhat a piac területén, amit a nyitva lévő bejáratoknál a DVG emberei ellenőriznek és betartatnak. A hétvégi tapasztalatok alapján a létszám egyszer sem érte el a 200 főt, így nem kellett beavatkozni és a bejáratnál sem torlódott fel sor.

Dunaújvárosban a legkönnyebben a piacon lehet hozzájutni a friss zöldséghez és gyümölcshöz, ami nagyon fontos az immunrendszer erősítése szempontjából. A piac bezárásával a vásárlókat átterelnénk a zárt terű üzletekbe, ez sokkal problémásabb lenne.

Amíg minden más üzlet nyitva tarthat, addig értelmetlen a piac bezárásáról dönteni, természetesen, amint más kormányzati döntés születik az üzletek nyitvatartásáról, akkor a piacnál is felül fogjuk ezt vizsgálni.

Kijárási tilalom

Kijárási tilalmat az önkormányzat és a polgármester nem rendelhet el. A törvény szerint veszélyhelyzet esetén „korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását” – erről azonban a kormány hozhat döntést. Az operatív törzs vasárnap azt közölte, hogy a kormány egyelőre nem tervez ilyen intézkedést, mert megítélésük szerint a járványügyi helyzet ezt jelenleg nem indokolja. Azt is hozzátették, hogy ha gócpontok alakulnak ki az országban, akkor ott elrendelik a kijárási tilalmat. Hétfőn már úgy fogalmaztak: „az operatív törzs folyamatosan értékeli a helyzetet és nem véletlen, hogy számba veszik az erőforrásokat, amivel szükség esetén be tudják tartatni ezeket a rendelkezéseket”.

Mi is látjuk, hogy a fent leírtak ellenére néhány önkormányzat kijárási tilalom bevezetéséről döntött, erre azonban törvényi lehetősége nincs, az azt megszegőket semmilyen szankcióval nem lehet sújtani.

A dunaújvárosi betegek adatai

A betegekkel a népegészségügyi szervek és a kórházak foglalkoznak, így az adataikat is ők tudják. Erről nem kötelesek tájékoztatni az önkormányzatokat, de ha ezt meg is teszik, ezeket az adatokat az önkormányzat akkor sem adhatja ki. Országos szinten is a tisztifőorvos asszony számol be a betegekről, hiszen neki vannak adatai. Azonban ezeken a tájékoztatókon sem hangzik el szinte semmilyen információ a betegekről. Müller Cecília már múlt hétfőn úgy nyilatkozott, hogy erre nincs is szükség, mert már a csoportos megbetegedések időszakát éljük, amikor már nem lehet tudni, hogy ki kit fertőzött meg.

Sokan kérik, hogy legalább a betegek nemét és életkorát áruljuk el. Az önkormányzat ezt sem teheti meg, de ennek nem is lenne értelme, hiszen ezekből az adatokból semmi olyan nem derül ki, ami a járvány megelőzése szempontjából fontos lehet.

Ismételten felhívjuk a figyelmet: a betegség lappangási ideje két hét is lehet, ezalatt tünetmentesen is fertőzhetünk! Ezért a legfontosabb, hogy betartsuk a már korábban ismertetett óvintézkedéseket!

Kérjük, hogy kérdés esetén forduljanak bizalommal önkormányzatunkhoz, ami a mi hatáskörünkbe tartozik, arra mindenkinek választ fogunk adni!"

A rovat további hírei: Közélet

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

2020. május 27. (szerda)

Barátok a bajban: sikerrel folytatódott a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) kezdeményezésére szárba szökkent segélycsomag program – a legutóbbi akció keretében 260 rászoruló család részesült a rendkívüli támogatásban.

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

2020. május 27. (szerda)

Évenkénti Abroncsadományozási Programján keresztül kétszáz új gumiabronccsal segítette a Magyar Vöröskeresztet a Hankook Tire.

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

2020. május 26. (kedd)

A járványhelyzet kritikus időszaka után csökkentett üzemmódban ugyan, de újra kezdődött az ügyfélfogadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál (DKIK). Óvatos nyitás a hajtás után.

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

2020. május 25. (hétfő)

A tagintézményben végzett felújítás külön apropót adott arra, hogy éppen az Aranyalma Óvodában tartson tájékoztatót Barta Endre humán alpolgármester a bölcsődék, óvodák újbóli megnyitásának első napján. Vagyis ma.

Példás összefogás a tiszta Dunaújvárosért!

Példás összefogás a tiszta Dunaújvárosért!

2020. május 25. (hétfő)

Az önkormányzat és a városlakók segítségével szépült meg a Rákóczi tér a napokban, miután a lakók közössége a közelmúltban azzal a tervvel kereste meg a városvezetést, hogy együtt szeretnék rendbe tenni lakókörnyezetüket. Meg is valósult szépen.

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

2020. május 24. (vasárnap)

A hétvégi szentmiséket is engedélyezte a megyéspüspök, a következő napokban az urnatemető is nyit, ráadásul és a plébániai iroda szolgálata is újra kezdődik: az enyhítések nyomán visszaáll  régi rend a dunaújvárosi katolikus közösség életében.

Utcanévnapok - Vágó Eszter

Utcanévnapok - Vágó Eszter

2020. május 24. (vasárnap)

Új sorozatban mutatja be Dunaújváros utcaneveinek történetét városunk hivatalos honlapja.