Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

2020. május 5. (kedd) 17:23 - Öcaline

Visszaemlékezések, remek képek és fontos dokumentumok, hangképes összeállítással koronázva – pazar kollekcióval ünnepelte a városépítés kezdetének 70. évfordulóját az intézmény. A végén a film kötelező darab minden lokálpatriótának!

Ahogy arról már megemlékeztünk e hasábokon, éppen 70 éve, 1950. májusának elején kezdődött szeretett városunk építése – a kezdetek kezdetét Garancz István korabeli naplójegyzeteivel idéztük fel, íme:

Boldog születésnapot, Dunaújváros! (katt) >> 

Hasonló, de a dokumentumok és fotóanyag tekintetében jóval gazdagabb kollekcióval ünnepelte a jubileumot a József Attila Könyvtár – az intézményi kollekcióban például az első "emléknyomra" is fény derül: 

"… megjelentek a földmérők, sokan voltak, egyszeriben felpezsdült a falu… De még mindig nem tudtuk, mi készül. 1950. február elején egy évfolyamtársam... fél rőfnyi füstölt kolbász és egy kancsó bor mellett, hétpecsétes titok alatt elárulta: a mohácsi kombinát nem épült fel. A kombinátot Dunapentele mellé tervezik. Ő tudja, mert újév óta a tervezőintézetben dolgozik, feladata a település előkészítése." (Őri Zoltán)

A fotókkal gazdagon illusztrált, természetesen a városépítés kezdeteire fókuszáló összeállítást  az alábbi címen érhetik el a böngészők!

1950. május 2-án megkezdték a városépítést Dunapentelén (katt) >>

A gyűjtemény egyik ékköve a könyvtár jelenleg is szerkesztés alatt álló Médiatárának kincse; a Dunaújvárosi Televízió remek dokumentumfilmje, amit a városépítés kezdeteinek 50. évfordulójára időzítve mutattak be 2000-ben A bűnös város? Beszél a múlt címmel.

Csodás időutazás – minden tekintetben! És persze kötelező darab minden lokálpatriótának!

 

A rovat további hírei: Mesél a múlt

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

2020. május 02. (szombat)

Foltos, alig kivehető kép az első dokumentált felvételek egyike a városépítés kezdeteiről – a Duna-parti sikló építését örökíti meg. Itt és így kezdődött az új város építése 1950. május 2-án – összeállításunk Garancz István korabeli naplójának részleteivel eleveníti fel a 70 éve történteket. Boldog születésnapot, Dunaújváros! 

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!

Az acél és a szén városa - angol szemmel

Az acél és a szén városa - angol szemmel

2020. február 05. (szerda)

Szaszkó Istvánnak a Mozgó Világ hasábjain megjelent, Sztálinváros és Komló párhuzamos történetét feldolgozó írt tanulmányát teljes terjedelmében a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon találják az olvasók – az alábbiakban néhány szemelvényt közlünk az összegzésből, bevallottan kedvcsináló céllal!

A közétkeztetés dolgozói nevében…

A közétkeztetés dolgozói nevében…

2020. január 21. (kedd)

Vastag-e a sör “gallérja”, mennyi hús van a főzelék mellett, tiszta-e a kanál, kés, elég erős-e a fekete kávé; elég gyors-e a kiszolgálás az üzemi étkezdékben, – az emberek ezen keresztül mérik le a közétkez­tetés és a vendéglátóipar dolgozói­nak munkáját. Nincs új a nap alatt: a Sztálinváros című lap 1955-ös cikke a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon.

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

Dr. Senki újra támad: Út a múltba - 2001

2020. január 20. (hétfő)

A párosan épített panelháztömbök unatkozva támaszkodnak egymásnak, mint akik már semmi újat nem tudnak mondani a másiknak. A nyári délután napsütésében még szürkébbnek látszik hosszú, vaskos testük: olyanok, mint két őr a vártán...

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

DunaújvárosMesélPontHu: A 15 éves város

2020. január 17. (péntek)

Várostörténeti kalandozás htomi blogján - a poszt az Igaz Szó című lap 1965-ös írását eleveníti fel. Nagyra törő tervek és persze pártállami frázisok - ezzel együtt is kötelező! Dunaújváros mesél!

Mesél a múlt – a cél a közös várostörténeti kalandozás!

Mesél a múlt – a cél a közös várostörténeti kalandozás!

2020. január 15. (szerda)

Hallottak, hallottatok már arról, hogy a Vasgyár legendás vezére, Borovszky Ambrus hintón járta be a gyárat, és alkalmanként  a városba is kihajtatott? Itt a bizonyíték! És itt az idő, hogy közös várostörténeti kalandra csalogassunk minden lokálpatriótát!