Milyen sportot válasszunk? (1. rész)

2020. május 31. (vasárnap) 14:01 - doszerk

Meghatározó lehet az egészséges életmód felé vezető úton, hogy milyen mozgást építünk be a mindennapokba. Milyen sportágat válasszunk? Miből választhatunk? Honnan fogjuk tudni, hogy nekünk való-e egy-egy edzésforma?

Ezen a héten erről kérdeztük Dóczi Zsuzsi Gymstick és Fitness oktatót, akit már biztosan ismernek az olvasók és a TV-nézők is, hiszen minden hétköznap változatos, húsz perces tornáival bő két hónapja formálja a mozogni vágyókat.

Zsuzsi szerint egy rosszul megválasztott mozgásforma hosszú időre elveheti a kedvünket a rendszeres sportolástól. "Számos lehetőség létezik, szó szerint a bőség zavarával kell szembenéznie annak, aki most vág bele a mozgásba, az életmódváltásba, – folytatja a gondolatmenetét az edző - igazából sok minden befolyásolja, hogy milyen sportot válasszunk, talán a legfontosabb, hogy a lakóhelyünkön miből is választhatunk... De aki szívesen edz otthon, őt még ez az apróság sem akadályozhatja. Gondoljunk csak a kényszer szülte karantén-tornákra, melyek most mindenkit arra ösztönöztek, hogy nagyobb akaraterővel, önállóan és rendszeresen otthonunkban kell tenni az egészségünkért és az interneten, TV-tornákon követni a különböző edzéseket. Sokan azonban nehezen tudnak kontroll nélkül edzeni, hiányzik nekik az edző motiválása, instrukciói, a társaság ereje, a csapat varázsa, energiái!

Képek: DO-archív

Nézzük meg, mik a lehetőségek?

Választhatunk egy jó kis fitness termet, ahol akár önállóan, akár személyi edző segítségével formálhatjuk magunkat. Bőven van választék városunkban: kisebb, nagyobb termek, családias hangulatú, koedukált termek, női terem, továbbá színvonalbeli különbségeket is mérlegelnünk kell. Nem mellékes a lakó-, munkahelyünktől való távolság sem. Fontos az ár-érték arány, mindenképpen érdemes előtte tájékozódni, mielőtt beállítunk valahová teljes harci díszben.

Ha jobban vonzanak minket a csoportos órák, akkor a következőket érdemes mérlegelni: Milyen időpontban vannak az edzések? Mennyire van távol az edzés az otthonomtól/munkahelyemtől? Mennyire felel meg ez az edzésforma a céljaimnak, egészségi állapotomnak? Az edzettségi állapotom alkalmas erre a sportra? Mennyire komfortos a terem? Szimpatikus-e az edző? Szakmailag elismert edző tartja-e az órákat? Rendelkezik-e a szükséges végzettségekkel, tapasztalatokkal? Milyen a csapat? Megengedhetem-e magamnak anyagilag ezt a sportot hosszabb távon is? És amit én mindig hangsúlyozni szoktam: Mennyire tetszik az adott mozgásforma, mennyire tudok azonosulni vele, jól érzem-e tőle magam és feltölt-e az óra végére! Talán ezek a legfontosabbak mind közül! Mert ha unjuk az órát, szenvedéssel csináljuk végig a hatvan percet, alig várjuk a végét, ellógjuk a felét, kifogásokat keresünk, hogy kihagyjunk pár alkalmat, akkor az nem a mi sportunk!

A rovat további hírei: Sport

Gólzápor a DLSZ Arénában

Gólzápor a DLSZ Arénában

2020. július 10. (péntek)

Összesen huszonöt találatnak örülhettek a csapatok a Dunaújváros Kupa csütörtök esti helyosztóin.

Távozók és érkezők!

Távozók és érkezők!

2020. július 10. (péntek)

Három játékos máshol folytatja pályafutását, ketten viszont érkeztek az NB III-as pontvadászat rajtjára készülő dunaújvárosi labdarúgókhoz.

Idén a táv felét is lehet teljesíteni a Balaton-átúszáson

Idén a táv felét is lehet teljesíteni a Balaton-átúszáson

2020. július 09. (csütörtök)

Újítással készülnek a szervezők az augusztus 1-jei 38. Lidl Balaton-átúszásra, melyen idén a klasszikus 5200 méteres táv felét is lehet teljesíteni, írja az mti.hu 

Gázolt a Gyalog Galopp

Gázolt a Gyalog Galopp

2020. július 09. (csütörtök)

Két meglepő eredmény is született a Dunaújváros Kupa helyosztóinak szerda esti mérkőzésein.

Örömmel kezdték újra az edzéseket!

Örömmel kezdték újra az edzéseket!

2020. július 09. (csütörtök)

Átvészelték a koronavírus-járvány okozta korlátozásokat, s már újra a vízen készülhetnek a Dragon Steel SE sárkányhajósai.

Nyári táborok a birkózóknak

Nyári táborok a birkózóknak

2020. július 08. (szerda)

Több mint száz gyermek vett részt a Dunaferr SE birkózó szakosztályának kéthetes nyári táborában.

Már a végső helyezésekért küzdenek

Már a végső helyezésekért küzdenek

2020. július 08. (szerda)

A PW-Shield és az FC Green-Go győzelmét hozta a Dunaújváros Kupa hétfői játéknapja, igaz utóbbi meccs nélkül végzett a sorozat 13. helyén.