Dunaújváros Hetilap

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

Öcaline - 2020. május 27. 19:47

Romló üzleti helyzetről, súlyos recessziós várakozásokról tanúskodik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi vállalati konjunktúrafelvétele. Itt az összes fontos eredmény – a helyzetkép lesújtó, lényegében minden negatív csúcs megdőlt. 

Kiábrándító képet fest a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos vállalatvezetői felmérés nyomán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének friss felmérése. A tavaszi vállalati konjunktúravizsgálat egészen pontosan 2891 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul, és aligha véletlen a borúlátás: az adatfelvétel április 1-30. között zajlott, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások időszakában. 

Csúcsdöntések így is, úgy is

A lapunkhoz eljuttatott összegzés szerint az eredményeket nagy mértékben befolyásolták a járványra és az ezzel összefüggő gazdasági leállásra vonatkozó első benyomások, tapasztalatok. 

Az eredmények szerint a konjunktúramutató értéke áprilisban mínusz 25 ponton áll – ez az érték a felmérés 1998-as kezdete óta a legalacsonyabb! 

Még egy mutató jelzi, milyen nagy a baj a vállalatvezetők szerint: a legutóbbi, 2019 októberben mért értékhez viszonyított 65 pontos (!) visszaesés a legnagyobb mértékű csökkenés két adatfelvételi időpont között a vizsgálat eddigi történetében.
Szintén elgondolkodtató adat, hogy az úgynevezett bizonytalansági mutató értéke tizennégy ponttal emelkedett októberhez képest – jelenleg 60 ponton áll, ami szintén a legmagasabb érték a felmérés története során. Ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése az adatfelvétel kezdete óta jelenleg a legkevésbé egyöntetű, azaz a járványhelyzetből adódó kiszámíthatatlanság a vállalatvezetői véleményekben is markánsan tükröződik. Csak a bizonytalanság biztos, sugallják a vállalatvezetői visszajelzések. 

Visszaesés minden fronton

A vállalkozások a múlt félévhez képest lényegesen kedvezőtlenebben ítélik meg az üzleti klímát, várakozásaik recessziósak, a jövőbeni üzleti helyzetre, a beruházásokra, valamint a megrendelésekre vonatkozó várakozások egyaránt jelentős mértékben pesszimistábbá váltak az elmúlt fél év során. A kilátások legnagyobb mértékű visszaesése a várható üzleti helyzetre vonatkozóan tapasztalható.

Az üzleti klíma romlását legkevésbé a döntően exportáló, 250 főnél nagyobb méretű, a külföldi (rész)tulajdonban lévő, illetve a feldolgozóipari cégek jelzik – ugyanakkor e cégek üzleti várakozásai is jelentősen pesszimistábbá váltak az elmúlt fél év során. 

2019 októberéhez képest az összes vizsgált vállalatcsoportban a helyzet romlására számítanak a cégek. 

A legfrissebb adatok szerint mind a jelenlegi, mind a várható üzleti helyzetet jelentősen negatívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző félévben. A jelenlegi üzleti helyzet mutatója 61, a várható üzleti helyzeté pedig 68 ponttal romlott tavaly októberéhez képest. 
Az elemzés konklúziója is elgondolkodtató: a jelenlegi üzleti helyzet értékelése arra mutat, hogy a koronavírus-járvány hatására kibontakozó gazdasági válság jelentős mértékű negatív hatást gyakorol a Magyarországon működő vállalkozásokra. Látható, hogy a kisméretű, a kizárólag hazai értékesítésre termelő, a tisztán hazai tulajdonban álló, valamint az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő vállalatok vannak kitéve leginkább a gazdasági válság jelenlegi hatásainak. 
Összességében – a vizsgált vállalati kategóriákban különböző mértékben – általánosan a munkaerőkereslet csökkenése, illetve túlkínálat kialakulása várható. A létszámcsökkentések várhatóan erőteljesebben fogják érinteni a kereskedelem és a szolgáltatások területén tevékenykedő vállalkozásokat, a kizárólag belpiacra termelő cégeket, illetve a kis- és középvállalkozások szektorát.

Az MKIK GVI teljes elemzése itt olvasható!

Romló üzleti helyzet, recessziós várakozások – .pdf (katt) >>

(Képünk illusztráció, táblázat: MKIK GVI)
 

A rovat további hírei: Közélet

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

2022. júl. 06.

Dunaújvárosban, az egyetem épületében tartotta meg XVI. konferenciáját a Magyar Acélszerkezeti Szövetség (MAGÉSZ). A résztvevők áttekintést kaptak az iparág helyzetéről, az elmúlt időszak beruházásairól, új létesítményekről, valamint a várható kihívásokról. 

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

2022. júl. 05.

Kiss Miklósné Eti néni június 5-én ünnepelte 90. születésnapját – ez alkalomból otthonában köszöntötte Mezei Zsolt alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. 

DSTV: népszerű a szabadstrand

DSTV: népszerű a szabadstrand

2022. júl. 05.

Az elmúlt időszakban jelentős források felhasználásával újult meg a Szalki-szigeti szabadstrand és a felújítások sora még nem ért véget. Az eddigi eredmények rendívül pozitív hatással voltak a terület megítélésére, így egyre több városlakó látogat el a helyszínre. Hangkép.

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.