Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő) 18:55 - Öcaline

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.

Az előhangot közöltük a szavazási periódus során – egyáltalán nem titkoltan szelíd nógatással fűszerezve –, és bár azóta lefolyt pár angström víz a Dunán, végre eljutottam odáig, hogy az örömhírről is beszámolhatok: Leonardo Delavega alkotása, a Captain America – Soldier Wars című film nyerte a Közönségdíjat ifjúsági kategóriában a Ceglédi Filmfesztiválon!
A győzelem egyébként igazi közösségi összefogás nyomán valósult meg (ennek egyik eleme volt a már említett diszkrét verbális korbácsolás a szavazás érdekében), ugyanis rendkívül szoros verseny zajlott a végső diadalért! Az alkotók utólagos értékelése szerint több dunaújvárosi csoportból, oldalról is érkezett támogatás, sokan a jó ügy mellé szegődtek – mi több, még a határokon túlról is érkezett voks Amerika kapitány történetére. A Dunaújvárosi Egyetem televíziós műsorkészítő szakos, végzős hallgatója, a Leonardo Delavega alkotói néven dolgozó Tizraoui Gianni nagyon büszke a csapatára és hatalmas örömmel fogadta a remek hírt. 

A film premierjére a Dózsa Mozicentrumban került sor még múlt decemberben – akkor még csak szűk baráti körben. Leonardo egyébként már a 2019-es Ceglédi Filmfesztiválon is megmutatta tehetségét, ez akkor a Magyar Hollywood Tanács díját jelentette számára a Go! Director’s Cut című alkotásával. Az egyetem VIII. Kisfilm Fesztiválján pedig a Vengeance című művel kiérdemelte a Dráma szekció I. helyezését. Érdekes adalék még, hogy az idei seregszemlén Polyák Katalin televíziós műsorkészítő szakos hallgató is kiválóan szerepelt – Papp Kittivel karöltve elhoztak Ceglédről egy "Hollywood Aranycsillaga" elismerést! 
De vissza az Amerika kapitányra, sikerült néhány kulisszatitkot is összekazlazni – jöjjön máris a stábot alkotók névsora: Oszlánszki Márkó, Máté Lídia, Jeliazkov Viktor, Szabó Martin, Reményi Bánk, Marcell Marián, Kajári Betti, Orbók Réka, Király József (Joey King). A film operatőre Lakatos Zsombor, forgatókönyvírója, rendezője, vágója és főszereplője Leonardo Delavega volt.

Ő egyébként többek között az alábbi kulisszatitkokat osztotta meg a kísérletről:
– Az írástól az utómunkáig fél év volt az komplett film elkészítése – ez már részünkről is az első rész folytatása volt, így a fő karakterek visszatérnek egy újabb történetben. Képregényes és filmes elemeket vettünk át az Amerika Kapitány mitológiájából és abból egy önálló történetet készítettünk. A kosztümök – hosszas tervezés után – Szmodis Anna jelmeztervező segítségével valósultak meg, a legélesebb forgatási periódus két és fél héten át tartott, napi szinten hét-nyolc órákat dolgoztunk, amíg a stáb és a kamera bírta. Célunk egy akciódús film elkészítése volt, így sok előre koreografált harcot vettünk fel. A kaszkadőrös feladatokat és eséseket én magam csináltam, hogy a színészeim ne sérüljenek, és lehetőleg látványos, izgalmas akciójelenetek kerüljenek a vászonra. Ebben sokat fejlődtünk az első részhez képest. A megfeszített munka mellett remek nyári élmény volt a forgatás, rengeteg nevetéssel. Úgyhogy bátran mondhatom, készen áll a csapat a következő részre – és ezzel el is dőlt a legnagyobb kérdés: igen, szándékunkban áll elkészíteni az utolsó részt a trilógiából, amennyiben a nézők is vevők rá! Mindenkinek nagyon köszönjük a támogatást, külön szeretném megköszönni mentorom, Szpisák Tamás segítségét, amit a film megvalósulása mellett a voksvadász kampány során is  nyújtott!

Végül, de közel sem utolsósorban újra itt az "Captain America – Soldier Wars" – a sikerhez meg, naná, szívből gratulálunk!

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Több középiskolás diák is az Intercisa Múzeumban teljesítette az érettségi előtti kötelező közösségi szolgálatot az elmúlt hetekben. A tanulók egyebek mellett részt vettek a kőtárban végzett ásatásokban is – a DSTV riportja szerint jó esély van az együttműködés folytatására!

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Abaligettől Zircig az ország közel 40 településén nyílnak meg a templomok az Orgonák éjszakája országos programsorozata keretében szombaton.

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

2020. augusztus 05. (szerda)

A Sándor Mátyás című regényt viszi színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A darab különlegessége, hogy Jules Verne művét musical formájában dolgozta fel a dunaújvárosi teátrum. 

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

2020. augusztus 04. (kedd)

"Minden napra egy mese" - akár ezzel a címmel is hirdethetné gazdag kínálatát a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára a jövő olvasóinak. DSTV-riport, nem csak gyerekeknek! 

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

2020. augusztus 03. (hétfő)

Ezen a héten interaktív bábelőadásra várják a gyermekeket a Munkásművelődési Központba.

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

2020. augusztus 03. (hétfő)

MeseKedd, Bogyó és Babóca "tárlatvezetés" szerdánként, Mesedélután és Papírszínházi előadás kézműves foglalkozással egybekötve csütörtökönként!

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

2020. augusztus 02. (vasárnap)

Újra megnyitja kapuját Szentendre nagymúltú nyári szabadtéri programsorozata, a Szentendrei Teátrum – a kulturális kínálatban egyebek mellett ősbemutatók, koncertek és felolvasószínházi premierek is szerepelnek jövő péntektől.