Dunaújváros Hetilap

Járvány: 2443 főre nőtt a fertőzöttek száma – Fejérben is emelkedett

Öcaline - 2020. április 25. 7:25

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2443 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Sajnos Fejér megyét továbbra is a vírustérkép fertőzöttebb régiói között találjuk – az igazolt betegek száma már 246 fő.

Az operatív törzs friss adatsora szerint 12 beteg hunyt el tegnap – mindegyikük krónikus, egy 41 éves férfi kivételével idős betegek –, ezzel már 262 főre nőtt az áldozatok száma a hivatalos közlés szerint; a gyógyultak száma is emelkedett, hiszen 458 fő távozott gyógyultan a kórházból. A hivatalos adatsor szerint 899 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54 fő van lélegeztetőgépen. A betegek számának várható növekedése miatt a kórházak minden térségben növelték a szabad ágyak kapacitását – így készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Többeknek, bár esetenként mindhiába: a DO a járvány veszélyhelyzet idején is (mit is: pláne!) ragaszkodik a hiteles közlés elvéhez – ebből eredően kizárólag hivatalos adatokkal dolgozunk. Vagyis: ahogy eddig sem közöltük, úgy ezt követően sem tesszük ki felületeinkre a városi adatokat, amelyek "valaki felírta a csopiba, tényleg igaz?????? csak kérdezem" pillérén nyugszanak. Fájdalmunkra a lokális mutatókat még mindig nem teszi közzé az operatív törzs – ámde megyei adatokkal szolgálhatunk, és persze szolgálunk is. Tessék: a megyei bontású vírustérkép mutatói szerint Fejérben ismét növekedett, összesen már 246 főre nőtt az igazolt esetek száma. A fő tényező térségi viszonylatban sem változott: megyénket továbbra is a vírustérkép vörös zónájában találjuk – változatlanul a harmadik a vírusrangsorban, csak a főváros és Pest megye előzi meg. 
Mindezek után következzen néhány, a növekedés ütemét összegző számítás – szokás szerint az országos és a megyei alapadatok nyomán. A tegnapi 2383 főről mára 2443 főre emelkedett az országos főszám, ez az elmúlt időszak trendjeihez mérten kifejezetten kedvező, és a tegnapi mutatónál is alacsonyabb, 2,51 százalékpontos növekedést jelent. Az elmúlt napok kiugró arányaihoz mérten takkra ugyanezt adja Fejér megyei is – a két főadat 240, illetve 246; könnyen kiszámolható, hogy 2,5  százalékpontos a növekedés üteme.  

Az operatív törzs közleménye továbbra is arra figyelmeztet, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk; közösségben, személyes érintkezések útján terjed, Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.  Az azonosított fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához ebből eredően lényeges, hogy továbbra is maradjanak otthon az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és mindenki, aki teheti. Lényeges az is, hogy mindenki tartsa be az ajánlásokat és a jelenleg is érvényes kijárási korlátozásokat. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Szeretett városukban is további szigorítások léptek életbe – ezekről természetesen beszámoltunk honlapunkon – mutatom!

Szigorítások a hét végén (katt) >>

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus leginkbb az idősekre veszélyes, ezért újra nyomatékosan kérik az érintett korosztályt, hogy maradjanak otthon – és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

A fő tétel változatlan: csak együtt tehetünk a járvány lassításáért!

(Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu; matek: DO)
 

A rovat további hírei: Közélet

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!