Dunaújváros Hetilap

"... csak feladatokat kapott a kormánytól, forrást nem”

2020. április 5. (vasárnap) 13:48 - Öcaline

Dunaújváros büdzséjét is érzékenyen érinti a kormányzati terv a gépjárműadó átcsoportosításáról – szeretett városunk mintegy 120 millió forinttal járul hozzá az állami védekezéshez, írta az Alfahír hírportál. Városi vonatkozások és hatékony költés követelése Pintér Tamás polgármestertől a hajtás után.

Több polgármesternél is érdeklődött az Alfahír arról, miként érinti egy-egy település költségvetését az a kormányzati terv, miszerint védelmi célokra a gépjárműadót elveszik az önkormányzatoktól. A megkérdezett városvezetők között volt Pintér Tamás is, aki a hírportál érdeklődésére elmondta, Dunaújváros 120 millió forint körüli összeggel járul hozzá az állami védekezéshez, ekkora ugyanis az az összeg, ami a gépjárműadóból a városban maradna. A város első embere emlékeztetett: a gépjárműadó 60 százalékát már eddig is az állami költségvetésbe kellett befizetnie az önkormányzatnak, a mostani intézkedéssel a teljes összeget elveszi az állam, miközben az utak, parkolók rendbetételét az önkormányzattól várják. Dunaújváros polgármestere kiemelte, fél évvel ezelőtt nehéz anyagi helyzetben vették át a város vezetését, ezért egy ilyen mértékű elvonás érzékenyen érinti a település büdzséjét – majd értékelésében egyfelől lesújtóan nyilatkozott a kormányzati válságkezelésről, másrészt viszont ismét kiemelte a városban tapasztalható összefogást:
– A járvány elleni védekezésben az önkormányzat eddig is csak feladatokat kapott a kormánytól, forrást nem, Dunaújváros azonban így is helytáll és az önkormányzattal közösen – az itt élők erejükön felül mindent megtesznek a járvány megállításáért!
A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: a politikai természetű vitáknak nem most van itt az ideje, ugyanakkor azt is határozottan kérte a kormánytól, hogy ha már elvette, legalább hatékonyan költse el a dunaújvárosiaktól befolyó 120 millió forintot.

Az Alfahír teljes cikke itt olvasható:

Polgármesterek a gépjárműadóról (katt) >>

(Forrás és fotó: Alfahír; "Rajta, Újváros!" Egyesület – facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 03. (szerda)

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

2020. június 03. (szerda)

Fokozatosan áll vissza a korábbi ügyfélfogadási rend a Városházán, adta hírül a város hivatalos weboldala. Időpontok és megelőző rendszabályok a hajtás után.

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház. 

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.
 

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

Buszközlekedés: június elsejétől nyári menetrend

2020. május 31. (vasárnap)

Hétfőtől nyári menetrend szerint járnak a helyi járatos buszok Dunaújvárosban.

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

Szép napot mára (is), sok boldogságot, gyerekek!

2020. május 31. (vasárnap)

Gyermeknapi meglepetéssel készültünk, folytatódott a MOMETERA program, Balsai Móni ezúttal a csillagszemű juhász történetét eleveníti föl az Arany János iskola tagozatosainak illusztrációjával! Nézzétek, hallgassátok, sok boldogságot, szép napot!

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.