Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 4. (hétfő) 10:03 - Öcaline

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

A tematikus weblap összegzése szerint a könyvek történetéről, az olvasásról és a kódexekről kaptak szövegértési feladatot a középszinten vizsgázók az érettségi első feladatsorában. A maturálóknak előbb alaposan el kell olvasniuk az összesen két oldalas szöveget, majd az olvasottakkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. A szakportál első tanári értékelése szerint viszonylag könnyű szöveggel kell megbirkózniuk a középszinten érettségizőknek. A tesztet követően a vizsga első, 90 perces részében a diákoknak egy rövid (maximum 120 szavas) fogalmazást is papírra kell vetniük. Az Eduline összegzése szerint itt már két választás lehet: a sport és a testnevelés fontosságáról írhatnak érvelést,  vagy egy egészségügyi problémákról szóló hivatalos levelet szerkeszthetnek. 
Mint köztudott, a kormányzati döntés értelmében ma kilenc órakor kezdődtek az érettségik – a diákok magyar nyelv és irodalomból írnak tesztet; a koronavírus-járvány miatt idén csak írásbeli vizsgák vannak, a szóbeliket nem tartják meg. 

A teszt megoldására közép- és emelt szinten is négy órát kapnak a diákok. A feladatok megoldásával maximum 100 pontot lehet elérni. A vizsga két részből áll – az első rész már ismertetett "tesztüzeme" (a szövegértési és szövegalkotási) feladat után ismertetik az esszékérdés választható témáit. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése – a műértelmező szöveg megalkotására 150 percet kapnak az érettségizők. A témákat 10.30-kor ismertetik a diákokkal – innen folytatjuk!

UPDATE 11.13 – Fekete István, Arany János, Tóth Árpád a műértelmező kínálatban

A magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi második felvonásaként egy Fekete István-novellát, valamint egy Arany János- és egy Tóth Árpád-költeményt kaptak a vizsgázók. A műelemző feladat egy Fekete István-novellához, míg az összehasonlító elemzés egy Arany János-vershez és egy Tóth Árpár-költeményhez kapcsolódik.
Amint fentebb olvasható, a műértelmező/összehasonlító szöveg megalkotására 150 perc áll az érettségizők rendelkezésére – a dolgozat terjedelme 400-800 szó lehet. Az Eduline kora délutánra a feladatok megoldását is ígéri – mutatom majd!

UPDATE 14.47 – itt az összes megoldáshoz vezető út!

A szövegértés, a rövid szövegalkotási feladatok és a középszintű érettségi második feladatlapjának szövegalkotási részeinek megoldását is összegyűjtötte az Eduline szakportál. Ahogy ígértem, máris mutatom a linket!

Az összes megoldás egy helyen (katt) >>

(Forrás: Eduline.hu; a kép illusztráció Jorge Luis Borges Bábeli könyvtár című művéhez) 
 

A rovat további hírei: Oktatás

Felvételi: egyetlen nap maradt még a pótfelvételi jelentkezésre

Felvételi: egyetlen nap maradt még a pótfelvételi jelentkezésre

2020. augusztus 08. (szombat)

Még egy napig, vasárnap éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben kezdődő felsőoktatási képzésekre. Különleges esélyek a hajtás után.

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

2020. augusztus 01. (szombat)

Hat egyetem augusztus elsejével, míg a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejével vált működési modellt.

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

2020. július 31. (péntek)

A hagyományos és a távoktatást ötvöző hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

2020. július 31. (péntek)

Aerobik órával színesítette az Erzsébet-tábor eseménysorozatát a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az intézményben több turnusban táboroznak a gyerekek, heti váltásban egészen augusztus végéig. A programok között kulturális elfoglaltságok is szerepelnek a gyermekek számára. DSTV, hangkép a hajtás után.

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

2020. július 23. (csütörtök)

A Tanár Úr. Így szólítják az egyetemen, a kamarában, de még a piaci pecsenyésnél is. Okkal: évtizedeken át tanított abban az intézményben, ahol nemrégiben sikerrel diplomázott – és lett a Dunaújvárosi Egyetem történetének legidősebb végzett hallgatója dr. Kovács Miklós Gábor. Interjú és pályakép-vázlat a hajtás után!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.