Milyen sportot válasszunk? (1. rész)

doszerk - 2020. május 31. 14:01

Meghatározó lehet az egészséges életmód felé vezető úton, hogy milyen mozgást építünk be a mindennapokba. Milyen sportágat válasszunk? Miből választhatunk? Honnan fogjuk tudni, hogy nekünk való-e egy-egy edzésforma?

Ezen a héten erről kérdeztük Dóczi Zsuzsi Gymstick és Fitness oktatót, akit már biztosan ismernek az olvasók és a TV-nézők is, hiszen minden hétköznap változatos, húsz perces tornáival bő két hónapja formálja a mozogni vágyókat.

Zsuzsi szerint egy rosszul megválasztott mozgásforma hosszú időre elveheti a kedvünket a rendszeres sportolástól. "Számos lehetőség létezik, szó szerint a bőség zavarával kell szembenéznie annak, aki most vág bele a mozgásba, az életmódváltásba, – folytatja a gondolatmenetét az edző - igazából sok minden befolyásolja, hogy milyen sportot válasszunk, talán a legfontosabb, hogy a lakóhelyünkön miből is választhatunk... De aki szívesen edz otthon, őt még ez az apróság sem akadályozhatja. Gondoljunk csak a kényszer szülte karantén-tornákra, melyek most mindenkit arra ösztönöztek, hogy nagyobb akaraterővel, önállóan és rendszeresen otthonunkban kell tenni az egészségünkért és az interneten, TV-tornákon követni a különböző edzéseket. Sokan azonban nehezen tudnak kontroll nélkül edzeni, hiányzik nekik az edző motiválása, instrukciói, a társaság ereje, a csapat varázsa, energiái!

Képek: DO-archív

Nézzük meg, mik a lehetőségek?

Választhatunk egy jó kis fitness termet, ahol akár önállóan, akár személyi edző segítségével formálhatjuk magunkat. Bőven van választék városunkban: kisebb, nagyobb termek, családias hangulatú, koedukált termek, női terem, továbbá színvonalbeli különbségeket is mérlegelnünk kell. Nem mellékes a lakó-, munkahelyünktől való távolság sem. Fontos az ár-érték arány, mindenképpen érdemes előtte tájékozódni, mielőtt beállítunk valahová teljes harci díszben.

Ha jobban vonzanak minket a csoportos órák, akkor a következőket érdemes mérlegelni: Milyen időpontban vannak az edzések? Mennyire van távol az edzés az otthonomtól/munkahelyemtől? Mennyire felel meg ez az edzésforma a céljaimnak, egészségi állapotomnak? Az edzettségi állapotom alkalmas erre a sportra? Mennyire komfortos a terem? Szimpatikus-e az edző? Szakmailag elismert edző tartja-e az órákat? Rendelkezik-e a szükséges végzettségekkel, tapasztalatokkal? Milyen a csapat? Megengedhetem-e magamnak anyagilag ezt a sportot hosszabb távon is? És amit én mindig hangsúlyozni szoktam: Mennyire tetszik az adott mozgásforma, mennyire tudok azonosulni vele, jól érzem-e tőle magam és feltölt-e az óra végére! Talán ezek a legfontosabbak mind közül! Mert ha unjuk az órát, szenvedéssel csináljuk végig a hatvan percet, alig várjuk a végét, ellógjuk a felét, kifogásokat keresünk, hogy kihagyjunk pár alkalmat, akkor az nem a mi sportunk!

A rovat további hírei: Sport

Rangadó vár a focistákra

Rangadó vár a focistákra

2022. okt. 01.

A negyedik helyezett ESMTK vendégeként folytatja az NB III Közép Csoportjának küzdelmeit a Dunaújváros FC labdarúgó csapata vasárnap délután három órától.

Mindhárom dunaújvárosi tornász döntős a Világkupán

Mindhárom dunaújvárosi tornász döntős a Világkupán

2022. okt. 01.

Mayer Gréta három, Makovits Mirtill és Makai Lilla egy-egy szeren jutott döntőbe a szombathelyi Challenge Világkupa szombati selejtezőjéből.

DSTV: sportnap az egyetemen

DSTV: sportnap az egyetemen

2022. szep. 30.

Szórakoztató elfoglaltságokat felvonultató sportnapot szervezett a Hallgatói Önkormányzat a Dunaújvárosi Egyetemen. Ennek részeként a hallgatók kipróbálhatták magukat futsalban, de volt lehetőség csocsózásra, asztaliteniszezésre és „sörpongra” is. Hangkép.

Kinyitották a gólzsák száját

Kinyitották a gólzsák száját

2022. szep. 30.

Nem volt hiány az izgalmakból a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában a sorozat újabb fordulójának utolsó mérkőzésein.

Sima meccsek kispályán

Sima meccsek kispályán

2022. szep. 29.

Az ST Solar és a Campus csoport éllovasa is magabiztos győzelemmel kezdte meg a városi kispályás labdarúgók kiemelt alapszakaszának újabb fordulóját.

Kovács Zsófia nem indul Szombathelyen

Kovács Zsófia nem indul Szombathelyen

2022. szep. 29.

A magyar női tornász válogatott négy tagjából három is a DKSE versenyzője lesz a szombathelyi Challenge Világkupán.

Csak az első gólig volt nehéz

Csak az első gólig volt nehéz

2022. szep. 28.

Tíz fordulót követően is veretlenül áll a bajnokságban a Dunaújváros FC labdarúgó csapata, mely ezúttal a Szekszárdot győzte le magabiztosan.