Dunaújváros Hetilap

Vírus: 2383 főre nőtt a fertőzöttek száma – Fejérben megint nagyot emelkedett

Öcaline - 2020. április 24. 7:27

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2383 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Sajnos Fejér megye változatlanul a vírustérkép fertőzöttebb régiói között van – az igazolt betegek száma már 240 fő, egy nap alatt ismét az országos átlag közel háromszorosa lett a növekedési ütem!

Az operatív törzs friss adatsora szerint 11 beteg hunyt el tegnap – idős, krónikus betegek –, ezzel már 250 főre nőtt az áldozatok száma a hivatalos közlés szerint; a gyógyultak száma is emelkedett, hiszen 401 fő távozott gyógyultan a kórházból. A kórházban, ezen belül is lélegeztetőgépen ápoltak számár ezúttal nem publikálta a hivatalos honlap, azt azonban megjegyzi, hogy a betegek számának várható növekedése miatt a kórházak minden térségben növelték a szabad ágyak kapacitását – így készülve a tömeges megbetegedések fázisára.
Többeknek, tényleg elfér minden nap itt: a DO a járvány veszélyhelyzet idején is ragaszkodik a hiteles közlés elvéhez – ebből eredően kizárólag hivatalos adatokkal dolgozunk. Magyarul: ahogy eddig sem közöltük, úgy ezt követően sem doboljuk ki azokat a városi adatokat, amelyekről idővel rendre kiderül, hogy "szomszédom mentős [sic!], tőle hallottam" alapokon nyugszanak. A helyi mutatókat még mindig nem teszi közzé az operatív törzs, ámde megyei mutatókkal szolgálhatunk, és szolgálunk is. A megyei bontású vírustérkép adatai szerint Fejérben ismét növekedett, összesen már 240 főre nőtt az igazolt esetek száma. A fő tényező térségi viszonylatban sem változott: megyénket továbbra is a vírustérkép vörös zónájában találjuk – változatlanul a harmadik a vírusrangsorban, csak a főváros és Pest megye előzi meg. 
Mindezek után következzen néhány, a növekedés ütemét összegző számítás – szokás szerint az országos és a megyei alapadatok nyomán. A tegnapi 2284 főről mára már 2383  lett az országos főszám, ez az elmúlt időszak trendjeihez mérten kifejezetten kedvező, és a tegnapi mutatónál is alacsonyabb, 4,33 százalékpontos növekedést jelent. És ehhez mérten Fejérben újra kiemelkedő az emelkedés – az országos arány  közel háromszorosát produkálta a növekedés üteme. A két főadat 213, illetve 240; vagyis 12,67  százalékpontos a növekedés, egyetlen nap alatt!  

Az operatív törzs közleménye változatlanul arra figyelmeztet, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk; közösségben, személyes érintkezések útján terjed, Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.  Az azonosított fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához ebből eredően lényeges, hogy továbbra is maradjanak otthon az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és mindenki, aki teheti. Lényeges az is, hogy mindenki tartsa be az ajánlásokat és a jelenleg is érvényes kijárási korlátozásokat. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. 
Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus leginkább az idősekre veszélyes, ezért újra nyomatékosan kérik az érintett korosztályt, hogy maradjanak otthon – és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

A vezérelv nem módosult: csak együtt tehetünk a járvány lassításáért!

(Forrás és fotó: koronavirus.gov.hu; matek: DO)
 

A rovat további hírei: Közélet

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról.