Edzésversenyek lesznek Szolnokon

doszerk - 2020. május 7. 14:01

A koronavírus járvánnyal összefüggésben meghozott, a felkészülés biztonságát garantáló intézkedések betartásával edzésversenyeket szervez Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, s az első ilyen erőpróba május 26-án lesz Szolnokon.

MTI-fotó

Mint arról Pető Zsolt, a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztályának elnöke a közelmúltban már beszámolt, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség egyfajta versenyedzéseken méri fel a közeljövőben a kajak és kenu kettesek állapotát, s ezek alapján dönt majd arról, hogy miként alakul az egységek további sorsa. A szövetség honlapján megjelent mai közlemény alapján azonban nemcsak a párosban, hanem egyes és négyes hajókban is teszteli a versenyzőket Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

"Őszig törölték az összes nemzetközi eseményt a sportágunkban, de a versenyzőink motivációját fenn kell tartani – mondja Hüttner Csaba. – Ráadásul jövő tavasszal szeretnénk minél többet megszerezni a hiányzó öt (egy női kenus, három férfi kenus, egy férfi kajakos) olimpiai kvótából, ezért edzésverseny-programot állítottunk össze. Hónapokon át tesztelni fogjuk a legígéretesebb egységeket férfi K-2 1000, C-2 1000, K-4 500, női C-2 500 méteren, valamint az egyeseket női C-1 200, és férfi C-1 1000 méteren."

A sorozat május 26-án Szolnokon, a Holt-Tiszán kezdődik. Aznap délelőtt két K-2 1000 méteres futamot rendeznek, két óra különbséggel. Ugyanaz az öt egység áll rajthoz mindkét futamban, így a versenyzők az olimpiai időrendhez hasonló terhelést kapnak majd. Délután ugyanilyen program vár a férfi kenusokra C-2 1000 méteren, ebben a számban mindkét futamban hat hajó indul majd el.

A dunaújvárosi Kiss Balázs (elől) Dóri Bencével indul a versenyeken! (Kép: MKKSZ)

"A májusi után következő két edzésversenyt K-2 és C-2 1000 méteren június, illetve július végére időzítjük. A cél, hogy minél több próbáljunk ki versenykörülmények között. Komolyabb tétje nincs ennek a sorozatnak, de ha lesznek olyan versenyzők, akik több futamon is kimagasló eredményt érnek el, akkor ők már idén megszerezhetik a lehetőséget arra, hogy a jövő tavaszi pótkvalifikációs viadalon elinduljanak az adott számban" – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Férfi K-2 1000 méteren május végén rajthoz áll a tavalyi világbajnokságon majdnem olimpiai kvótát szerző Kammerer Zoltán, Gál Péter István duó, a 2019-ben U23-as világbajnoki címig jutó Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros, és három friss egység is. Béke Kornél Kulifai Tamással, Erdőssy Csaba Bogár Gáborral, Noé Zsombor pedig Dombvári Bencével ül egy hajóba. "Ez egy All Star-gála lesz férfi K-2 1000 méteren, kifejezetten örülök, hogy a legjobb párosok ellen tehetjük magunkat próbára Zsomborral – mondta Dombvári Bence, aki két Honvédos csapattársával, Németh Viktorral, és Koleszár Mátyással, valamint Noé Zsomborral és Béke Kornéllal március közepe óta edzőtáborozik Dunavarsányban. – Az elmúlt másfél hónapban nem hagytuk el a tábort, ahol a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ) köszönhetően ideális, és nem utolsó sorban biztonságos körülmények között tréningezhetünk. Hetente kétszer edzünk párosban, a felkészülésünk már előrehaladott állapotban van, szeretnénk közel csúcsformában lenni május 26-án, a számonkérésen."

C-2 1000 méteren is hasonló helyzet, a háziversenyen elindulnak rutinos egységek, és frissen összetérdelő duók is. Ott lesz a mezőnyben a tavalyi világbajnokságra indulási jogot szerző Kiss Balázs, Dóri Bence páros, valamint Mike Róbert Korisánszky Dáviddal, és Sáfrán Mátyás Bakó Tamással is. Hajdu Jonatán május végén Fejes Dániellel próbálkozik, rajtuk kívül rajthoz áll a Zombori Dominik, Koleszár Zoltán, és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám egység is.

Hajdu Jonatán is készül az edzésversenyekre! (MTI-fotó)

"Két edzésen vagyunk túl párosban, nagyjából sikerült összerakni a mozgásunkat, a második alkalommal már nagyobb iramokat is tudtunk evezni” – mondja a Fejes Dániellel alkotott párosáról Hajdu Jonatán. – Úgy indult a szezon, hogy kipróbáltuk a "svéd-párost" Kiss Balázzsal, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elterveztük. Akkor a szövetségi kapitány javasolta, hogy térdeljek össze Fejes Danival, Dóri Bencével, vagy Bakó Tamással. Dani mellett döntöttünk az edzőmmel, Vajda Attilával, mert úgy ítéljük meg, hogy az ő technikája passzol az enyémhez. Ha jól sikerül a próba május végén, akkor folytatjuk a közös munkát, ha nem, akkor a következő tesztversenyen más párral állunk majd rajthoz – tette hozzá a Dunaferr SE kenusa.

A rovat további hírei: Sport

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.