A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

2020. május 27. (szerda) 19:47 - Öcaline

Romló üzleti helyzetről, súlyos recessziós várakozásokról tanúskodik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi vállalati konjunktúrafelvétele. Itt az összes fontos eredmény – a helyzetkép lesújtó, lényegében minden negatív csúcs megdőlt. 

Kiábrándító képet fest a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatos vállalatvezetői felmérés nyomán a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének friss felmérése. A tavaszi vállalati konjunktúravizsgálat egészen pontosan 2891 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul, és aligha véletlen a borúlátás: az adatfelvétel április 1-30. között zajlott, a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások időszakában. 

Csúcsdöntések így is, úgy is

A lapunkhoz eljuttatott összegzés szerint az eredményeket nagy mértékben befolyásolták a járványra és az ezzel összefüggő gazdasági leállásra vonatkozó első benyomások, tapasztalatok. 

Az eredmények szerint a konjunktúramutató értéke áprilisban mínusz 25 ponton áll – ez az érték a felmérés 1998-as kezdete óta a legalacsonyabb! 

Még egy mutató jelzi, milyen nagy a baj a vállalatvezetők szerint: a legutóbbi, 2019 októberben mért értékhez viszonyított 65 pontos (!) visszaesés a legnagyobb mértékű csökkenés két adatfelvételi időpont között a vizsgálat eddigi történetében.
Szintén elgondolkodtató adat, hogy az úgynevezett bizonytalansági mutató értéke tizennégy ponttal emelkedett októberhez képest – jelenleg 60 ponton áll, ami szintén a legmagasabb érték a felmérés története során. Ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése az adatfelvétel kezdete óta jelenleg a legkevésbé egyöntetű, azaz a járványhelyzetből adódó kiszámíthatatlanság a vállalatvezetői véleményekben is markánsan tükröződik. Csak a bizonytalanság biztos, sugallják a vállalatvezetői visszajelzések. 

Visszaesés minden fronton

A vállalkozások a múlt félévhez képest lényegesen kedvezőtlenebben ítélik meg az üzleti klímát, várakozásaik recessziósak, a jövőbeni üzleti helyzetre, a beruházásokra, valamint a megrendelésekre vonatkozó várakozások egyaránt jelentős mértékben pesszimistábbá váltak az elmúlt fél év során. A kilátások legnagyobb mértékű visszaesése a várható üzleti helyzetre vonatkozóan tapasztalható.

Az üzleti klíma romlását legkevésbé a döntően exportáló, 250 főnél nagyobb méretű, a külföldi (rész)tulajdonban lévő, illetve a feldolgozóipari cégek jelzik – ugyanakkor e cégek üzleti várakozásai is jelentősen pesszimistábbá váltak az elmúlt fél év során. 

2019 októberéhez képest az összes vizsgált vállalatcsoportban a helyzet romlására számítanak a cégek. 

A legfrissebb adatok szerint mind a jelenlegi, mind a várható üzleti helyzetet jelentősen negatívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző félévben. A jelenlegi üzleti helyzet mutatója 61, a várható üzleti helyzeté pedig 68 ponttal romlott tavaly októberéhez képest. 
Az elemzés konklúziója is elgondolkodtató: a jelenlegi üzleti helyzet értékelése arra mutat, hogy a koronavírus-járvány hatására kibontakozó gazdasági válság jelentős mértékű negatív hatást gyakorol a Magyarországon működő vállalkozásokra. Látható, hogy a kisméretű, a kizárólag hazai értékesítésre termelő, a tisztán hazai tulajdonban álló, valamint az egyéb gazdasági szolgáltatások területén tevékenykedő vállalatok vannak kitéve leginkább a gazdasági válság jelenlegi hatásainak. 
Összességében – a vizsgált vállalati kategóriákban különböző mértékben – általánosan a munkaerőkereslet csökkenése, illetve túlkínálat kialakulása várható. A létszámcsökkentések várhatóan erőteljesebben fogják érinteni a kereskedelem és a szolgáltatások területén tevékenykedő vállalkozásokat, a kizárólag belpiacra termelő cégeket, illetve a kis- és középvállalkozások szektorát.

Az MKIK GVI teljes elemzése itt olvasható!

Romló üzleti helyzet, recessziós várakozások – .pdf (katt) >>

(Képünk illusztráció, táblázat: MKIK GVI)
 

A rovat további hírei: Belföld

Továbbra is sok napsütés várható

Továbbra is sok napsütés várható

2020. június 27. (szombat)

Vasárnap akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

2020. június 26. (péntek)

Gyorsan feléledt a lakóingatlanok piaca, már májusban felülmúlta a lakást keresők száma az egy évvel korábbit, és még a kínálati árak is nőttek.

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

2020. június 26. (péntek)

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések május végéig a kibocsátók adatai szerint, akik a veszélyhelyzet júniusi feloldását követően a költésekben további emelkedésre számítanak - közölte az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

2020. június 25. (csütörtök)

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Levonult az árhullám a Dunán

Levonult az árhullám a Dunán

2020. június 25. (csütörtök)

Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emelkedik az üzemanyag ára

Emelkedik az üzemanyag ára

2020. június 23. (kedd)

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdától!

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

2020. június 18. (csütörtök)

Megszűnik a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban, piacokon mától – a részletekről a város hivatalos weboldalán látott napvilágot összegzés.