Dunaújváros Hetilap

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök) 8:08 - spigott

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Újabb remek kezdeményezéssel "rukkolt elő" a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, mely a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetével, illetve a Magyar Mentőszolgálat Alapítvánnyal karöltve vágott neki annak, hogy frissítse a 2017-be közzétett városi defibrillátor térképet.

Az erről szóló, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi irodájában megtartott szerda délutáni sajtótájékoztatón Petrás Gábor, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség főtitkára elmondta, hogy 2017-ben, mikor a DLSZ két defibrillátort vásárolt a Carissa Kupa alkalmával a városnak, akkor döntöttek úgy, hogy megcsinálják az életmentő készülékek térképét, hogy mindenki tisztában lehessen azzal, hol is vannak ezek a készülékek Dunaújvárosban. "Akkor tizenhárom helyet tudtunk feltenni erre a térképre, ki is helyeztük ezeket a táblákat, s most döntöttünk úgy, hogy frissítjük az "adatbázist", egyrészt azért, hogy felhívjuk a figyelmet a változásokra, másrészt azért is, mert szeretnénk, ha újabb készülékekkel gazdagodna városunk. Egy hónapos utána járást követően azt láttuk, hogy tizenhét helyen összesen már huszonegy életmentő készülék található Dunaújvárosban. A listáról szeretnénk készíteni egy információs térképet kitenni a Dózsa György úti posta elé, nem titkoltan azzal a céllal, hogy minél többen lássák és tisztában legyenek azzal, hogy hol is vannak ezek az életmentő készülékek, s ha baj van, akkor el tudják érni ezeket. Ehhez megkértük az engedélyt, amit az önkormányzat biztosított is. Vannak intézmények, szervezetek, ahol nyitvatartási időben lehet elérni a készülékeket, de van ahol a nap huszonnégy órájában rendelkezésre áll, s erről szeretnénk a város lakóinak tájékoztatást adni. Nem titok az sem, hogy szeretnénk, ha minden nagyobb gazdasági szervezethez eljusson ez a felhívás, hátha nekik is megjön a kedvük, s vásárolnak ilyen életmentő készüléket, de most azzal a felhívással is fordulnánk a cégekhez, magánszemélyekhez, hogy június 30-áig jelezzék nekünk, ha rendelkeznek ilyen készülékkel, hogy őket is feltehessük erre a térképre" – árulta el Petrás Gábor, az akció koordinátora.

Pribil Sándor, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnöke elmondta, örül, hogy ismét egy nagyon jó kezdeményezésnek lehet a részese, de a térkép frissítése mellett egy még fontosabb kezdeményezésre is felhívta a figyelmet.

"Keressük azokat az embereket, akik szeretnének segíteni, s szeretnének csatlakozni azokhoz, akik életeket tudnak menteni. Van egy Szív City nevű alkalmazás, amelyet gyakorlatilag minden okostelefonra le lehet tölteni, s ezzel nem csak azt lehet megtalálni, hogy hol van ilyen készülék, hanem az, akinek van ehhez hozzáértése, affinitása, netán ilyen végzettsége is, az regisztrál erre az oldalra, s amikor jön egy bejelentés a 112-es segélyhívószámra, akkor a rendszer riasztja a legközelebbi regisztrált személyeket, akik így hamar a helyszínre érve megkezdhetik az életmentést."

Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezetének területi vezetője elmondta, hogy egyik legfontosabb feladatuk az elsősegély oktatása és vizsgáztatása, ezért mindenképpen kötelességüknek érezték, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. "A kezünk közül hetente 50-100 gyermek kerül ki, akiknek tökéletesen kell tudniuk újraéleszteni, s természetesen minden oktatáson megmutatjuk nekik a defibrillátor használatát is. A Magyar Vöröskeresztnek van egy úgynevezett Hősképző programja, s aki szeretne ebben részt venni, azt természetesen ingyen leoktatjuk a készülék használatáról."

Végh Zoltán felvételei

Kiss Miklós, a helyi mentőállomás vezetője szerint óriási segítséget jelenthet számukra az, ha minél többen csatlakoznak a Szív City alkalmazáshoz, mert így egy hozzáértő kezdheti meg a bajba jutott újraélesztését, komolyan növelve ezzel a túlélés esélyét addig, míg a mentők a helyszínre érkeznek.

A rovat további hírei: Közélet

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

2020. július 09. (csütörtök)

Több fajsúlyos kérdésről is egyeztetett a 8. körzet bejárásán Pintér Tamás polgármester és Székely Károly képviselő a napokban.
 

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

2020. július 08. (szerda)

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének a város kenyere kezdeményezés nyomán az elmúlt három hónapban. Ünnepélyes átadás és az új kedvezményezett bejelentése a hajtás után.

Felszabadító műveletek

Felszabadító műveletek

2020. július 07. (kedd)

A szűkös parkolóhelyeket kihasználatlanul foglaló roncsokat folyamatosan tüntetik el a városból!

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

2020. július 06. (hétfő)

Több százezer forintból cserélték ki a Petőfi ligetben lévő padokat a DVG Zrt. szakemberei. Az ülőalkalmatosságok új faburkolatot kaptak.  Szabó Zsolt, a körzet képviselője elmondta: több más helyszínen is végeznek felújítási munkálatokat, hogy a kijárási korlátozások után szebb környezet fogadja a lakókat, adta hírül a város hivatalos oldala.