Most az ördög sem visel Pradát: a divatipart is kiütötte a koronavírus

2020. április 1. (szerda) 14:45 - doszerk

A kínai alapanyaggyártástól az online kereskedelemig érezteti a hatását a koronavírus a ruhaiparban is. A visszaesés ráadásul több hullámban jön, és a legsérülékenyebbeket sújtja majd a leginkább.

 

Európa-szerte sorra zárnak be a ruházati üzletek a koronavírus-járvány és a kormányok által elrendelt intézkedések miatt. A divatmárkák az adományoktól elkezdve erejükhöz, kapacitásukhoz mérten felajánlásokat tesznek: sokan álltak át például kézfertőtlenítők, maszkok és más egészségügyi védőfelszerelések gyártására.

Mindez persze az egyik oldalon jól mutat a sajtóban, viszont ha megnézzük a másik oldalt, a cégek nagy része a fejlődő országok varrodáinak már a teljesített megrendeléseket sem fizette ki. Emiatt milliók kerülnek utcára olyan országokban, ahol az egészségügy romokban hever, és se fizetett szabadság, se szociális háló nem védi a divatipar gyártási oldalán dolgozó munkavállalókat.
Iparági szakemberek szerint a H&M évente több mint 4 milliárd dollár értékben gyártat több mint 200 bangladesi varrodában. Miközben a svéd fast fashion óriás 500 ezer dollárt, a közösségi média felületeiket és védőfelszerelést, maszkokat is felajánlott, a megrendeléseiket visszamondták és csak a bangladesi üzemek a nemzetközi sajtót is elérő segítségkérése után jelentették be, hogy „a beszállítók segítségére sietnek”. Magyarul mégis kiegyenlítik a számlát, amire egyébként szerződés kötelezi őket.

Házi karanténba nem kell új ruha
A koronavírus-járvány kegyetlenül rámutatott a globális ellátási láncok sérülékenységére és több kutató a divatipart mind közül az egyik legglobálisabb iparágnak tartja: nem ritka, hogy akár több kontinensen és számos országban megy át a kezek között egy-egy ruhadarab, mire a polcokra (vagy a webshopok kínálatába kerül).

(Forrás: Hvg)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Pünkösd ünnepére készülnek

Pünkösd ünnepére készülnek

2020. május 29. (péntek)

"Az Úr lelke betölté a földkerekséget" – a több hetes húsvéti idő végén, tavasz és nyár határán a változó időpontú pünkösd főünnepe vezet át a több hónapos évközbe. Szeretetvallás a hajtás után.

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

2020. május 26. (kedd)

Idén is megszervezi térségi viszonylatban is egyedülálló pünkösdi programját Solt mellett a Révbérpusztai Lovascentrum – ráadásul ezúttal a szokásostól eltérően nem két, hanem három napon keresztül várják majd a vendégeket!

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd)

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

2020. május 25. (hétfő)

Minden szempontból mozgalmas, csapadékos és szeles periódus áll előttünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – esővel, a szokottnál hűvösebb idővel mond térségünknek a naptári tavasz.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

2020. május 24. (vasárnap)

A gyerekkorban elszenvedett erőszak (legyen az fizikai-, érzelmi- vagy verbális bántalmazás) mindig nyomot hagy. Mindig. 

Üzemanyagár-változás 2020.05.22-től: benzin +6 Ft/liter, gázolaj +7 Ft/liter

Üzemanyagár-változás 2020.05.22-től: benzin +6 Ft/liter, gázolaj +7 Ft/liter

2020. május 22. (péntek)

Az üzemanyagárak emelkedés a hét második felében sem áll meg itthon.

A minőségelvű örömszakács

A minőségelvű örömszakács

2020. május 21. (csütörtök)

A járványhelyzet miatt (is) nagyot futott a Terítéken Dunaújváros és környéke közössége a facebook felületén, és a receptek közül kiragyogtak az elmúlt hetekben Grónás Henrik remekművei. Így hát két melegszendó között lassú tűzön, éppen csak pöcörögtetve beszélgettünk egy kiadósat.