Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 4. (hétfő) 10:03 - Öcaline

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

A tematikus weblap összegzése szerint a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az érettségi első feladatsorában. A maturálóknak előbb alaposan el kell olvasniuk az összesen két oldalas szöveget, majd az olvasottakkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. A szakportál első tanári értékelése szerint viszonylag könnyű szöveggel kell megbirkózniuk a középszinten érettségizőknek. A tesztet követően a vizsga első, 90 perces részében a diákoknak egy rövid (maximum 120 szavas) fogalmazást is papírra kell vetniük. Az Eduline összegzése szerint itt már két választás lehet: a sport és a testnevelés fontosságáról írhatnak érvelést,  vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet szerkeszthetnek. 
Mint köztudott, a kormányzati döntés értelmében ma kilenc órakor kezdődtek az érettségik – a diákok magyar nyelv és irodalomból írnak tesztet; a koronavírus-járvány miatt idén csak írásbeli vizsgák vannak, a szóbeliket nem tartják meg. 

A teszt megoldására közép- és emelt szinten is négy órát kapnak a diákok. A feladatok megoldásával maximum 100 pontot lehet elérni. A vizsga két részből áll – az első rész már ismertetett "tesztüzeme" (a szövegértési és szövegalkotási) feladat után ismertetik az esszékérdés választható témáit. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése – a műértelmező szöveg megalkotására 150 percet kapnak az érettségizők. A témákat 10.30-kor ismertetik a diákokkal – innen folytatjuk!

UPDATE 11.13 – Fekete István, Arany János, Tóth Árpád a műértelmező kínálatban

A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi második felvonásaként egy Fekete István-novellát, valamint egy Arany János- és egy Tóth Árpád-költeményt kaptak a vizsgázók. A műelemző feladat egy Fekete István-novellához, míg az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpár-költeményhez kapcsolódik.
Amint fentebb olvasható, a műértelmező/összehasonlító szöveg megalkotására 150 perc áll az érettségizők rendelkezésére – a dolgozat terjedelme 400-800 szó lehet. Az Eduline kora délutánra a feladatok megoldását is ígéri – mutatom majd!

UPDATE 14.47 – itt az összes megoldáshoz vezető út!

A szövegértés, a rövid szövegalkotási feladatok és a középszintű érettségi második feladatlapjának szövegalkotási részeinek megoldását is összegyűjtötte az Eduline szakportál. Ahogy ígértem, máris mutatom a linket!

Az összes megoldás egy helyen (katt) >>

(Forrás: Eduline.hu; a kép illusztráció Jorge Luis Borges Bábeli könyvtár című művéhez) 
 

A rovat további hírei: Oktatás

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

2020. április 21. (kedd)

Éles hangütésű közleményben, "megdöbbenéssel és felháborodással" tiltakozik az érettségi tervezett időpontja miatt a Civil Közoktatási Platform. A dokumentumot egy bevezető után teljes terjedelmében közöljük.