Dunaújváros Hetilap

Gazdaság: üzleti túlélőcsomag vállalkozásoknak

2020. május 14. (csütörtök) 11:17 - Öcaline

Megjelent a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Országos Vállalkozói Mentorprogram csapata által összeállított Üzleti túlélőcsomag vállalkozásoknak kiadvány legújabb frissítése. Az immár harmadik változatot a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara hivatalos oldala tette közzé.

Az összegzés alkotói csapata friss helyzetértékelésében kiemeli: a március eleje óta tartó járványügyi veszélyhelyet gazdaságot érintő hatásai már most érezhetőek mikrogazdasági és nemzetgazdasági szinten egyaránt, azonban a hatások végső kimenetele még senki számára nem ismert. 

Brutális számok

A kamara márciusban indított, hasábjainkon is hírvert második kérdőíves kutatásának eredményeként kiderült, hogy a magyar cégek 70 százaléka nagyon kedvezőtlennek látja saját üzleti helyzetét a következő hat hónapra vonatkozóan. Az adatok minimum elgondolkodtatóak: a járvány terjedésének hatására 71 százalékuk komoly, a cég működését jelentősen akadályozó zavarokat tapasztal. 

A felmérés döbbenetes mutatókkal is szolgált: a válaszadó cégek 92 százalékánál (!!!) a kapacitáskihasználtság csökkent a járvány előtti időszakhoz képest, 34 százalékuk pedig teljes leállásról számolt be. 

Szintén beszédes mutató, hogy a felmérések szerint a cégek 61 százaléka egy hónapig vagy annál rövidebb ideig számít a fizetőképessége megőrzésére a jelenlegi helyzetben, külső források bevonása nélkül. 
A válaszadók meghatározóan nagy többsége (75 százaléka) a kereslet csökkenését érzi a fő akadályozó tényezőnek. 38 százalékuk a rendelkezések miatt kényszerül leállásra, 23 százalékukat a rendezvények betiltása és a nyitvatartási időre vonatkozó korlátozások érintik hátrányosan. 

Merre tovább, hogyan tovább?

A válaszadó cégek 31 százaléka a vállalati tartalékokat élné fel, ha egy esetleges karantén esetén egy hónapig nem lenne bevétele a cégnek, míg 34 százalékuk úgy érzi, hogy ebben az esetben nem lenne semmilyen lehetősége a fennmaradáshoz. A kamarai túlélőcsomag helyzetértékelésében megfogalmazzák: 

„míg a nagyvállalatok rendelkeznek pénzügyi tartalékokkal a sokk enyhítésére, addig a kis- és középvállalkozások ezek hiányában nehéz helyzetben vannak, lesznek”. 

Mindeközben a kis- és középvállalkozások jelentik Magyarország gazdaságának gerincét, és mivel vélhetően a veszélyhelyzet egyaránt hatással van és lesz a munkavállalókra, az ügyfelekre és az ellátási láncokra, a kis- és középvállalkozásoknak jelentős támogatásra lesz szükségük.
Az MKIK a jelen helyzetben az aszimmetrikus tehermegosztás és a kényszerszolidaritás elvét tartja mérvadónak: az állami szerepvállalás dominanciája mellett a munkaadói és munkavállalói oldalnak is szerepet kell vállalnia a gazdaságra nehezedő nyomás enyhítésében. A kormányzatnak eljuttatott első javaslatcsomag részeként az MKIK az alábbi feladatokat tekinti legfontosabbnak a vállalkozások vonatkozásában:
– a jelenlegi helyzetnek megfelelő működés fenntartása (fokozott higiéniai szabályok betartása,
üzletmenet-folytonosság, belső- és külső kommunikáció)
– a vállalati cash-flow fenntartása, javítása,
– a foglalkoztatási szint fenntartása,
– a beruházási szint jelentős visszaesésének elkerülése.
A stratégiai tervek megvalósításához szükséges konkrét lépéseket foglalja össze a kamara és az Országos Vállalkozói Mentorprogram közös summázata. A túlélőcsomagot a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara weboldaláról tölthetik le az érintettek és érdeklődők.

A közvetlen elérhetőség máris itt!

Üzleti túlélőcsomag vállalkozásoknak.pdf (katt) >> 

(Forrás: DKIK; a kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

2020. május 28. (csütörtök)

Új forgalmi rend bevezetésével több mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton – jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Vigyázat, egyirányú!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök)

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

2020. május 27. (szerda)

Barátok a bajban: sikerrel folytatódott a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) kezdeményezésére szárba szökkent segélycsomag program – a legutóbbi akció keretében 260 rászoruló család részesült a rendkívüli támogatásban.

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

2020. május 27. (szerda)

Évenkénti Abroncsadományozási Programján keresztül kétszáz új gumiabronccsal segítette a Magyar Vöröskeresztet a Hankook Tire.

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

2020. május 26. (kedd)

A járványhelyzet kritikus időszaka után csökkentett üzemmódban ugyan, de újra kezdődött az ügyfélfogadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál (DKIK). Óvatos nyitás a hajtás után.

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

2020. május 25. (hétfő)

A tagintézményben végzett felújítás külön apropót adott arra, hogy éppen az Aranyalma Óvodában tartson tájékoztatót Barta Endre humán alpolgármester a bölcsődék, óvodák újbóli megnyitásának első napján. Vagyis ma.