Rövidebb szezon jöhet!

2020. május 26. (kedd) 13:35 - doszerk

Boda Gábor szövetségi elnök szerint akár már augusztus 20-án elkezdődhet az amerikai focisták bajnoki szezonja.

A Magyar Amerikai Futball Szövetség (MAFSZ) elnöke a szövetség honlapján megjelent interjúban számolt be arról, hogy miért engedélyezték az edzések megkezdését az együtteseknek, illetve azt is megtudhattuk, milyen feltételekkel indulhat újra a bajnokság, s milyen változásokra számíthatnak a csapatok a szezonban.

- Megjött a Szövetség részéről az a döntés, amit a csapatok szerintem nagyon vártak. Mi alapján döntött úgy az elnökség, hogy javasolják az edzéseket?
- A kormány engedélyezte az edzések elindítását, amire sokan vártak már nagyon. Ha korlátozott létszámban is, illetve a higiéniai előírások betartása mellett a csapataink el tudnak kezdeni edzeni. Rengeteg játékos, edző ki van éhezve a focira itthon. Ezeknek a hatására döntött az elnökség úgy, hogy amennyiben ezt a csapatok megtehetik, kezdjék el a munkát.

- Két és fél hónap felkészülés mennyire lehet elég egy csapatnak, hogy ismét formába kerüljön?
- A koronavírus az első forduló előtt jött be országunkba, így úgy gondolom a csapatok fel voltak készülve a szezonnyitóra. A maradék két és fél hónapban újra tudják kezdeni a felkészülést, az alapokat már letették az idény előtt. Úgy gondolom, hogy a két és fél hónap munka felhozhatja őket arra a szintre ahol voltak, esetlegesen még felkészültebben vághatnak neki a szezonnak.

- Augusztus 20. már egy lehetséges kezdőidőpont. Mi a feltétele annak, hogy ez biztossá váljon?
- Az augusztus 20-i kezdés nagyban függ a Tagszervezetek döntésétől is. Reméljük, hogy ők is úgy gondolják majd, hogy kezdődjön a szezon augusztusban, de a kezdési időpontról megkérdezzük őket is, különböző lehetőségek felvázolása után. A nemzetközi szövetséggel folyamatos tárgyalásban vagyunk: a kérdés az, hogy lesz-e válogatott szezon. Természetesen ez is nagyban befolyásolja a döntést, hiszen nagyon sok csapatból érkeznek a válogatott játékosok. Amennyiben a nemzetközi szövetség úgy dönt, hogy az Európa-bajnokság tovább folytatódik, úgy a játékosokra nagyobb fizikai megpróbáltatás vár. Ezt is figyelembe kell vennünk.

- A bajnokságok lebonyolításában milyen változások lehetnek, hiszen a tavaszi rendet követve akár decemberig is elnyúlhat az idény?
- Rövidebb lesz a szezon, ez már biztos. Szeretnénk kikérni egy szakértő véleményét, hogy mikorra várható a már sokak által emlegetett második hullám. Ezt figyelembe véve kell lebonyolítást kialakítanunk. Nem szeretnénk azt, hogy az elkezdett bajnokságot félbe kelljen hagynunk. Jelen pillanatban november közepére-végére datálnánk a döntőket mind a három osztályban.

- Mennyire befolyásolhatja a bajnokságok szervezését a csapatok jelenlegi helyzete, hiszen volt, ahol már anyagi nehézségek vagy éppenséggel korlátozások jelentek meg?
- Már most vannak olyan csapatok ahol jelezték, hogy nem kívánnak több csapatot indítani a bajnokságban financiális problémák miatt. Az őszi bajnokságra nevezni kell ismét, ahol fel tudjuk mérni, hogy hány csapat érzi magában az erőt ahhoz, hogy egy rövid bajnokságot lejátsszon, és utána egy relatív rövid szünet után márciusban újra teljes bajnokságban vegyen részt. Nem szeretnénk senkire ráerőltetni a bajnokságban való indulást, hiszen lehet, hogy emiatt nem fognak tudni majd részt venni a 2021-es bajnokságban.

Képek: DO-archív

- Az utánpótlás bajnokságok megszervezésével kapcsolatban milyen változás várható?
- Jelenlegi állapot szerint kupanap lehet a megfelelő lebonyolítási rendszer ahhoz, hogy képesek legyünk az utánpótlás bajnokságokat folytatni. Mindenképp szeretnénk a fiataloknak lehetőséget adni a játékra 2020-ban.

- Hogyan, illetve miben kell átszervezni a szövetség munkáját a következő időszakban? Milyen további feladatok várnak az elnökségre?
- Az elnökségnek májusban lejárt a mandátuma, így új elnökséget kell választani az idei évben. Ezt a pandémiás helyzet miatt nem tudtuk határidőig megtenni, mert nem tarthattunk közgyűlést. Így várjuk a vészhelyzet megszüntetését, ezután tudunk csak új elnökséget választani. Addig is folytatjuk a munkát és olyan lépéseket teszünk, amik a magyar amerikai futball jövőjét szolgálják.

(Forrás: Magyar Amerikai Futball Szövetség)

A rovat további hírei: Sport

Gólzápor a DLSZ Arénában

Gólzápor a DLSZ Arénában

2020. július 10. (péntek)

Összesen huszonöt találatnak örülhettek a csapatok a Dunaújváros Kupa csütörtök esti helyosztóin.

Távozók és érkezők!

Távozók és érkezők!

2020. július 10. (péntek)

Három játékos máshol folytatja pályafutását, ketten viszont érkeztek az NB III-as pontvadászat rajtjára készülő dunaújvárosi labdarúgókhoz.

Idén a táv felét is lehet teljesíteni a Balaton-átúszáson

Idén a táv felét is lehet teljesíteni a Balaton-átúszáson

2020. július 09. (csütörtök)

Újítással készülnek a szervezők az augusztus 1-jei 38. Lidl Balaton-átúszásra, melyen idén a klasszikus 5200 méteres táv felét is lehet teljesíteni, írja az mti.hu 

Gázolt a Gyalog Galopp

Gázolt a Gyalog Galopp

2020. július 09. (csütörtök)

Két meglepő eredmény is született a Dunaújváros Kupa helyosztóinak szerda esti mérkőzésein.

Örömmel kezdték újra az edzéseket!

Örömmel kezdték újra az edzéseket!

2020. július 09. (csütörtök)

Átvészelték a koronavírus-járvány okozta korlátozásokat, s már újra a vízen készülhetnek a Dragon Steel SE sárkányhajósai.

Nyári táborok a birkózóknak

Nyári táborok a birkózóknak

2020. július 08. (szerda)

Több mint száz gyermek vett részt a Dunaferr SE birkózó szakosztályának kéthetes nyári táborában.

Már a végső helyezésekért küzdenek

Már a végső helyezésekért küzdenek

2020. július 08. (szerda)

A PW-Shield és az FC Green-Go győzelmét hozta a Dunaújváros Kupa hétfői játéknapja, igaz utóbbi meccs nélkül végzett a sorozat 13. helyén.