Dunaújváros Hetilap

Nagyot ugrott az igazolt fertőzöttek száma Fejér megyében

doszerk - 2020. április 7. 12:47

Budapest és Pest megye után már Fejérben van a legtöbb olyan beteg, aki igazoltan koronavírussal fertőzött. A trend riasztó: a szűk egy héttel ezelőtti adatsorhoz mérten 300 százalékos a növekedés!

A hétfői 24-ről egy nap alatt 39-re nőtt az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma Fejér megyében, így Budapest és Pest megye után itt van a legtöbb olyan beteg, aki igazoltan koronavírussal fertőzött, figyelmeztet a város hivatalos honlapjának friss összegzése. Dunaújvárosban jelenleg 36 fő van hatósági házi karanténban. Ez megelőző intézkedés, minden külföldről hazatért polgárnak kötelező két hetet karanténban töltenie.

Fontos hangsúlyozni: ez az 39 csak az igazolt fertőzöttek száma, a betegség lappangási ideje ugyanis 2 hét is lehet. Kérik, hogy mindenki tartsa be a megelőző intézkedéseket! A tavaszi jó idő se lazítson az eddigi fegyelmen, csak az menjen az utcára, akinek feltétlenül fontos, figyelmeztet a város hivatalos lapja.

A friss adatsorokat tovább elemezve még riasztóbb képet kapunk a járvány transzfer alakulásáról. A száraz adatoknál beszédesebb ugyanis, ha az arányokat vizsgáljuk, méghozzá egy picit távlatosan – és a lista "éllovasaira" koncentrálva. Először április 1-jén, azaz múlt szerdán adott megyei bontású adatsort (és térképet) az operatív törzs, ekkor a fertőzöttek száma országosan 525 volt, a fővárosban 232, Pest megyében 98, Győr-Moson-Sopronban 26, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 25 főt tartottak nyilván. Fejér megye a 13 igazolt fertőzöttel akkor még szerencsére a középmezőnyben szerénykedett. 
Lássuk mindezek után a friss, mai térkép mutatóit – zárójelben rendre a százalékos emelkedést írom. Azért is érdemes figyelni a tendenciát, mert jól látható, hogy egy szűk hetes távlatban is meglehetősen riasztóak az arányok. Az országos adat 817 (55,1 százalékpontos növekedés), a fővárosi fertőzöttszám 345 főre módosult (48,7 százalékos emelkedés), Pest megyében az adat 153 (56,1 százalék). A főváros térségét nem számítva a megyei rangsor élére Fejér került, 39 fertőzöttel és – kapaszkodjon mindenki – 300 százalékpontos emelkedéssel. Érdemes figyelni a korábbi éllovasokat is: Győrben ez a mutató 38,46 százalékpont, Szabolcsban 36 százalék.

A tendencia elgondolkodtató, és persze érdemes megfogadni a figyelmeztetést: aki teheti, maradjon otthon, akinek menni muszáj, tartson távolságot!

(Forrás: dunaujvaros.hu; koronavirus.gov.hu, matek: DO)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult és újra biztonságos a ravatalozó előtti burkolat

Megújult és újra biztonságos a ravatalozó előtti burkolat

2021. okt. 27.

Az önkormányzat október 28-i határidővel a DVG Zrt. munkatársait bízta meg azzal a feladattal, hogy a szakemberek újítsák fel a ravatalozó előtt található balesetveszélyessé vált térkőburkolatot. A munkálatok elkészültek, a terület készen áll a mindenszentekhez köthető megnövekedett terhelésre. 

Az évszakok ugyan változnak, de a munka folytatódik

Az évszakok ugyan változnak, de a munka folytatódik

2021. okt. 25.

Az ősz beköszöntével sem pihenhetnek a DVG munkatársai, hiszen amíg nyáron leginkább a kaszálási munkálatok voltak előtérben, addig ősszel ezeket más teendők váltják fel. A lehulló lombkorona összegyűjtése mellett továbbra sem maradhat el a virágültetés, és a faápolás sem. 

DVG Zrt.: szerdán két iroda is zárva tart

DVG Zrt.: szerdán két iroda is zárva tart

2021. okt. 25.

Technikai okok miatt két helyi ügyfélszolgálatát is zárva tartja a DVG Zrt. szerdán, ugyanakkor a Vasmű úti irodában változatlanul várják ügyfeleiket a cég munkatársai.

Készül a gyásznapokra a temető is

Készül a gyásznapokra a temető is

2021. okt. 25.

A gyásznapokhoz méltón várja a látogatókat a halottak napja időszakában a Dunaújvárosi Köztemető. Erről, és az ünnepi programról kérdeztük Tóth Lászlónét, a Borostyán-Tóth Temetkezési Kft. vezetőjét. (X)

DSTV: segítő kezdeményezés a munka frontján

DSTV: segítő kezdeményezés a munka frontján

2021. okt. 25.

A megváltozott munkaképességű embereknek szánt műhely a központi témája a DSTV összegzésének. A kiváló kezdeményezés ötletgazdái is megszólalnak a Barta Endre humán alpolgármesterrel történt egyeztetés kapcsán. Hangkép.
 

Hópárducukra emlékeztek a Leopárdok (galériával)

Hópárducukra emlékeztek a Leopárdok (galériával)

2021. okt. 24.

Táblaavatással, selmeci dalokkal és örökzöld történetekkel hódolt a legendás főigazgató, dr. Molnár László emléke előtt a Sztálinvárosi Leopárdok Asztaltársasága szombaton délután.

"Ez forradalom, apa – elmegyek, ott a helyem..." (galériával)

"Ez forradalom, apa – elmegyek, ott a helyem..." (galériával)

2021. okt. 23.

'56 örökségét is példázta a temetői kopjafánál rendezett ünnepség ma délelőtt: városunkban is méltó módon emlékeztek a forradalom és szabadságharc dicsőségéről és bukásáról.