Rövidebb szezon jöhet!

doszerk - 2020. május 26. 13:35

Boda Gábor szövetségi elnök szerint akár már augusztus 20-án elkezdődhet az amerikai focisták bajnoki szezonja.

A Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) elnöke a szövetség honlapján megjelent interjúban számolt be arról, hogy miért engedélyezték az edzések megkezdését az együtteseknek, illetve azt is megtudhattuk, milyen feltételekkel indulhat újra a bajnokság, s milyen változásokra számíthatnak a csapatok a szezonban.

- Megjött a Szövetség részéről az a döntés, amit a csapatok szerintem nagyon vártak. Mi alapján döntött úgy az elnökség, hogy javasolják az edzéseket?
- A kormány engedélyezte az edzések elindítását, amire sokan vártak már nagyon. Ha korlátozott létszámban is, illetve a higiéniai előírások betartása mellett a csapataink el tudnak kezdeni edzeni. Rengeteg játékos, edző ki van éhezve a focira itthon. Ezeknek a hatására döntött az elnökség úgy, hogy amennyiben ezt a csapatok megtehetik, kezdjék el a munkát.

- Két és fél hónap felkészülés mennyire lehet elég egy csapatnak, hogy ismét formába kerüljön?
- A koronavírus az első forduló előtt jött be országunkba, így úgy gondolom a csapatok fel voltak készülve a szezonnyitóra. A maradék két és fél hónapban újra tudják kezdeni a felkészülést, az alapokat már letették az idény előtt. Úgy gondolom, hogy a két és fél hónap munka felhozhatja őket arra a szintre ahol voltak, esetlegesen még felkészültebben vághatnak neki a szezonnak.

- Augusztus 20. már egy lehetséges kezdőidőpont. Mi a feltétele annak, hogy ez biztossá váljon?
- Az augusztus 20-i kezdés nagyban függ a Tagszervezetek döntésétől is. Reméljük, hogy ők is úgy gondolják majd, hogy kezdődjön a szezon augusztusban, de a kezdési időpontról megkérdezzük őket is, különböző lehetőségek felvázolása után. A nemzetközi szövetséggel folyamatos tárgyalásban vagyunk: a kérdés az, hogy lesz-e válogatott szezon. Természetesen ez is nagyban befolyásolja a döntést, hiszen nagyon sok csapatból érkeznek a válogatott játékosok. Amennyiben a nemzetközi szövetség úgy dönt, hogy az Európa-bajnokság tovább folytatódik, úgy a játékosokra nagyobb fizikai megpróbáltatás vár. Ezt is figyelembe kell vennünk.

- A bajnokságok lebonyolításában milyen változások lehetnek, hiszen a tavaszi rendet követve akár decemberig is elnyúlhat az idény?
- Rövidebb lesz a szezon, ez már biztos. Szeretnénk kikérni egy szakértő véleményét, hogy mikorra várható a már sokak által emlegetett második hullám. Ezt figyelembe véve kell lebonyolítást kialakítanunk. Nem szeretnénk azt, hogy az elkezdett bajnokságot félbe kelljen hagynunk. Jelen pillanatban november közepére-végére datálnánk a döntőket mind a három osztályban.

- Mennyire befolyásolhatja a bajnokságok szervezését a csapatok jelenlegi helyzete, hiszen volt, ahol már anyagi nehézségek vagy éppenséggel korlátozások jelentek meg?
- Már most vannak olyan csapatok ahol jelezték, hogy nem kívánnak több csapatot indítani a bajnokságban financiális problémák miatt. Az őszi bajnokságra nevezni kell ismét, ahol fel tudjuk mérni, hogy hány csapat érzi magában az erőt ahhoz, hogy egy rövid bajnokságot lejátsszon, és utána egy relatív rövid szünet után márciusban újra teljes bajnokságban vegyen részt. Nem szeretnénk senkire ráerőltetni a bajnokságban való indulást, hiszen lehet, hogy emiatt nem fognak tudni majd részt venni a 2021-es bajnokságban.

Képek: DO-archív

- Az utánpótlás bajnokságok megszervezésével kapcsolatban milyen változás várható?
- Jelenlegi állapot szerint kupanap lehet a megfelelő lebonyolítási rendszer ahhoz, hogy képesek legyünk az utánpótlás bajnokságokat folytatni. Mindenképp szeretnénk a fiataloknak lehetőséget adni a játékra 2020-ban.

- Hogyan, illetve miben kell átszervezni a szövetség munkáját a következő időszakban? Milyen további feladatok várnak az elnökségre?
- Az elnökségnek májusban lejárt a mandátuma, így új elnökséget kell választani az idei évben. Ezt a pandémiás helyzet miatt nem tudtuk határidőig megtenni, mert nem tarthattunk közgyűlést. Így várjuk a vészhelyzet megszüntetését, ezután tudunk csak új elnökséget választani. Addig is folytatjuk a munkát és olyan lépéseket teszünk, amik a magyar amerikai futball jövőjét szolgálják.

(Forrás: Magyar Amerikai Futball Szövetség)

A rovat további hírei: Sport

Focival ünnepeltek a kispályások

Focival ünnepeltek a kispályások

2024. már. 18.

A Carissa Virág csapatának végső sikerét hozta a Rácalmási Sportcsarnokban rendezett A XIV. Dunabau Deák Senior Foci Kupa március 15-én.

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

2024. már. 18.

Érden, a WPC Meister-Érd SZISE elleni összecsapással folytatja az NB II-es bajnokság alsóházi rájátszását a Dunaújváros futsal együttese ma este fél kilenctől.

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

2024. már. 18.

Olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 30-27-re legyőzte Portugáliát a selejtező tatabányai tornájának vasárnapi zárónapján, és a tabella második helyén végzett.

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

2024. már. 18.

Kétgólos vereséget szenvedett Szekszárdon a Dunaújváros FC labdarúgó csapata az NB III nyugati Csoportjának újabb fordulójában vasárnap délután.

Hullámzó játék, felemás eredmények

Hullámzó játék, felemás eredmények

2024. már. 17.

A dobogóst legyőzték, az ötödik helyezett Dággal azonban már nem bírtak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a korosztályos bajnokságban.

Szoros vereség a fővárosban

Szoros vereség a fővárosban

2024. már. 17.

Hiába hajrázott nagyot, egygólos vereséget szenvedett a Ferencváros elleni fővárosi bajnokin a DFVE női vízilabda csapata.

Kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

Kulcsfontosságú meccs vár a DFC-re

2024. már. 16.

A bennmaradás szempontjából nagyon fontos találkozó vár a Dunaújváros FC labdarúgóira a Szekszárd otthonában vasárnap délután kettő órától.