Dunaújváros Hetilap

Koronavírus: 2500 főre nőtt a fertőzöttek száma – Fejérben is emelkedett

Öcaline - 2020. április 26. 6:47

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2500 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Sajnos Fejér megyében is növekedés tapasztlaható – az igazolt betegek száma már 251 fő.
 

A bevezetőben emlegetett főszámok mellett au operatív törzs friss adatsora szerint 10 beteg hunyt el tegnap – idős, krónikus betegek –, ezzel már 272 főre nőtt az áldozatok száma a hivatalos közlés szerint. Közben a gyógyultak száma is emelkedett, 485 fő távozott gyógyultan a kórházból. A hivatalos adatsor szerint 927 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56 fő van lélegeztetőgépen. A betegek számának várható növekedése miatt a kórházak minden térségben növelték a szabad ágyak kapacitását – így készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Minden hiába, de csak leírom újra: a DO a járvány veszélyhelyzet tartalmai kapcsán is (sőt, ha lehet, kiemeltebb gonddal), ragaszkodik a hiteles közlés elvéhez – ebből következően lehet rágódni, cáfolni, kattogni, de még átkozódni is, csakis hivatalos adatokkal dolgozunk. Azaz: ahogy eddig sem közöltük, úgy ezt követően nyomatjuk a „bombabiztos” városi adatokat, amelyekről idővel rendre kiderül, hogy  "piacra menet hallottam a lángososnál, ha jól értettem" alapjain nyugszanak. A lokális mutatókat még mindig nem teszi közzé az operatív törzs – ámde megyei adatokkal szolgálhatunk, és persze szolgálunk is. Tessék: a megyei bontású vírustérkép mutatói szerint Fejérben ismét növekedett, összesen már 251 főre nőtt az igazolt esetek száma. A fő elem sajnos e viszonylatban sem változott: megyénket még mindig a vírustérkép vörös zónájában találjuk – a főváros és Pest megye után a harmadik a szomorú vírusrangsorban.  
Mindezek után következzen szokás szerint néhány, a növekedés ütemét összegző számítás – ezúttal is az országos és a megyei alapadatok nyomán. A tegnapi 2443 főről mára 2500 főre emelkedett az országos főszám, ez még az napok trendjeihez mérten is kifejezetten kedvező, 2,33 százalékpontos növekedést jelent. Hosszú periódus után most először történik, hogy ha picivel is, de Fejér az országos átlag alatt marad; két főadat 246, illetve 251, és ez 2,03 százalékpontos növekedést jelez.

A kedvező trendek ellenére az operatív törzs közleménye továbbra is arra figyelmeztet, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk; közösségben, személyes érintkezések útján terjed, Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.  Az azonosított fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához ebből eredően lényeges, hogy továbbra is maradjanak otthon az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és mindenki, aki teheti. Lényeges az is, hogy mindenki tartsa be az ajánlásokat és a jelenleg is érvényes kijárási korlátozásokat. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Szeretett városukban is további szigorítások maradnak érvényben ma éjfélig – mutatom!

Szigorítások a hét végén (katt) >>

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus leginkbb az idősekre veszélyes, ezért újra nyomatékosan kérik az érintett korosztályt, hogy maradjanak otthon – és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

A fő tétel változatlan: csak együtt tehetünk a járvány lassításáért!

(Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu; matek: DO)

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.