Dunaújváros Hetilap

"Addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér"

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. április 10. 16:01

Nem jó üzenet, hogy az önkormányzatokon kezdik a megszorítást – mondta lapunknak a gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármester. Szabó Zsolt hozzátette: nagyon nehéz megjósolni, hogy a járványnak milyen gazdasági hatásai lesznek, hiszen egy globális válságról van szó, de az biztos, hogy az önkormányzatokra nagy teher hárul majd.

Az önkormányzatok jelenlegi helyzetéről, és a fennálló nehézségek megoldásáról kérdeztük Szabó Zsolt alpolgármestert. Azt is megtudtuk, hogyan lehet majd pótolni a plusz költségek miatt felmerülő hiányt a kasszából.

– Gazdaságért felelős alpolgármesterként milyen feladatokat kell megoldani a mostani járványügyi helyzetben?

– Ez a helyzet olyan lehet, mint amikor egy sötét erdőben, fényszóró nélkül száguldunk. Nem tudjuk hol tartunk éppen, és nem tudjuk mi vár ránk. Az önkormányzatok sok plusz feladatot kaptak, meg kell szerveznünk az idősek és a fogyatékkal élők ellátását, illetve a legkülönfélébb fertőtlenítő és takarító eszközzel kell ellátnunk az intézményeinket. A várost napi szinten működtetni kell, miközben nem tudjuk, hogy meddig tart ez a helyzet, és, hogy mi vár ránk utána.

– Dunaújvárost mennyire érinti rosszul a gépjárműadó kormányzati elvonása?

– Természetesen maga az elvonás is nagyon fájó, de amit igazán nehezményezek, az a lépés üzenete. E szerint az önkormányzatok nem támogatást, hanem elvonást kapnak, ráadásul már rögtön az elején. Ez helytelen. Az önkormányzatok oroszlánrészt vállalnak a védekezésben, és jelentős szociális problémák is várhatók, aminek a megoldását szintén tőlünk várják majd az emberek. Dunaújváros vezetése, nagyon helyesen, nem politikai haszonszerzésre kívánja fordítani ezt a szomorú helyzetet, ezért csak finoman annyit szeretnék mondani: jócskán vannak olyanok, akik az elmúlt években busás jövedelemre tettek szert; mindenki számára jobb üzenet lett volna, ha az önkormányzatok helyett, velük kezdik a megszorításokat.

– Számszerűsíteni lehet már a károkat?

– Ami biztos, hogy a gépjárműadón 123 millió forintot bukik a város. Szintén nem túl elegáns, hogy ezt a döntést mindenféle egyeztetés nélkül hozta meg a kormányzat, és mindössze néhány napot hagyott arra, hogy átutaljuk ezt az összeget. Kevesebb nyilvánosságot kapott, de a kormány felfüggesztette az idegenforgalmi adó beszedését is, ez további 8 millió forintos kiesést jelent. Arról, hogy az iparűzési adó bevétel, hogyan alakul majd, egyelőre keveset lehet tudni.

– Miből lehet pótolni a hiányt?

– Ehhez először tudni kellene, hogy mennyi a hiány. Nagyon óvatosan tervezünk, hiszen eleve egy rossz anyagi helyzetben lévő várost vettünk át októberben. Minden szükséges lépést megteszünk, de arra nagyon figyelünk, hogy elődeinktől eltérően csak addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér, hiszen hosszútávon ez Dunaújváros és az itt élők érdeke. Ebben a helyzetben is az itt élők érdekei állnak az első helyen.

A rovat további hírei: Közélet

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!