Rendőrség: újra feltűntek az "unokázós" csalók!

Öcaline - 2020. május 28. 18:50

Dunaújvárosból és a megyeszékhelyről is több bejelentés érkezett az elmúlt hetekben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint csalók idős embereket próbáltak meg tévedésbe ejteni. A rendőrök akcióba lendültek, pláne akkor, amikor kiderült, hogy a csalók egy alkalommal sikerrel is jártak.

Az úgynevezett "unokázós" csalók módszere, hogy az elkövetők telefonon felhívják a kiszemelt, idős éveiben járó áldozatot, és elhitetik vele, hogy közeli hozzátartozója, gyermeke, vagy unokája bajba került, akin életmentő műtétet hajtanak végre, vagy fogva tartják, és az ő megbízásából telefonálnak.

Akcióba lendültek

Olyan eset is előfordult, hogy a megtévesztő az idős áldozat gyermekének adta ki magát, akinek a hangja a baleset miatt nem felismerhető. Volt arra is példa, hogy rendőrnek adta ki magát a csaló, aki a hívott személy rokonának balesete kapcsán felmerült költségei fedezése érdekében kért pénzt. A bűnelkövetők ilyen, és ehhez hasonló ürüggyel veszik rá a gyanútlan embereket arra, hogy készpénzt, vagy ékszert adjanak át a telefonhívás után érkező közvetítőnek.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési kollégái a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakembereivel, valamint a Pannon Polgárőrség képviselőivel együtt Dunaújvárosban, az üzletközpontok közelében hasznos tanácsokkal látták el a bűncselekmény szempontjából leginkább veszélyeztetett korúakat – a szerdai akció során plakátokat is ragasztottak, emellett figyelemfelhívó szórólapokat adtak a szépkorú járókelőknek.

Tanácsokkal szolgálnak

Az program résztvevői a jó tanácsokkal sem fukarkodtak – az összegzést ezekkel egészítette mi a megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata. Íme, a rendőrségi javaslatcsomag!

Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
Amennyiben gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, gyermekükkel, hozzátartozójukkal, mert ezzel ellenőrizni tudják a hívás valódiságát!
Soha ne adjanak át pénzt, ékszert, vagy más értéket idegenek számára!
Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!
Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát!
A családtagok, rokonok, barátok beszélgessenek a veszélyeztetett korosztály tagjaival erről a jelenségről, a bűnelkövetési módszerekről, és készítsék fel a hozzátartozójukat arra, mit tegyenek, ha hasonló szituációba kerülnek!
Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

A fenti ajánlások betartásával, a hozzátartozók idősekkel való folyamatos kapcsolattartásával, odafigyelésével megelőzhetők a trükkös csalások – a megelőzés módját az ORFK idevágó hangképes összegzésében is láthatják!

(Fotó: FMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

2024. már. 01.

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség azzal a nővel és férfival szemben, akik egy üzletben dolgozó vagyonőrt bántalmaztak. Verbális csata fajult tettlegességig, értesült a DO.

Súlyos baleset, teljes útzár volt a 62-es úton

Súlyos baleset, teljes útzár volt a 62-es úton

2024. már. 01.

Személyautó sodródott le az útpályáról Dunaújváros és Perkáta közötti szakaszán tegnap késő este. A sofőr sérült meg a balesetben, a forgalmat a 6-os út felé terelték, értesült a DO.