Dunaújváros Hetilap

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

Öcaline - 2020. május 24. 19:08

A hétvégi szentmiséket is engedélyezte a megyéspüspök, a következő napokban az urnatemető is nyit, ráadásul és a plébániai iroda szolgálata is újra kezdődik: az enyhítések nyomán visszaáll  régi rend a dunaújvárosi katolikus közösség életében.

A hasábjainkon már összegzett enyhítések után a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia – Spányi Antal megyéspüspöktől érkezett rendelkezésnek megfelelően – a városi római katolikus templomok miserendjét, az altemplomi urnatemető látogathatóságát és az irodai ügyfélszolgálatot is érintő változásokról tájékoztatta lapunkat.

Visszaáll a misék rendje

A legfontosabb közösségi rendelkezés, hogy már visszaállt a hétvégi  szentmisék rendje – a Krisztus Király főtemplomban szombaton és ma reggel, a pentelei Szentháromság templomban ma délelőtt miséztek. A rendelkezés szerint az alkalmakon maszk viselését kérik a hívektől, emellett fontos óvintézkedés, hogy a tartani kell a két méteres távolságot, és a szentmisék egyelőre (éneklés nélküli) csendes misék voltak és lesznek.
Itt az immár végleges – heti – miserend:
– hétfőn és csütörtökön reggel 730-kor a nagytemplomban,

– kedden, szerdán, pénteken és szombaton este 18.00 órakor ugyancsak a nagytemplomban,

– vasárnap délelőtt 8.30-kor a nagytemplomban és 10.30-kor a Pentele városrészben.

Urnateremtő: a régi rend szerint
 
A tájékoztatás szerint az altemplomban található urnatemető visszaáll a régi nyitvatartási rendre május 26-tól (keddtől), azzal a megszorítással, hogy a kedden délután (14-18 óráig), valamint szerdán és pénteken délelőtt (10-14 óráig) csak a 65. életévüket betöltött személyek látogathatják azt a parkolók felől. Minden alkalommal csak védőmaszkban lehet a temetőbe lemenni. 
 Az urnatemető nyitva az Aranyvölgyi út melletti parkolók felől  – hozzátartozói mágneskártya nélkül is! – kedden 14-18 óra között (csak 65 életév felettieknek), szerdán 10-14 óra között (csak 65 életév felettieknek), majd 15.30-17.30 között, csütörtökön 14-18 óra között, pénteken 10-14 óra között (csak 65 életév felettieknek), szombaton 10-14 óra között, míg vasárnap 9.30-10.30 között.
Az urnatemető hozzátartozói mágneskártyával rendelkezőknek látogatható továbbá a Szórád Márton út melletti bejárat felől kedden és csütörtökön 10-14 óra között, valamint pénteken, szombaton és vasárnap 14-18 óra között is.

Újra lesz személyes ügyfélszolgálat

A plébánia irodai szolgálatának ideje is visszatér a régi mederbe, – itt annyi lesz az óvintézkedésből fakadó megkötés, hogy hétfőn és csütörtökön (délelőtt 9-11 óra között) a 65 éves kor fölöttieket fogadja a plébánia, szerdán (délután 4-6 óra között) pedig a 65 év alattiakat. Az irodai ügyintézésre csak maszkban lehet bemenni.

A lényeg: a pünkösdi alkalmakra már a régi rend szerint várják a híveket!

(Archív fotó: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.