Rendőrség: újra feltűntek az "unokázós" csalók!

Öcaline - 2020. május 28. 18:50

Dunaújvárosból és a megyeszékhelyről is több bejelentés érkezett az elmúlt hetekben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint csalók idős embereket próbáltak meg tévedésbe ejteni. A rendőrök akcióba lendültek, pláne akkor, amikor kiderült, hogy a csalók egy alkalommal sikerrel is jártak.

Az úgynevezett "unokázós" csalók módszere, hogy az elkövetők telefonon felhívják a kiszemelt, idős éveiben járó áldozatot, és elhitetik vele, hogy közeli hozzátartozója, gyermeke, vagy unokája bajba került, akin életmentő műtétet hajtanak végre, vagy fogva tartják, és az ő megbízásából telefonálnak.

Akcióba lendültek

Olyan eset is előfordult, hogy a megtévesztő az idős áldozat gyermekének adta ki magát, akinek a hangja a baleset miatt nem felismerhető. Volt arra is példa, hogy rendőrnek adta ki magát a csaló, aki a hívott személy rokonának balesete kapcsán felmerült költségei fedezése érdekében kért pénzt. A bűnelkövetők ilyen, és ehhez hasonló ürüggyel veszik rá a gyanútlan embereket arra, hogy készpénzt, vagy ékszert adjanak át a telefonhívás után érkező közvetítőnek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési kollégái a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembereivel, valamint a Pannon Polgárőrség képviselőivel együtt Dunaújvárosban, az üzletközpontok közelében hasznos tanácsokkal látták el a bűncselekmény szempontjából leginkább veszélyeztetett korúakat – a szerdai akció során plakátokat is ragasztottak, emellett figyelemfelhívó szórólapokat adtak a szépkorú járókelőknek.

Tanácsokkal szolgálnak

Az program résztvevői a jó tanácsokkal sem fukarkodtak – az összegzést ezekkel egészítette mi a megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata. Íme, a rendőrségi javaslatcsomag!

Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
Amennyiben gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, gyermekükkel, hozzátartozójukkal, mert ezzel ellenőrizni tudják a hívás valódiságát!
Soha ne adjanak át pénzt, ékszert, vagy más értéket idegenek számára!
Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
A családtagok, rokonok, barátok beszélgessenek a veszélyeztetett korosztály tagjaival erről a jelenségről, a bűnelkövetési módszerekről, és készítsék fel a hozzátartozójukat arra, mit tegyenek, ha hasonló szituációba kerülnek!
Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

A fenti ajánlások betartásával, a hozzátartozók idősekkel való folyamatos kapcsolattartásával, odafigyelésével megelőzhetők a trükkös csalások – a megelőzés módját az ORFK idevágó hangképes összegzésében is láthatják!

(Fotó: FMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Baleset és teljes útzár a 6-os főúton

Baleset és teljes útzár a 6-os főúton

2021. jún. 12.

Három személygépkocsi ütközött Adony térségében délelőtt, a forgalmat a sztrádára terelték.

Körözött férfit találtak, elfogás a vége

Körözött férfit találtak, elfogás a vége

2021. jún. 12.

Több körözés volt érvényben a városunkban elcsípett 31 éves férfi ellen. Őrizetbe vették, értesült a DO.

Emberölési kísérlet a vád a sodrófával, vascsővel bántalmazók ellen

Emberölési kísérlet a vád a sodrófával, vascsővel bántalmazók ellen

2021. jún. 11.

Két embernek okoztak életveszélyes sérülést a támadók még 2019 decemberében – a Fejér Megyei Főügyészség többszörösen minősülő emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat, értesült a DO. Bestiális bűntett a hajtás után.

Eltűnése miatt keresik Elemért

Eltűnése miatt keresik Elemért

2021. jún. 10.

A dunaújvárosi rendőrök fordultak a nyilvánossághoz, a lakosság segítségét kérik a 15 éves fiú megtalálása érdekében. Még egy megosztás is segíthet!

Bolti szarkát fogtak

Bolti szarkát fogtak

2021. jún. 10.

A Kenyérgyári úton található áruházból próbált kozmetikai terméket ellopni egy hatvan éves helyi férfi szerdán délután.

Újabb embercsempész bukott – letartóztatás az indítvány

Újabb embercsempész bukott – letartóztatás az indítvány

2021. jún. 09.

Minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta annak a férfinak a letartóztatását a Dunaújvárosi Járási Ügyészség, aki három külföldi állampolgárnak nyújtott segítséget az államhatár jogellenes átlépéséhez kedden, értesült a DO. 

Eltűnt, nagyon keresik Dorinát

Eltűnt, nagyon keresik Dorinát

2021. jún. 08.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 13 éves lány eltűnése miatt. Már egy megosztás is segíthet!