Dunaújváros Hetilap

Online fogadóóra – az interneten válaszolt Pintér Tamás (2.)

2020. május 19. (kedd) 17:15 - Öcaline

Fontosnak tartja a kapcsolattartást a városlakókkal, a járvány miatt elmaradt fogadóórát az internetes válaszadással pótolta Pintér Tamás polgármester. A hangképes verzió már legurult, most itt a második rész írásos összefoglalója!

Közel száz kérdés érkezett Pintér Tamás online fogadóórájára, amire a polgármester két részletben válaszolt. A második rész is járványügyi tájékoztatóval kezdődött: Pintér Tamás elmondta: bár a járványügyi helyzet biztatóan alakul, ő továbbra a fokozatos nyitás híve. Ezért a Fabó Éva Sportuszodát egyelőre a sportolók vehették birtokba, arról pedig később születik majd döntés, hogy nagyközönségnek mikor nyitják meg. Zajlanak az egyeztetések a vásár megtartásáról is, várhatóan a napokban tájékoztatás születik arról, hogy a 24-ére tervezett vásárt meg lehet-e tartani.
Hétfőtől viszont megnyitják a játszótereket, ahol előtte a DVG emberei végeznek takarítási és fertőtlenítési munkákat. Pintér Tamás ugyanakkor arra kéri a szülőket: fokozottan ügyeljenek a gyermekekre, mert a játszóterek folyamatos tisztán tartása lehetetlen. 

A többi kérdésre adott válaszok kivonatát itt közöljük:

Kárpáti Piroska azt kérdezte, hogy a kormány részéről történő pénzelvonások mennyiben nehezítik meg a város gazdálkodását. Ahogyan azt már korábban írtuk, körülbelül 130 millió forintot vont el a kormány a dunaújvárosiaktól. A városnak most minden egyes fillérre szüksége van, hiszen 2019-ben az előző városvezetés másfél milliárd forintos hitelfelvételt kezdeményezett. A 2020-as költségvetés, tehát eleve nagyon feszesre lett tervezve. Ahogyan láthatták a mostani járványügyi helyzetben sem tettünk semmilyen korai, és meggondolatlan ígéretet. Különösen figyelünk arra, hogy az önkormányzat év végére se kerüljön olyan helyzetbe, hogy elődeinkhez hasonlóan hitelt kelljen felvennünk. Ez a városvezetés csak annyit szeretne költeni, amennyi kiadása van. Ami a legaggasztóbb, hogy a kormány láthatóan nem tett le arról, hogy rátegye a kezét az önkormányzat legnagyobb saját bevételére, az iparűzési adóra, ebben a témában hónapok óta óriási a bizonytalanság. Fontos tudni, hogy Dunaújváros már eleve több, mint 1300 millió forintot fizet be az iparűzési adó bevételéből az úgynevezett szolidaritási alapba, amit a szegényebb önkormányzatok kapnak. Úgy érezzük, hogy mi ezzel bőven kivesszük a részünket a közösből, és nem szeretnénk újabb elvonásokat. 
Kis Gyöngyi azt kérdezi, hogy a sok lemondott zenei fesztivál helyett tervezünk-e sok 1-2 előadós kis koncerteket. Először is szeretném jelezni, hogy amelyik programot lehetett, azt nem lemondtuk, hanem csúsztattuk. Így van ez a CityRocks-szal is, amit jövő májusban tartunk meg. De több kisebb programot tervezünk Dunaújváros 70. születésnapjára is az ősszel. Sajnos a tervezést nagyon megnehezíti, hogy továbbra sem látható a járványhelyzet vége. Bár egyes korlátozásokat már feloldottak, rendezvényeket augusztus 15-ig nem lehet tartani, októbertől pedig akár a járvány újabb hullámára lehet számítani.
Szabóné Kenesey Éva a legközelebbi lomtalanításról érdeklődött. A lomtalanításokra országszerte az az ajánlás, hogy megtartásukat egyelőre nem ajánlják. Amint a járványhelyzet javul, természetesen visszatérünk erre a nagyon fontos témára, hiszen a lomtalanítás megtartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a szemét ne a város közterületein és az erdőszéleken jelenjen meg. Reményeink szerint ez hamarosan megtörténhet. 
Kőhegyi Csaba az uszoda külső medencéjének felújításáról kérdezett. Erről azt tudom mondani, hogy ez várhatóan már csak jövőre fog megtörténni. Ennek során a környezetet is rendezni kívánjuk. 
Új parkolók kialakításával kapcsolatban több kérdést is kaptam. Parkolók kialakítására több tervünk is van. A következő időszakban nagyon szigorú gazdálkodás vár a városra, így nagy építkezésekbe nem tudunk kezdeni. Azt úgy érzem fontos, hogy tudják, hogy a korábbi időszakban egy parkolóhely kialakítása átlagosan 2 millió forintjába került a városnak. Másban kell tehát gondolkodnunk. 
Szintén fontos adalék a témában, hogy 2017 és 2019 között több, mint ezerrel nőtt a személygépjárművek száma a városban. Ilyen mértékű gépjármű növekedést nem is lehet követni parkoló építéssel. A helyzetet viszont kezelni kell, ezért alternatív irányokba indultunk el. Mezei Zsolt alpolgármester úr körzetében a lakossággal való egyeztetés után döntöttek a Weiner Tibor körút egyirányúsításáról. Ezzel a megoldással több tucat parkolóhelyet lehetne nyerni, pusztán forgalomtechnikai átalakítással, ráadásul nincs szükség a zöldterület csökkentésére sem. Több hasonló ötlet is van a tarsolyunkban, folyamatosan be is mutatjuk ezeket. 
Ágoston Mariann azt tette szóvá, hogy a Béke városrészben nagyon sok a galamb. Én ezt egyébként a város más pontjain is érzékelem. Kérdése nem könnyű. Galambirtás természetesen nem létezik. Ugyanakkor arra is szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy közterületen állatot etetni szigorúan  TILOS, mert ez a rágcsálók terjedését segíti elő. Tetten érés esetén bírságot szabhatnak ki. Ez vonatkozik a galambokra. Korábban a galambok esetében élve elfogást alkalmazott az önkormányzat, a galambokat ketrecekben fogták be, amiben élelmet és vizet biztosítottak nekik. Ugyanakkor ezzel a módszerrel kapcsoltban rengeteg lakossági panasz érkezett, ezét ezt már korábban megszüntették. Más megoldás nem lévén az egyéni védekezést tudom ajánlani. Mű varjúval vagy zörgős tárgyak kihelyezésével lehet távol tartani a madarakat.  
Fekete Lászlóné az Arany János Iskola felújításáról érdeklődött. Ez egy hatalmas munka Ráadásul mint tudják az iskolák fenntartását néhány éve az állam vette át az önkormányzatiktól. Ugyanakkor az a furcsa helyzet állt el, hogy az épület fenntartásáról az önkormányzatnak kell gondoskodnia. Az Arany János Iskola felújításával kapcsolatban még országgyűlési képviselőként is többször felszólaltam az elmúlt években. Ha az iskola fenntartójától nem kapunk segítséget, akkor a felújítás csak pályázati pénzből lehetséges. Az úgynevezett ELENA projekt az épületek energetikai korszerűsítésére ad forrásokat, itt mi minden iskolát előrébb soroltunk a listában, bízunk benne, hogy ha máshonnan nem, akkor innen hamarosan forráshoz jutunk.
Kertész Zsanett arról érdeklődött, hogy az Élményfürdő kinyit-e az idén. Elmondása szerint hallani olyan hangokat, hogy ismét véglegesen bezár. Az határozottan nem igaz, hogy a fürdő véglegesen bezárna. Megnyitására a járványhelyzet alakulásnak függvényében kerülhet sor. A Fürdőszövetség elnökének tájékoztatása szerint a legtöbb fürdő pünkösdkor nyithat ki, de csak a szabadtéri részek, a szauna részlegeknek zárva kell maradniuk. Meg kell vizsgálnunk, hogy ilyen feltételek mellett, hogyan lehet üzemeltetni a fürdőt. 
Egy érintett család a nyári táborok iránt érdeklődött. Több olyan táborról is tudunk, ahol a feltételek adottak a táborok megtartására. A szervezők ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik az aktuális híreket, és ennek megfelelően döntenek a táborok megtartásáról. Az óvodákban és bölcsődékben ugyanakkor idén nem lesz nyári szünet, ami a mostani helyzetben a szülőknek remélhetőleg nagy könnyebbséget okoz. 
Többen érdeklődtek utcai szemetesek kihelyezéséről. Ezek folyamatosak. A városban nagyon sok szemetes található. Ugyanakkor én is tapasztalom, hogy egy-egy területen viszont valamiért egyáltalán nem található. Itt kérem, hogy az igényeket mindenki a körzet önkormányzati képviselőjének jelezze, ők is figyelemmel kísérik a helyzetet. A belvárosban éppen a napokban Utassy Éva képviselő asszony kérésére történt meg új kuka kihelyezése. Egy-egy szemetes kihelyezése apróságnak tűnik, de ezek már igényesebb, vandálbiztos kukák. Ezért természetesen költségesebbek is. Városi szinten több millió forintot költünk el erre a célra. 
Sefcsuk Krisztina kerékpárutak kialakításáról kérdezett. Városunkban a közeljövőben 3 TOP projekt keretében kerülnek kialakításra kerékpáros létesítmények, összességében több mint 7 km hosszúságban. A célunk, hogy úgy kössük össze a jelenlegi kerékpárút szakaszokat, hogy azzal kialakuljon egy városi szintű kerékpáros főhálózat, ami 4 fő irányból biztosítja a városhatár és a városközpont közötti összeköttetést.
 

A rovat további hírei: Közélet

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Gyökeres változtatásra készül a város elavult buszközlekedése terén az önkormányzat. A város hivatalos honlapján is elérhető az az online kérdőív, amely a lakosság véleményét és javaslatait gyűjti össze. Felhívás és közvetlen elérhetőség máris itt!

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

2020. szeptember 26. (szombat)

A súlyos fellegek sem tántorították a résztvevőket, közel ötszázan kapcsolódtak be az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület akciójába ma délelőtt. Azt direkt nem árulom el, ki nyerte az "50+ Újságírók" viadalát... cserébe sok-sok kép mesél, milyen jó program kerekedett!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

Segítenél a lomtalanításban? Jelentkezz önkéntesnek!

2020. szeptember 25. (péntek)

Felhívással fordult a városrész lakóihoz Motyovszki Mátyás, a körzet önkormányzati képviselője: a holnapi lomtalanításhoz 10-12 óra között két helyszínre két-két önkéntes jelentkezését várja!

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

Pedagógusdíjak: évtizedekes pályákat ismertek el a Városházán (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa, a Dunaújváros Oktatásügyéért, a Pedagógus Életpályáért Emlékérem és a Dunaújváros Ifjúságáért díjakat adta át a Városházán Pintér Tamás polgármester és Barta Endre alpolgármester. Az elismeréseket követően fogadás várta a megjelenteket.

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

Őszi lomtalanítás – elsőként a Római városrészben (galériával)

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Új rendszer szerint, városrészenként szervezik meg az őszi lomtalanítást városunkban – elsőként a Római városrész kerül sorra, méghozzá most szombaton. Felhívásunkhoz rendhagyó, egy olvasónk által készített fotókból válogatott extra képtárat mellékelünk; a ráadás: DSTV-hangkép.

Tervre terv – lendületben az Innopark

Tervre terv – lendületben az Innopark

2020. szeptember 24. (csütörtök)

Az elmúlt hónapok tűzoltása után a helyi gazdaság egyik fontos bázisává válhat az Innopark Nonprofit Kft., hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Dr. Huszti Zsolt ügyvezető.  A feladat nem egyszerű, de komoly tervek egész sorát valósíthatják meg a közeljövőben, ígérte. Interjú.

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

Együtt lehetünk büszkék a hőseinkre!

2020. szeptember 23. (szerda)

Múltidéző pillanatok és szép szavak: ünnepi eseménysorozat helyszíne volt a bázis ma délelőtt, immár hivatalosan is Dunaújváros első olimpikonja, a Dunaferr Sportegyesület örökös bajnoka, Nyers László nevét viseli a radari küzdősport centrum.