Koronavírus, napról-napra, testközelből – K. története

2020. április 6. (hétfő) 21:24 - Öcaline

"Nyuszi. Egyszerűen kezdődött. Csak elkezdtem köhögni. Ennyi ." – így idézte vissza a koronavírussal kezdődött küzdelmének kezdeteit K. Évtizedes barátság köt össze minket, az alábbiakban vírusnaplója mellett néhány érdekességet is megoszt a nyilvánossággal. Gyógyulást, K. – és nagy köszönet! 

A koronavírus-járvány kapcsán a magyar nyilvánosságból – és vele együtt a közbeszédből – a még mindig viszonylag alacsony esetszám okán jobbára (és: szerencsére) hiányoznak a betegséggel sikeresen megküzdők emlékei; ez volt az apropója annak, hogy a nagy közösségi portálra kitett posztok  nyomán egy rövid helyzetelemzésre kértem a betegségből remény szerint már kifelé tartó, lábadozó barátomat. K. ex-osztálytárs, nézzék, nézzétek el a közvetlen hangnemet – az alábbi anyag több nap messengeres chatelése nyomán született.

Menő levél 1.

K., megírnám a koronacsatát a DO-ra, segítesz? Lenne pár rázós kérdés is, mehet?

Jövő levél 1.

Persze, nálad jó helyen lesz. Nincs titok, és már kifelé jövök, legalábbis remélem!

Menő levél 2.

Penge vagy, kezdjük, lássuk a kronológiát! Mikor szembesültél a betegséggel?

Jövő levél 2. 

A két teszt eredményei után, az elsőt március 27-én, pénteken csinálták, a következőt utána hétfőn reggel. Addig még azzal hitegettem magam, hogy csak egy tavaszi nátha, valami kisebb felső légúti vírus. 

Menő levél 3.

Oké, oké, de hogyan kezdődött? Mi volt az első jel?

Jövő levél 3.

Nyuszi. Egyszerűen kezdődött. Csak elkezdtem köhögni. Ennyi .

Menő levél 4.

És az megvan, hogy hol nyaltad be?

Jövő levél 4.

Igen, vannak sejtéseim, de igazán nem tudom. Ezt meg is írtam az egyik posztban. Körülbelül 5 hete Bécsben voltam a feleségemmel, aki egyébként szintén beleesett, és egy kisebb baráti társasággal. Én 3 hete elkezdtem köhögni, a nejem két-három nappal előttem prudukálta a tüneteket. A barátaim tesztje elsőre negatív lett, amit a lakásukon vettek le tőlük, pedig ők egy időben produkálták a feleségemmel ugyanezeket a jegyeket, aztán viszont a második pozitív. Szóval szerintem Bécsben szedtem, szedtük össze, erős a gyanú, hogy ott lehetett.

Menő levél 5.

Kemény, köszi, a feleségednek és  a barátoknak is kitartást és jobbulást. És mik a tünetek, hogy megy a lefolyás? Tudom, hogy erről nehéz beszélni, mert ugye személyes, meg benne is voltál, nem is egy objektív beszámolót várnék – inkább a tüneteket, érzéseket... ha szabad.

Jövő levél 5.

Az első tünet ez a kis gyenge, majdhogynem semmilyen köhögés. Észre se veszed. Ez tartott pár napig, aztán kezdődött egy laza hőemelkedés – körülbelül két hete. Ami aztán nem megy lejjebb sehogy se, csak mindig följebb, egész durva lázig – 39,6 volt a csúcs, ráadásul szintén nem tompul, a lázcsillapítás ellenére is csak hőemelkedésig csökken. A lázas periódus 6-7 napig tart, ez rettentő gyengeséggel párosul, én gyakorlatilag az ágyból felkelni sem nagyon tudtam. Írtam ezt is az egyik posztban, hogy nem volt étvágyam se, napi egy pirítóst lenyomtam, slussz, egyedül az édes pink lady almát tudtam jóízűen megenni. Mindezek mellé még jön egy nagyon makacs, erős, tényleg durva fejfájás – 6-7 napig nagyon szar. Ráadásul van ennek a nyavalyának egyfajta hullámzása, erről is olvastam később, de tényleg szörnyű megtapasztalni: már kezdenéd úgy érezni, hogy jobb, van egy javuló állapot, jössz ki a gödörből, de aztán megint esel vissza, még mélyebbre, mert akkor már tüdőgyulladás is szerepel a listán. Ennek a legrosszabb periódusnak az első három napját otthon töltöttem, de a bezuhanás után már kórházba kerültem. Itt 4 napot töltöttem eddig, és határozottan javul az állapotom.  A közérzetem jó, lázam már napok óta nincs, az oxigén sokat segít, így köhögni is alig köhögök. A gyulladási értékek is javultak az elmúlt napokban – még a fránya tüdőgyulladásnak kéne elmúlnia, de reméljük, most már lassan az is rendbe jön! 

Menő levél 6.

Ez tényleg durva, de nagyon jó is így olvasni, ilyen pontos összefoglalóval még nem találkoztam, köszi még egyszer! K., arról is írnék pár sort, hogy már a gyógyulás fázisában rendszeresen posztoltál a face-en az érted aggódóknak, és a helyzetjelentések nagyon izgalmasan dokumentálják a hangulatváltozást is, meg jól visszajön, hogy mennyire aggódnak érted a régi cimbik...

Jövő levél 6.

Nem lehetek elég hálás nekik, nektek! Most pihennem kell, várom a teszteket, bízom benne, hogy folytatódik a kedvező trend. Vitaminkúrán vagyok, oxigént kapok a tüdőgyulladásra – lábadozom, bizakodom. És innen, a Szent László Kórházból is üzenem: vigyázzatok magatokra! 

Menő levél 7.

Te is vigyázz nagyon, K., csak semmi kapkodás, pihenj, gyógyulj, fasza lesz minden, és ha túl leszünk rajt, iszunk egy bort már végre!

Jövő levél 7.

Így lesz, Nyuszi, minden jót, vigyázz te is magadra – alattomos kórság, legyen mindenki óvatos vele! 

Jövő levél 8., ráadás, a cikk élesítése előtt 5 perccel érkezett!

Hahó. A mai teszt eredmények kiválóak. Ha reggel nem lesz lázam, akkor hazamehetek!

Nincs tökéletesebb végszó: gyógyulást, K., mielőbb!

A rovat további hírei: Mozaik

Időjárás: változékony idővel köszönt ránk a nyár

Időjárás: változékony idővel köszönt ránk a nyár

2020. június 02. (kedd)

Felhős, csapadékos és szeles, az évszakhoz mérten hűvös idő várható a hét első napjaiban a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét végére már mutat valamit magából a nyár!

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

Új frontot nyitunk a gasztró vonalon!

2020. május 30. (szombat)

Elhatározott célja műhelyünknek, hogy egy-egy tematikus összeállítással is kedveskedjünk olvasóinknak. Enni jó, a minőségi koszt hívei vagyunk, ezért is jelentjük örömmel, hogy mostantól megjelennek nálunk a Terítéken Dunaújváros és környéke csoport remekei!

Véradás: több helyszín, több alkalom

Véradás: több helyszín, több alkalom

2020. május 30. (szombat)

Nem könnyű, de lépést szeretnének tartani a nyár elején szokásos növekvő vérigénnyel, mondta Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. Egyre több helyszínen egyre több alkalmat szerveztek; hajtás után a teljes havi donortoborzó!

Pünkösd ünnepére készülnek

Pünkösd ünnepére készülnek

2020. május 29. (péntek)

"Az Úr lelke betölté a földkerekséget" – a több hetes húsvéti idő végén, tavasz és nyár határán a változó időpontú pünkösd főünnepe vezet át a több hónapos évközbe. Szeretetvallás a hajtás után.

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

2020. május 26. (kedd)

Idén is megszervezi térségi viszonylatban is egyedülálló pünkösdi programját Solt mellett a Révbérpusztai Lovascentrum – ráadásul ezúttal a szokásostól eltérően nem két, hanem három napon keresztül várják majd a vendégeket!

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd)

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

2020. május 25. (hétfő)

Minden szempontból mozgalmas, csapadékos és szeles periódus áll előttünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – esővel, a szokottnál hűvösebb idővel mond térségünknek a naptári tavasz.