Dunaújváros Hetilap

Átadták a Dunaújváros Közbiztonságáért Díjat

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. május 1. 9:50

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Dunaújváros Közbiztonságáért Díjat. Ezúttal Polák Norbert, rendőr főtörzsőrmester és Szili István, tűzoltó törzsőrmester részesültek az elismerésben, valamint posztumusz díjat kapott Specker János, a Táborállási Polgárőrség egykori vezetőségi tagja.

Ezt az elismerést a város területén dolgozó hivatásos állományú rendőrök, hivatásos tűzoltók és azon személyek érdemlik ki, akik Dunaújváros közbiztonságáért kiemelkedő tevékenységet folytatnak. Idén Polák Norbert, rendőr főtörzsőrmester és Szili István, tűzoltó, törzsőrmester részesültek az elismerésben, valamint posztumusz díjat kapott Specker János,  a Táborállási Polgárőrség egykori vezetőségi tagja. Az ünnepi eseménynek a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság adott otthont.

Polák Norbert

Polák Norbert rendőr főtörzsőrmester 2007. július elsején kezdte rendőri szolgálatát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon. Tanulmányait a DSZC Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola Rendvédelmi Osztályában, majd az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumban végezte. Pályája iránti elkötelezettségét mi sem mutatja jobban, hogy már kisgyermekkorában eldöntötte, hogy a rendőri hivatást választja. Fontosnak tartja szülővárosa közrendjének, közbiztonságának megőrzését, fenntartását. Dunaújváros polgáraival jó kapcsolatot ápol: a városlakók sok esetben keresik meg egy-egy felmerülő problémával, kérdéssel, amelyekben igyekszik segítséget nyújtani. Szolgálati feladatait példamutatóan, elkötelezettséggel végzi. Több, jelentős hírértékkel bíró bűncselekmény elkövetőjének felderítésében és elfogásában eredményesen járt el.

Jelenleg a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztály, Közrendvédelmi Alosztályán teljesíti szolgálatát, mint körzeti megbízott.  Kiemelkedő és pontos munkavégzésével hatékonyan járul hozzá a város közbiztonságának fenntartásához, ezáltal a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság eredményességéhez is. Szabadidejében szakmai ismereteit bővíti, fizikai állóképességét fejleszti, valamint családjának és a közelmúltban született kislányának él. Eredményes szakmai tevékenysége és hivatástudata elismeréseként Dunaújváros Közgyűlése a Dunaújváros Közbiztonságáért díjat Polák Norbert rendőr főtörzsőrmester részére adományozta.

Szili István

Szili István, címzetes tűzoltó törzsőrmester 2009. szeptember elsején beosztott tűzoltóként kezdte pályafutását a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. Rátermettsége és szorgalma hamar kitűnt; bátorságát több káresetnél is bizonyította. Határozott fellépésű, nagy gyakorlattal rendelkező tűzoltó. A szükséges képesítések megszerzése után kinevezték gépkocsivezetőnek. Ezt a beosztást jelenleg is betölti. Biztonságosan és jól vezet. Felelősségteljes mind hivatását, mind pedig kollégáit illetően. Szili István folyamatosan képzi magát, a tanulásra mindig is nagy gondot fordított.  A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen katasztrófavédelmi szervező, tűzvédelmi és mentésirányítási szakon szerzett diplomát 2018-ban. Ezután a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltó- parancsnokság parancsnok helyetteseként gyakorolta hivatását. Parancsnok-helyettesi feladatait is nagy szakmai tudással és odaadással végezte, de az igazi tűzoltási feladatok szeretete visszacsábította a vonulós szolgálathoz.

Szili István tudásának, ismereteinek az átadásával hatékonyan segíti az állományba kerülő kollégákat: szívesen mentorálja a fiatal, kezdő tűzoltókat, segíti a beilleszkedésüket, szakmai ismereteik elmélyítését, a gyakorlat megszerzését. Kitartó, nagy elkötelezettséggel végzi szolgálatát. Tűzoltási és kárelhárítási tevékenysége során több nagy tűzeset, illetve káreset felszámolásában vett részt. Dunaújváros rendezvényeinek biztosításában, a közoktatási intézményekben szervezett tűzvédelemmel, tűzmegelőzéssel kapcsolatos bemutatókon is aktív szerepet vállal. Dunaújváros MJV Közgyűlése, a hivatásos tűzoltóság állományában hosszú időn át, a város tűzvédelméért végzett kiemelkedő szakmai munkájának, magas szintű szolgálatteljesítésének és példaértékű hivatástudatának elismeréseként a Dunaújváros Közbiztonságáért díjat Szili István címzetes tűzoltó főtörzsőrmester részére adományozta.

Specker János

Specker János technikusként végzett a Kerpely Antal Kohóipari Technikumban, majd diplomát szerzett a Dunaújvárosi Főiskola műszaki tanár szakán. Dunaújvárosban mintegy 40 éven át generációkat oktatott, tanított a dízelmozdony szereléstől, a hegesztésen át az autóvezetésig, a helyes, biztonságos közlekedésig, úgy elméletben, mint gyakorlatban.  Alapító tagja volt a ma NO1 néven ismert autósiskolának. Az iskolapadban és az életben szerzett tudását, őszinte szeretettel osztotta meg. Kemény, kötelességtudó, határozott egyéniség volt. Ismerte a város összes kátyúját, felfestett és felfestetlen zebráját, éjjel álmából felverve is elmondta melyik közlekedési tábla van rossz helyen, és ezt nem is hagyta szó nélkül. „Egyszer felkérték olvassa át, értékelje kiadás előtt a KRESZ könyvet, visszaküldte, hogy keressék meg benne a 6 hibát. Napokig kuncogott, megtalálják-e? Négyet észrevettek, kettőt Ő mondott meg. Hát ennyire volt számára fontos a szabály!”

70 évesen fejezte be az aktív tanítást, de még utána is részt vett a város közbiztonságának életében. Ideje nagy részét a táborállási kertjében töltötte, itt került kapcsolatba a polgárőrséggel. Mindig fontos volt számára, hogy ne csak önmagért, de az Őt körülvevőkért is tehessen valamit. Fontosnak tartotta az értékteremtő munkát, és az értékek megőrzését, annak védelmét. Nagy lelkesedéssel végezte polgárőri munkáját, büszkén viselte az egyenruhát. Újra fontosnak érezte magát. Ismét kint lehetett az utcán, a tereken segíthette a rendezvényekhez tartozó elterelések során a közlekedők biztonságos forgalmát, járőrözhetett a lakó és kerti övezetekben, őrizve a polgárok nyugalmát; társaival felügyelhette a különböző kulturális és sport rendezvények biztonságos lebonyolítását.  Az itt szerzett élmények csak úgy dőltek belőle a közös családi ebédek során, szavajárása volt a „semmi gond”, és meg is oldotta, vagy legalább is hozzásegítette az illetékeseket a megoldáshoz- emlékezett édesapjára lánya, Balázs Angéla.

„János bácsi” ment és segített, vagy küldött segítséget, amíg tehette. Még a betegsége sem állíthatta meg. Amíg feladata volt, addig nem figyelt rá. 2017 nyarán 40 fokos melegben a városon keresztül vezető triatlon versenyen a biztosítás rendőri parancsnoka beosztotta egy kereszteződésbe, hozzátéve, hogy „- Az egy árnyékos, nyugodt hely Jani bácsi!”. Ő – életének 81. évében (!) –, az eligazítás végén odament a parancsnokhoz és halkan, de határozottan kérte, hogy tegye őt valahová máshová, nem szeretne az árnyékban kordont őrizni, dolgozni jött, tegyék egy munkásabb helyre! „Tanár úr”, ahogy sokan polgárőr kollégái közül hívták őt, tenni szeretett, nem „ellenni.” Specker János 2019. májusában, 83 éves korában hunyt el. Specker Jánost több évtizedes példaértékű és elhivatott, a közbiztonság érdekében mutatott áldozatos tevékenységének elismeréseként, Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése a Dunaújváros Közbiztonságáért Díjat 2020-ban Specker János részére posztumusz adományozta.

A díjak átadása után Orosz Csaba, önkormányzati képviselő mondott pohárköszöntőt.

Hankusz Kálmán felvételei

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.