Csak előre: Szívességfal, MaMa – mindent a maszkviselésről

2020. április 18. (szombat) 18:41 - Öcaline

Újabb túlélőtippet publikált a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook-csoport „vezérkara” a napokban – ezúttal a maszkviselés szabályaira hívták fel a figyelmet. Ráadásul újabb mérföldkőhöz érkezett a Maszkvarró Manufaktúra közösségi programja is, már 20 ezernél több maszkot gyártott a karitatív kezdeményezés!

Az egészséges emberek házon kívüli maszkviselésének hasznosságáról, egészségvédelmi szerepéről a szakértők jelenleg is vitatkoznak, azonban tény, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy ha ki kell mozdulniuk, akkor viselik. Az alábbiakban két civil kezdeményezés "maszkos" történetei következnek!
    
A túlélés záloga

Újabb túlélőtippet publikált a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook-csoport – ezúttal a maszkviselés szabályait összegezték. Mint írják, a maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét. Továbbá, a maszk emlékezteti is viselőjét arra, hogy az arcához nyúl, ezzel közvetve elősegíti az egyes mozdulatok – arcfogdosás, támaszkodás, szemüveg igazgatás – elhagyását. Egy biztos azonban: önmagában a maszk nem tud megvédeni bennünket, és másokat sem. Ha nem megfelelően alkalmazzuk, akkor csak hamis biztonságérzetet nyújt. Ám ha figyelünk a viselésére, akkor közösségi szinten a túlélés, a járvány transzfer csökkentésének egyik záloga lehet!

Tippek, szabályok:

1. A maszkot még otthon vegyük fel, és lehetőség szerint csak akkor vegyük le, amikor már hazaértünk. 
2. Mielőtt felvennénk a maszkot, alaposan mossunk szappannal kezet, használjunk kézfertőtlenítőt.
3. A maszknak mindig teljes egészében el kell takarnia az arcunkat, orrunkat és szánkat is egyszerre (ne toljuk fel a homlokunkra, nyakunkra, ne húzzuk le az orrunkról)
4. A maszk viselése közben ne érjünk a maszkhoz, ha mégis, akkor alaposan mossunk kezet (ne húzgáljuk, ne igazgassuk).
5. Ha a maszk átnedvesedik, akkor cseréljük le.
6. Levételkor először mossunk kezet, majd úgy vegyük le a maszkot, hogy csak a pántokhoz érjünk hozzá, a maszk elejéhez ne, majd ismételten mossunk kezet!
7. Az egyszer használatos maszkot ne használjuk többször, levétel után azonnal dobjuk zárt hulladékgyűjtőbe.
8. A házi készítésű szövet maszkot lehetőség szerint levételkor azonnal fertőtlenítőszeres vízbe tegyük legalább 10 percre, majd magas (60-90 fokon) mossuk ki, felvétel előtt lehetőleg vasaljuk is ki.

A facebook-közösség elérhetősége itt!

Szívességfal Dunaújváros és környéke (katt) >>

MaMa: átlépték a 20 ezres álomhatárt

A húsvét időszakában is lényegében folyamatosan dolgoztak a Maszkvarró Manufaktúra, vagyis a MaMa önkéntesei, az elmúlt napokban ois folyamatosan tartott (és tart) a gyűjtés-kiszállítás.  Az eredmény finoman fogalmazva is lenyűgöző, szabad megkapaszkodni: a Dunaújvárosban zászlót bontott karitatív közösség eddig több mint 20 ezer maszkot – döntő többségében tartós, tisztítás-fertőtlenítés  után többször hordható szövetmaszkot – bocsátott az azt igénylők rendelkezésére. Hibátlanul összegezte a napokban Simon Csaba, a program kezdeményezője: mindenkinek hatalmas köszönet jár – és a hálataps a csapatnak is szól esténként városszerte.
A MaMa legújabb törekvéseiről, akcióiról és eredményeiről szintén a facebook felületén tájékozódhatnak az érdeklődők – és persze: szabad csatalkozni!

Maszkvarró Manufaktúra – MaMa (katt) >>

Az pedig az eltökéltséget  ismerve nem kérdés: a program folytatódik – egyre többeknek segít a MaMa!

(Címlap- és nyitókép:  MaMa – Friedl László felvétele; belső oldali kép: MaMa)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Kiskedvenceink is megszomjaznak a nagy melegben. Ha sétálni megyünk velük, mindig legyen nálunk friss víz!

Kiskedvenceink is megszomjaznak a nagy melegben. Ha sétálni megyünk velük, mindig legyen nálunk friss víz!

2020. július 09. (csütörtök)

A nyári meleg időben nagyon fontos, hogy mindig gondoskodjunk a megfelelő folyadékmennyiség fogyasztásáról. Azonban ne felejtsünk el kedvenceinkről is gondoskodni egy-egy séta alkalmával, de akkor sem, ha csak otthon kell hagyjuk őket, amíg dolgozni megyünk. 

"Hello Me": szégyen a testszégyenítés

"Hello Me": szégyen a testszégyenítés

2020. július 09. (csütörtök)

A body shaming, vagyis testszégyenítés jelensége meglehetősen gyakori napjainkban. Egy amerikai felmérés szerint a nők közel 93, illetve a férfiak 86,5 százaléka kapott már olyan megjegyzéseket, melyek kritizálják a testüket. Harsányi Kata pszichológus a jelenség hátteréről ír.

Közösségi adománygyűjtés – állatmentésre!

Közösségi adománygyűjtés – állatmentésre!

2020. július 07. (kedd)

Két szervezet összefogásával hirdettek adománygyűjtő akciót az állatmentés és az állatok körülményeinek javítására – várják a felajánlásokat, felhívás a hajtás után!

Ha nyár, akkor smoothie (1. rész)

Ha nyár, akkor smoothie (1. rész)

2020. július 07. (kedd)

Újabb sorozatot indít online felületünk, melyben heti több alkalommal mutatunk be olyan ételeket és italokat, melyek kimondottan jól esnek a nyári hőségben. Elsőként néhány kedvenc smoothie. Lássuk!

Időjárás: egy kis felfrissülés után újra igazi nyár

Időjárás: egy kis felfrissülés után újra igazi nyár

2020. július 06. (hétfő)

Masszív enyhülés és némi csapadék is várható ma estétől, de a hét végére ismét strandidőt ígér a DO meteorológiai szakértője. Friss porgnózis a hajtás után!

Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

2020. július 06. (hétfő)

Napnyugta után készülhetünk az ismételt bevetésre ma kora este – Dunaújváros területén ismét szúnyogirtás lesz, adta hírül a város hivatalos weboldala. Megelőző célzat és lakossági tipptár a hajtás után!

Terítéken: bundás jóféleségek – mindent bele!

Terítéken: bundás jóféleségek – mindent bele!

2020. július 03. (péntek)

A nagy sikert aratott live show után visszatérünk (egyik) kedvenc műveletsorunkhoz: a Terítéken Dunaújváros és környéke csoport remekeiből válogatott tematikus összeállítással jelentkezünk heti rendes nyálcsordító rovatunkban. A fókuszban: rántott mindenféle, vigyázat, kegyetlenül finomak!