Rendőrség: újra feltűntek az "unokázós" csalók!

2020. május 28. (csütörtök) 18:50 - Öcaline

Dunaújvárosból és a megyeszékhelyről is több bejelentés érkezett az elmúlt hetekben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint csalók idős embereket próbáltak meg tévedésbe ejteni. A rendőrök akcióba lendültek, pláne akkor, amikor kiderült, hogy a csalók egy alkalommal sikerrel is jártak.

Az úgynevezett "unokázós" csalók módszere, hogy az elkövetők telefonon felhívják a kiszemelt, idős éveiben járó áldozatot, és elhitetik vele, hogy közeli hozzátartozója, gyermeke, vagy unokája bajba került, akin életmentő műtétet hajtanak végre, vagy fogva tartják, és az ő megbízásából telefonálnak.

Akcióba lendültek

Olyan eset is előfordult, hogy a megtévesztő az idős áldozat gyermekének adta ki magát, akinek a hangja a baleset miatt nem felismerhető. Volt arra is példa, hogy rendőrnek adta ki magát a csaló, aki a hívott személy rokonának balesete kapcsán felmerült költségei fedezése érdekében kért pénzt. A bűnelkövetők ilyen, és ehhez hasonló ürüggyel veszik rá a gyanútlan embereket arra, hogy készpénzt, vagy ékszert adjanak át a telefonhívás után érkező közvetítőnek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési kollégái a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembereivel, valamint a Pannon Polgárőrség képviselőivel együtt Dunaújvárosban, az üzletközpontok közelében hasznos tanácsokkal látták el a bűncselekmény szempontjából leginkább veszélyeztetett korúakat – a szerdai akció során plakátokat is ragasztottak, emellett figyelemfelhívó szórólapokat adtak a szépkorú járókelőknek.

Tanácsokkal szolgálnak

Az program résztvevői a jó tanácsokkal sem fukarkodtak – az összegzést ezekkel egészítette mi a megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata. Íme, a rendőrségi javaslatcsomag!

Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
Amennyiben gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, gyermekükkel, hozzátartozójukkal, mert ezzel ellenőrizni tudják a hívás valódiságát!
Soha ne adjanak át pénzt, ékszert, vagy más értéket idegenek számára!
Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
A családtagok, rokonok, barátok beszélgessenek a veszélyeztetett korosztály tagjaival erről a jelenségről, a bűnelkövetési módszerekről, és készítsék fel a hozzátartozójukat arra, mit tegyenek, ha hasonló szituációba kerülnek!
Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

A fenti ajánlások betartásával, a hozzátartozók idősekkel való folyamatos kapcsolattartásával, odafigyelésével megelőzhetők a trükkös csalások – a megelőzés módját az ORFK idevágó hangképes összegzésében is láthatják!

(Fotó: FMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Koronavírus: megelőző fertőtlenítés a napközis táborban

Koronavírus: megelőző fertőtlenítés a napközis táborban

2020. július 03. (péntek)

Pozitív koronavírus-tesztet produkált egy kézilabdaedző, aki hétfőn foglalkozást vezetett a kempingben zajló napközis táborban, adta hírül a GESZ. Fertőtlenítő nagytakarítást tartanak a bázison, a tábor három napra bezár.

Kétszer szakadt le az ég városunkban - extra képtár máris itt!

Kétszer szakadt le az ég városunkban - extra képtár máris itt!

2020. július 02. (csütörtök)

Nem, a nyitó képen nem egy esőerdőt mutatok - a délutáni (első) felhőszakadást örökítettem meg a Liget közben. Két tomboló vihar, a második jéggel jött. Nagy lépést tettünk a közösségi tartalomszolgáltatás felé, összeállításunkat jobbnál jobb böngészői képekkel színesítjük. Köszönet mindenkinek, aki segített!

Rendőrség: elfogás a Bocskai utcában

Rendőrség: elfogás a Bocskai utcában

2020. július 02. (csütörtök)

Lopás miatt körözött férfit kerítettek kézre a rendőrök a Bocskai utcában tegnap. A 20 éves fiatalt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kereste.

Rendőrség: illegális menekülteket tartóztattak fel a város külterületén

Rendőrség: illegális menekülteket tartóztattak fel a város külterületén

2020. július 01. (szerda)

Három, magukat afgán állampolgárnak valló személyt tartóztattak fel és állítottak elő a dunaújvárosi rendőrök kora délután. Meghallgatásuk jelenleg is tart, értesült a DO.

Ittasan okozott balesetet a kamionnal

Ittasan okozott balesetet a kamionnal

2020. június 30. (kedd)

Büntető feljelentés és szabálysértési eljárás lett a vége annak a balesetnek, amelyet ittasan okozott nyerges vontatójával egy 56 éves nyíregyházi sofőr a Papírgyári úton tegnap kora délután, értesült a DO.

A piás éjszaka: három ittas sofőr is fennakadt a térség közútjain

A piás éjszaka: három ittas sofőr is fennakadt a térség közútjain

2020. június 22. (hétfő)

A megyében nyolc, ezen belül térségünkben három ittas sofőrt csíptek el a rendőrök a közutakon egyetlen este leforgása alatt szombaton. Szűrés után szűrés – az eredmények mellé figyelmeztető felhívást is mellékeltek.

Két üzletből is lopott, mind a kétszer bebukott

Két üzletből is lopott, mind a kétszer bebukott

2020. június 22. (hétfő)

Egy nap alatt kétszer kaptak lopáson egy helybéli nőt vasárnap – a vagyon elleni bűncselekmények kapcsán végül büntetőeljárást kezdtek a dunaújvárosi rendőrök, értesült a DO.