Dunaújváros Hetilap

Városháza: válaszok a dunaújvárosiak kérdéseire

2020. március 23. (hétfő) 13:57 - doszerk

A kijárási tilalommal, a dunaújvárosi betegek adataival, valamint a piac nyitvatartásával kapcsolatban felmerült kérdésekre válaszolt városunk önkormányzata.

Mint az önkormányzat hivatalos honlapján megjelent, az elmúlt időszakban nagyon sok kérdést kaptak a dunaújvárosiaktól, melyekre igyekeztek egyénileg válaszolni. Három ügyben azonban kiemelten sokan érdeklődtek, így ezekre külön is szerettek volna választ adni, így alább az önkormányzat hivatalos válaszait olvashatják el böngészőink a piac nyitvatartásával, a kijárási tilalommal, valamint a dunaújvárosi betegek adataival kapcsolatban.

"Piac nyitvatartása

A piac nyitva tartásáról a népegészségügyi szervekkel közösen döntött a városvezetés, egyben korlátozó intézkedéseket is bevezetve.

Egy időben maximum 200 vásárló tartózkodhat a piac területén, amit a nyitva lévő bejáratoknál a DVG emberei ellenőriznek és betartatnak. A hétvégi tapasztalatok alapján a létszám egyszer sem érte el a 200 főt, így nem kellett beavatkozni és a bejáratnál sem torlódott fel sor.

Dunaújvárosban a legkönnyebben a piacon lehet hozzájutni a friss zöldséghez és gyümölcshöz, ami nagyon fontos az immunrendszer erősítése szempontjából. A piac bezárásával a vásárlókat átterelnénk a zárt terű üzletekbe, ez sokkal problémásabb lenne.

Amíg minden más üzlet nyitva tarthat, addig értelmetlen a piac bezárásáról dönteni, természetesen, amint más kormányzati döntés születik az üzletek nyitvatartásáról, akkor a piacnál is felül fogjuk ezt vizsgálni.

Kijárási tilalom

Kijárási tilalmat az önkormányzat és a polgármester nem rendelhet el. A törvény szerint veszélyhelyzet esetén „korlátozni lehet a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodását” – erről azonban a kormány hozhat döntést. Az operatív törzs vasárnap azt közölte, hogy a kormány egyelőre nem tervez ilyen intézkedést, mert megítélésük szerint a járványügyi helyzet ezt jelenleg nem indokolja. Azt is hozzátették, hogy ha gócpontok alakulnak ki az országban, akkor ott elrendelik a kijárási tilalmat. Hétfőn már úgy fogalmaztak: „az operatív törzs folyamatosan értékeli a helyzetet és nem véletlen, hogy számba veszik az erőforrásokat, amivel szükség esetén be tudják tartatni ezeket a rendelkezéseket”.

Mi is látjuk, hogy a fent leírtak ellenére néhány önkormányzat kijárási tilalom bevezetéséről döntött, erre azonban törvényi lehetősége nincs, az azt megszegőket semmilyen szankcióval nem lehet sújtani.

A dunaújvárosi betegek adatai

A betegekkel a népegészségügyi szervek és a kórházak foglalkoznak, így az adataikat is ők tudják. Erről nem kötelesek tájékoztatni az önkormányzatokat, de ha ezt meg is teszik, ezeket az adatokat az önkormányzat akkor sem adhatja ki. Országos szinten is a tisztifőorvos asszony számol be a betegekről, hiszen neki vannak adatai. Azonban ezeken a tájékoztatókon sem hangzik el szinte semmilyen információ a betegekről. Müller Cecília már múlt hétfőn úgy nyilatkozott, hogy erre nincs is szükség, mert már a csoportos megbetegedések időszakát éljük, amikor már nem lehet tudni, hogy ki kit fertőzött meg.

Sokan kérik, hogy legalább a betegek nemét és életkorát áruljuk el. Az önkormányzat ezt sem teheti meg, de ennek nem is lenne értelme, hiszen ezekből az adatokból semmi olyan nem derül ki, ami a járvány megelőzése szempontjából fontos lehet.

Ismételten felhívjuk a figyelmet: a betegség lappangási ideje két hét is lehet, ezalatt tünetmentesen is fertőzhetünk! Ezért a legfontosabb, hogy betartsuk a már korábban ismertetett óvintézkedéseket!

Kérjük, hogy kérdés esetén forduljanak bizalommal önkormányzatunkhoz, ami a mi hatáskörünkbe tartozik, arra mindenkinek választ fogunk adni!"

A rovat további hírei: Közélet

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

2020. április 02. (csütörtök)

Első körben az intézmény két kisbuszát a szállítási feladatokra, de ha kell, 25 dolgozó "élő erejét" is felajánlotta  Bartók Kamaraszínház az önkormányzat támogató programjának. Világ az egész színház a hajtás után a hajtás után.

DVCSH: üzemszünet pénteken

DVCSH: üzemszünet pénteken

2020. április 02. (csütörtök)

Csőtörés miatt több helyen is szünetel a fűtés és melegvíz szolgáltatás pénteken.

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

A kereskedelmi dolgozók munkáját méltatta a polgármester

2020. április 02. (csütörtök)

Sokszoros nyomás nehezedik a kereskedelmi dolgozók vállára a nehéz napokban, helytállásukért pedig mindannyian hálásak lehetünk, hangsúlyozta az INTERSPAR áruházban tett látogatásán Pintér Tamás. 

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

Bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban segítenek

2020. április 01. (szerda)

Sikerrel startolt a támogató program, mintegy 20 segítő indult ma el a Városházáról, hogy segítséget nyújtson a 70 év feletti dunaújvárosiaknak a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban.  Cserébe kérik: maradjanak otthon!

Új géppel kátyúznak a város útjain

Új géppel kátyúznak a város útjain

2020. április 01. (szerda)

A járványhelyzet különleges intézkedéseket követel, az élet azonban nem állt meg: a kátyúzás új módjáról – és új gépéről – tudósított a város hivatalos honlapja. 

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

Vöröskereszt: nagyon várják a véradókat!

2020. március 31. (kedd)

Új információs oldalt indított a Magyar Vöröskereszt, és a járványveszély időszakában is várja a véradókat  a dunaújvárosi területi szervezet. Összeállításunk az aktuális donortoborzó mellett a legfontosabb tudnivalókra fókuszál.

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

Fertőtlenítés, tájékoztatás, figyelmeztetés

2020. március 30. (hétfő)

Naponta fertőtlenítik a város köztereinek forgalmasabb pontjait a DVG munkatársai, adta hírül a város hivatalos weboldala. A hír mellé egy figyelmeztetés társul!