Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

2020. május 5. (kedd) 17:23 - Öcaline

Visszaemlékezések, remek képek és fontos dokumentumok, hangképes összeállítással koronázva – pazar kollekcióval ünnepelte a városépítés kezdetének 70. évfordulóját az intézmény. A végén a film kötelező darab minden lokálpatriótának!

Ahogy arról már megemlékeztünk e hasábokon, éppen 70 éve, 1950. májusának elején kezdődött szeretett városunk építése – a kezdetek kezdetét Garancz István korabeli naplójegyzeteivel idéztük fel, íme:

Boldog születésnapot, Dunaújváros! (katt) >> 

Hasonló, de a dokumentumok és fotóanyag tekintetében jóval gazdagabb kollekcióval ünnepelte a jubileumot a József Attila Könyvtár – az intézményi kollekcióban például az első "emléknyomra" is fény derül: 

"… megjelentek a földmérők, sokan voltak, egyszeriben felpezsdült a falu… De még mindig nem tudtuk, mi készül. 1950. február elején egy évfolyamtársam... fél rőfnyi füstölt kolbász és egy kancsó bor mellett, hétpecsétes titok alatt elárulta: a mohácsi kombinát nem épült fel. A kombinátot Dunapentele mellé tervezik. Ő tudja, mert újév óta a tervezőintézetben dolgozik, feladata a település előkészítése." (Őri Zoltán)

A fotókkal gazdagon illusztrált, természetesen a városépítés kezdeteire fókuszáló összeállítást  az alábbi címen érhetik el a böngészők!

1950. május 2-án megkezdték a városépítést Dunapentelén (katt) >>

A gyűjtemény egyik ékköve a könyvtár jelenleg is szerkesztés alatt álló Médiatárának kincse; a Dunaújvárosi Televízió remek dokumentumfilmje, amit a városépítés kezdeteinek 50. évfordulójára időzítve mutattak be 2000-ben A bűnös város? Beszél a múlt címmel.

Csodás időutazás – minden tekintetben! És persze kötelező darab minden lokálpatriótának!

 

A rovat további hírei: Mesél a múlt

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

2020. július 21. (kedd)

Aktuális telitalálattal ünnepelte "Dózsa" újranyitását a DunaújvárosMesélPontHu blog is – a gazdag várostörténeti gyűjtemény egy "hőskor" riporttal eleveníti fel az intézmény történetének kezdeteit. Szemelvények itt – de ajánlom a teljes állományt!

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

2020. július 12. (vasárnap)

Újabb szép találattal, az ISD Dunaferr Zrt. főkapuja melletti kiserdőben megbújó ipartörténeti gyűjteményről szóló írással kényeztette követőit a DunaújvárosMesélPontHu. Most néhány jellemző szemelvény következik – de az egész összeállítást jó szívvel ajánlom!

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

2020. július 05. (vasárnap)

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

2020. június 24. (szerda)

Szépséges találattal folytatódott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog sorozata: a Népszabadság 1970-es lapszámában Domanovszky Endre festőművész elevenítette fel a Dunai Vasmű főbejáratát ékítő freskó születésének körülményeit. Szemelvények kedvcsinálókét – de ajánljuk a teljes összegzést!

Dunaújváros mesél: Új kikötő

Dunaújváros mesél: Új kikötő

2020. június 17. (szerda)

Remek korabeli riportot "talált" a DunaújvárosMesélPontHu – a Béke és Szabadság című képes hetilap hasábjain 1954-ben napvilágot összegzés az új kikötő életébe nyújt bepillantást – szokás szerint néhány kedvcsináló részlet következik, de jó szívvel ajánljuk az egész elolvasását is!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

2020. május 02. (szombat)

Foltos, alig kivehető kép az első dokumentált felvételek egyike a városépítés kezdeteiről – a Duna-parti sikló építését örökíti meg. Itt és így kezdődött az új város építése 1950. május 2-án – összeállításunk Garancz István korabeli naplójának részleteivel eleveníti fel a 70 éve történteket. Boldog születésnapot, Dunaújváros! 

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!