Dunaújváros Hetilap

Online fogadóóra – az interneten válaszolt Pintér Tamás (2.)

2020. május 19. (kedd) 17:15 - Öcaline

Fontosnak tartja a kapcsolattartást a városlakókkal, a járvány miatt elmaradt fogadóórát az internetes válaszadással pótolta Pintér Tamás polgármester. A hangképes verzió már legurult, most itt a második rész írásos összefoglalója!

Közel száz kérdés érkezett Pintér Tamás online fogadóórájára, amire a polgármester két részletben válaszolt. A második rész is járványügyi tájékoztatóval kezdődött: Pintér Tamás elmondta: bár a járványügyi helyzet biztatóan alakul, ő továbbra a fokozatos nyitás híve. Ezért a Fabó Éva Sportuszodát egyelőre a sportolók vehették birtokba, arról pedig később születik majd döntés, hogy nagyközönségnek mikor nyitják meg. Zajlanak az egyeztetések a vásár megtartásáról is, várhatóan a napokban tájékoztatás születik arról, hogy a 24-ére tervezett vásárt meg lehet-e tartani.
Hétfőtől viszont megnyitják a játszótereket, ahol előtte a DVG emberei végeznek takarítási és fertőtlenítési munkákat. Pintér Tamás ugyanakkor arra kéri a szülőket: fokozottan ügyeljenek a gyermekekre, mert a játszóterek folyamatos tisztán tartása lehetetlen. 

A többi kérdésre adott válaszok kivonatát itt közöljük:

Kárpáti Piroska azt kérdezte, hogy a kormány részéről történő pénzelvonások mennyiben nehezítik meg a város gazdálkodását. Ahogyan azt már korábban írtuk, körülbelül 130 millió forintot vont el a kormány a dunaújvárosiaktól. A városnak most minden egyes fillérre szüksége van, hiszen 2019-ben az előző városvezetés másfél milliárd forintos hitelfelvételt kezdeményezett. A 2020-as költségvetés, tehát eleve nagyon feszesre lett tervezve. Ahogyan láthatták a mostani járványügyi helyzetben sem tettünk semmilyen korai, és meggondolatlan ígéretet. Különösen figyelünk arra, hogy az önkormányzat év végére se kerüljön olyan helyzetbe, hogy elődeinkhez hasonlóan hitelt kelljen felvennünk. Ez a városvezetés csak annyit szeretne költeni, amennyi kiadása van. Ami a legaggasztóbb, hogy a kormány láthatóan nem tett le arról, hogy rátegye a kezét az önkormányzat legnagyobb saját bevételére, az iparűzési adóra, ebben a témában hónapok óta óriási a bizonytalanság. Fontos tudni, hogy Dunaújváros már eleve több, mint 1300 millió forintot fizet be az iparűzési adó bevételéből az úgynevezett szolidaritási alapba, amit a szegényebb önkormányzatok kapnak. Úgy érezzük, hogy mi ezzel bőven kivesszük a részünket a közösből, és nem szeretnénk újabb elvonásokat. 
Kis Gyöngyi azt kérdezi, hogy a sok lemondott zenei fesztivál helyett tervezünk-e sok 1-2 előadós kis koncerteket. Először is szeretném jelezni, hogy amelyik programot lehetett, azt nem lemondtuk, hanem csúsztattuk. Így van ez a CityRocks-szal is, amit jövő májusban tartunk meg. De több kisebb programot tervezünk Dunaújváros 70. születésnapjára is az ősszel. Sajnos a tervezést nagyon megnehezíti, hogy továbbra sem látható a járványhelyzet vége. Bár egyes korlátozásokat már feloldottak, rendezvényeket augusztus 15-ig nem lehet tartani, októbertől pedig akár a járvány újabb hullámára lehet számítani.
Szabóné Kenesey Éva a legközelebbi lomtalanításról érdeklődött. A lomtalanításokra országszerte az az ajánlás, hogy megtartásukat egyelőre nem ajánlják. Amint a járványhelyzet javul, természetesen visszatérünk erre a nagyon fontos témára, hiszen a lomtalanítás megtartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a szemét ne a város közterületein és az erdőszéleken jelenjen meg. Reményeink szerint ez hamarosan megtörténhet. 
Kőhegyi Csaba az uszoda külső medencéjének felújításáról kérdezett. Erről azt tudom mondani, hogy ez várhatóan már csak jövőre fog megtörténni. Ennek során a környezetet is rendezni kívánjuk. 
Új parkolók kialakításával kapcsolatban több kérdést is kaptam. Parkolók kialakítására több tervünk is van. A következő időszakban nagyon szigorú gazdálkodás vár a városra, így nagy építkezésekbe nem tudunk kezdeni. Azt úgy érzem fontos, hogy tudják, hogy a korábbi időszakban egy parkolóhely kialakítása átlagosan 2 millió forintjába került a városnak. Másban kell tehát gondolkodnunk. 
Szintén fontos adalék a témában, hogy 2017 és 2019 között több, mint ezerrel nőtt a személygépjárművek száma a városban. Ilyen mértékű gépjármű növekedést nem is lehet követni parkoló építéssel. A helyzetet viszont kezelni kell, ezért alternatív irányokba indultunk el. Mezei Zsolt alpolgármester úr körzetében a lakossággal való egyeztetés után döntöttek a Weiner Tibor körút egyirányúsításáról. Ezzel a megoldással több tucat parkolóhelyet lehetne nyerni, pusztán forgalomtechnikai átalakítással, ráadásul nincs szükség a zöldterület csökkentésére sem. Több hasonló ötlet is van a tarsolyunkban, folyamatosan be is mutatjuk ezeket. 
Ágoston Mariann azt tette szóvá, hogy a Béke városrészben nagyon sok a galamb. Én ezt egyébként a város más pontjain is érzékelem. Kérdése nem könnyű. Galambirtás természetesen nem létezik. Ugyanakkor arra is szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy közterületen állatot etetni szigorúan  TILOS, mert ez a rágcsálók terjedését segíti elő. Tetten érés esetén bírságot szabhatnak ki. Ez vonatkozik a galambokra. Korábban a galambok esetében élve elfogást alkalmazott az önkormányzat, a galambokat ketrecekben fogták be, amiben élelmet és vizet biztosítottak nekik. Ugyanakkor ezzel a módszerrel kapcsoltban rengeteg lakossági panasz érkezett, ezét ezt már korábban megszüntették. Más megoldás nem lévén az egyéni védekezést tudom ajánlani. Mű varjúval vagy zörgős tárgyak kihelyezésével lehet távol tartani a madarakat.  
Fekete Lászlóné az Arany János Iskola felújításáról érdeklődött. Ez egy hatalmas munka Ráadásul mint tudják az iskolák fenntartását néhány éve az állam vette át az önkormányzatiktól. Ugyanakkor az a furcsa helyzet állt el, hogy az épület fenntartásáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia. Az Arany János Iskola felújításával kapcsolatban még országgyűlési képviselőként is többször felszólaltam az elmúlt években. Ha az iskola fenntartójától nem kapunk segítséget, akkor a felújítás csak pályázati pénzből lehetséges. Az úgynevezett ELENA projekt az épületek energetikai korszerűsítésére ad forrásokat, itt mi minden iskolát előrébb soroltunk a listában, bízunk benne, hogy ha máshonnan nem, akkor innen hamarosan forráshoz jutunk.
Kertész Zsanett arról érdeklődött, hogy az Élményfürdő kinyit-e az idén. Elmondása szerint hallani olyan hangokat, hogy ismét véglegesen bezár. Az határozottan nem igaz, hogy a fürdő véglegesen bezárna. Megnyitására a járványhelyzet alakulásnak függvényében kerülhet sor. A Fürdőszövetség elnökének tájékoztatása szerint a legtöbb fürdő pünkösdkor nyithat ki, de csak a szabadtéri részek, a szauna részlegeknek zárva kell maradniuk. Meg kell vizsgálnunk, hogy ilyen feltételek mellett, hogyan lehet üzemeltetni a fürdőt. 
Egy érintett család a nyári táborok iránt érdeklődött. Több olyan táborról is tudunk, ahol a feltételek adottak a táborok megtartására. A szervezők ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik az aktuális híreket, és ennek megfelelően döntenek a táborok megtartásáról. Az óvodákban és bölcsődékben ugyanakkor idén nem lesz nyári szünet, ami a mostani helyzetben a szülőknek remélhetőleg nagy könnyebbséget okoz. 
Többen érdeklődtek utcai szemetesek kihelyezéséről. Ezek folyamatosak. A városban nagyon sok szemetes található. Ugyanakkor én is tapasztalom, hogy egy-egy területen viszont valamiért egyáltalán nem található. Itt kérem, hogy az igényeket mindenki a körzet önkormányzati képviselőjének jelezze, ők is figyelemmel kísérik a helyzetet. A belvárosban éppen a napokban Utassy Éva képviselő asszony kérésére történt meg új kuka kihelyezése. Egy-egy szemetes kihelyezése apróságnak tűnik, de ezek már igényesebb, vandálbiztos kukák. Ezért természetesen költségesebbek is. Városi szinten több millió forintot költünk el erre a célra. 
Sefcsuk Krisztina kerékpárutak kialakításáról kérdezett. Városunkban a közeljövőben 3 TOP projekt keretében kerülnek kialakításra kerékpáros létesítmények, összességében több mint 7 km hosszúságban. A célunk, hogy úgy kössük össze a jelenlegi kerékpárút szakaszokat, hogy azzal kialakuljon egy városi szintű kerékpáros főhálózat, ami 4 fő irányból biztosítja a városhatár és a városközpont közötti összeköttetést.
 

A rovat további hírei: Közélet

Megemlékezés a trianoni diktátum 100. évfordulóján

Megemlékezés a trianoni diktátum 100. évfordulóján

2020. június 05. (péntek)

Méltó módon emlékeztek a trianoni békediktátum 100. évfordulójára városunkban a nemzeti összetartozás napján: az önkormányzat az evangélikus templomban és az emlékhelyen rendezett ünnepséget – koszorúkkal, szép szavakkal, közös áhítattal.
 

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

A hajléktalanszállóhoz vitték a buszmegállókat

2020. június 04. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban számtalan lakossági visszajelzés érkezett a Papírgyári úti beton buszmegállók környékének állapotáról – a helyzet a napokban rendeződött, adta hírül város hivatalos oldala. 

Véradás: majdnem teljes üzemmód

Véradás: majdnem teljes üzemmód

2020. június 04. (csütörtök)

A nyár elején szokásoshoz mérten is  növekvő vérigénnyel számolnak a véradások szervezésekor, hangsúlyozta lapunknak Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetének vezetője. 

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 03. (szerda)

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

Városháza: visszaáll a régi ügyfélfogadási rend

2020. június 03. (szerda)

Fokozatosan áll vissza a korábbi ügyfélfogadási rend a Városházán, adta hírül a város hivatalos weboldala. Időpontok és megelőző rendszabályok a hajtás után.

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

Kórház: fokozott figyelemmel továbbra is

2020. június 02. (kedd)

Változatlanul fenn kell tartani a kórházakban és a szakrendelésekben a járványügyi helyzetnek megfelelő beléptetési rendet – a részletekről felhívással fordult a nyilvánossághoz hivatalos oldalán a Szent Pantaleon Kórház. 

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

Több tízmilliós beruházás nyomán prémium minőségű mozi a dunaújvárosiaknak

2020. június 01. (hétfő)

A KULTIK mozihálózat nyerte el a dunaújvárosi mozi üzemeltetését. Az erről szóló pályázatra összesen három céget hívott meg az önkormányzat – köztük a korábbi üzemeltetőt –, pályázatot azonban végül csak a KULTIK adott be, adta hírül a város hivatalos oldala.