Iskolából az élvonalba

spigott - 2020. április 29. 8:30

Nem sok esélyt lát az idei szezon folytatására Kiss Tibor, a DUE-RFT OB I-es floorball csapatának vezetője.

Idén újra a bajnokság első osztályában szerepelt a DUE-RFT floorball csapata, mely hét év után tért vissza a sportág hazai élvonalába, ám a koronavírus-járvány miatt úgy tűnik, hogy idő előtt véget ér számára a 2019/2020-as szezon. Az együttest kevésbé ismerők nem tudhatják, de már több mint tizenöt éve működik városunk floorball csapata, melynek rövid történetébe, idei céljaiba Kiss Tibor csapatvezető avatott be minket.

"Egy iskolai csapatból alakultunk gyakorlatilag ki, s tartunk most ott, ahol, mint egy egyesületi szakosztály. 2005. március 7-én alapítottuk meg a csapatot a Rudas iskolában az iskola első és másodéves diákjaival. Az elején még csak diákolimpiákon indultunk, ám ezt követően megtaláltuk a számításainkat az országos bajnokságban is, s ott már dunaújvárosi szinten, de még mindig főleg középiskolásokra építve indultunk el a harmadosztályban. Később csatlakoztunk az akkor még főiskolai diáksport egyesülethez, mint floorball szakosztály, s az OB II-ben vitézkedtünk, de a 2013/14-es szezonban az NB I-ben szerepeltünk. Ezt követően viszont volt egy kis változás a csapat életében, újra kellett szerveződnünk, ismét az OB III-as mezőnyben indultunk, de pár év alatt sikerült előrébb lépnünk, s idén újra az élvonalban léphettünk pályára, méghozzá azzal a céllal, hogy az OB I alapszakaszának első felében végezzünk. Sajnos az élet közbeszólt, s ahogy haladtunk előre a bajnokságban, úgy láttuk, hiába voltunk képesek többször jó teljesítményre, bravúrra is, a játékoskeretünk nem mindig volt naprakész, olykor nem tudtunk kiállni megfelelő létszámban, s ez nyilván kihatott az eredményességünkre is. Ennek lehetőségével tisztában voltunk, amatőr sportolók vagyunk, munkahelyi elfoglaltságok, sérülések is közbejöttek, így nem tudtunk egyenletesen jó teljesítményt nyújtani, s a meglepetések, szép eredmények mellett becsúsztak kevésbé szépek is, szóval elég vegyes volt a szezonunk, így jelenleg a kilenccsapatos mezőny hetedik helyén állunk."

A koronavírus-járvány miatt azonban a floorball bajnokságot is felfüggesztették, s mint azt Kiss Tibor elárulta, jelenleg nem tudják, hogy miként alakul a folytatás.

"Március elején még volt egy mérkőzésünk, majd volt egy kis szünetünk, ám mielőtt visszajöttünk volna, már nem kellett mérkőzésekkel terveznünk, mert a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a hazai pontvadászatokat. Az alapszakaszból egy találkozónk lett volna hátra, illetve még egy ligakupa rájátszás, melyben azok a csapatok kapnak szerepet, akik nem jutnak be a rájátszásba (a rájátszásban az OB I első fele, valamint három kiemelt, az International Floorball League-ben szereplő együttes mérte volna össze egymással erejét). Még nem tudjuk, hogy mi lesz ezekkel az összecsapásokkal, a szövetség lázasan próbál tervezni így, hogy be lett lengetve a korlátozások enyhítése, s bár lehet, hogy nem lenne nehéz újraindítani a szezont, az biztos, hogy érzékeny téma lesz mindenki számára, mert amatőr sportágról, játékosokról van szó, így rengeteg befolyásoló körülménye van annak, hogy pontosan lehessen tervezni a folytatást. Zajlik az egyeztetés a szövetség és a klubok között, s az mindenképpen biztató, hogy a szövetség a játékot tartja szem előtt, s örült annak, hogy ezt a klubok is megfontolják, mint lehetőséget. Senki nem akarja lefújni még a szezont, mert a fair play szellemében a pályán szeretné azt mindenki lezárni, ám én nem gondolom, hogy ennek reális esélye van. Ami minket illet, március közepén még egy utánpótlás edzést megtartottunk, ám ezt követően mindent leállítottunk, s az egyesület is jelezte, hogy az edzések megtartása már nem engedélyezett. Jelenleg azt tudjuk tenni, hogy a játékosainkra bízzuk a fizikai kondicionáló edzéseket, a mozgást, hogy mit választanak.

Löwinger Zoltán archív felvételei

Van egy edzéstervünk, amit az egyik edzőnk írt meg, ezt kell követni, betartatni persze nem tudjuk, így mindenkinek a lelkiismeretére van bízva, hogy mit végez el ebből. Vannak, akik otthon gyakorolnak ütővel, de azért olyan komoly edzésmunkát nem tud végezni senki, ami ideális lenne, de igyekszünk formában tartani magunkat addig, míg újra pályára nem léphetünk. Ez egyébként felvet egy újabb megoldásra váró problémát, mert az újraindulásnál jó lenne, ha olyan formában, fizikai állapotban lennének a játékosok, hogy elkerüljék a sérüléseket, de erre is vannak ötletek. Van például kilátásban egy felhozó bajnokság, mely úgy néz ki, mint egy felkészülési, barátságos torna, ahol lenne lehetőség a formába lendülésre, ám ehhez is idő kell, nem látom az esélyét, hogy erre október előtt sor kerülhetne."

A csapat vezetője elárulta, hogy tavaly kellemes helyzetben voltak, mert a nemzetközi ligában szereplő Phoenix Fireball SE csapatából visszatért hozzájuk Kovács Balázs, akivel sokat erősödtek, ő nagy igazolás volt. Komoly mozgásra nem számítanak idén, inkább visszatérőkre, mert többen magánéleti okok miatt felfüggesztették a floorballt, s közülük lehetnek olyanok, akik újra játékba állnak, ugyanakkor a céljuk az, hogy mindenkit megtartsanak és felhozzanak egy erős szintre, s úgy tudjanak tovább dolgozni, ahogy azt idén, a szezon nagyobbik részében tették.

A rovat további hírei: Sport

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.