Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Könyvtár: mesés feladat, "karantinterjú", linkgyűjtemény

2020. április 27. (hétfő) 17:35 - Öcaline

Különleges összeállítással igyekszik megkönnyíteni a gyerekek és a szülők életét a járványhelyzet idején a József Attila Könyvtár. Hírcsokor a hajtás után.

Friss gyermekkönyvtári hírekkel lepte meg a DO Tóth Éva, a József Attila Könyvtár intézményvezetője. Mint a hírcsokorhoz hozzátette, a könyvtár ezekkel a tartalmakkal igyekszik színesebbé tenni a gyerekekés szüleik mindennapjait a koronavírus veszélyhelyzetének időszakában. Lássuk máris a könyvtári kínálatot – természetesen az legfiatalabb olvasókra koncentrálva!
Az első mutatvány egy mese, valamint a hozzá kapcsolódó online feladatsor – a gyerekek a mesés feladatok című kezdeményezés keretében Kálnay Adél Tündérhajszál című kötetéből hallhatnak mesét a gyerekek (előadja Törökné Antal Mária), majd a szöveghez kapcsolódó feladatokat oldhatnak meg; a beküldők közül jutalom jár a szerencséseknek!

A mese és a játékos feladatsor ezen a címen található!

Mesés Feladatok – Tündérhajszál (katt) >>

Gyerekeknek/családoknak szóló beszélgetéssel folytatódik a könyvtár KarantInterjúk elnevezésű sorozata – Marcsi néni ezúttal Farkasházi Réka színésznőt, drámapedagógust, írót faggatja, elsősorban az Életmesék című gyűjteményről. Egy gondolat az interjúból: "Ezek a hétköznapi történetek a valóságról szólnak. Nem akartam idealizálni, kiszínezni ezt a képet, hiszen anélkül is szépek lehetnek. Nem vagyunk egyformák, nem mindenki úgy él, ahogyan mi, de nem is jobban vagy rosszabbul, csak éppen máshogyan." 

A teljes szöveg itt érhető el!

KarantInterjú – Farkasházi Rékával (katt) >>

Végül, de közel sem utolsósorban, egy harmadik remek kezdeményezés – a gyermekkönyvtár közössége Mit csináljunk otthon a gyerekkel? című összeállítása egy folyamatosan frissülő linkgyűjtemény, amely pontosan azt adja, amit a címében ígér: virtuális barangolásokat, érdekességeket, olvasnivalót, gyerekeknek szóló tartalmak egész sorával segíti a bezártság elviselését.

Máris mutatom a címet!

Mit csináljunk otthon a gyerekkel? (katt) >>

Jó szórakozást, kellemes kikapcsolódást – és persze szülőknek is, gyerekeknek is egy a jelszó: olvassatok minden nap!

(Forrás és fotó: József Attila Könyvtár)

A rovat további hírei: Kultúra

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

2020. június 04. (csütörtök)

A BakElit Zenecentrum kibővült csapata az országban kialakult krízishelyzet miatt a városunkban elmaradó nagyrendezvények helyett online zenei fesztivált szervez öt helyi zenekar részvételével a nagy közösségi felületeken június 20-án, azaz jövő szombaton. Irány a web!

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

2020. június 03. (szerda)

Sikerrel debütált kedden a József Attila Könyvtár szabadtéri könyvkölcsönző szolgáltatása, emellett színes kínálattal várja (online is) a betű barátait az intézmény.

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.