Várták már a közös munkát!

spigott - 2020. május 19. 14:30

Újra edzésbe álltak a Dunaferr SE birkózói, ám az, hogy mennyi hátrányt okozott számukra a leállás, csak később, már a versenyidőszakban derülhet ki.

A koronavírus-járvány miatt sajnos minden sportágban le kellett állítani a közös gyakorlásokat, s ez alól nem voltak kivételek a Dunaferr SE birkózói sem, árulta el Mátyás Gábor, a szakosztály szakmai igazgatója.

"Gyakorlatilag alkalmazkodtunk azokhoz a lehetőségekhez, amik voltak, azokhoz a szabályokhoz, amelyeket meghoztak a szövetség és a kormány részéről. Nyilván azonnal be kellett szüntetni mindenféle edzést, versenyezni nem lehetett, edzőtáborokat sem lehetett rendezni, így az edzőkollégák online edzéseket tartottak, melyeken meglepően sok gyermek vett részt, így próbáltuk meg ezt a kemény néhány hetet áthidalni. Ezek az online edzések a szinten tartáshoz voltak elegendőek, elsősorban erő állóképességi és erőnléti edzések, nagyrészt saját testsúlyos gyakorlatok voltak, s nyilván nem lehet összehasonlítani ezt a munkát azzal, amikor központilag irányított birkózó edzés van, mert az otthoni gyakorlásokat nem lehet sportágspecifikus edzésnek nevezni. Az, hogy ez mire volt elég, az most derülhet ki, mert végre elkezdtük a csoportos edzéseket, az idősebb korosztály és az utánpótlás korosztályok is a Gurics György Birkózó Centrumban, illetve szabadtéren készülnek, természetesen azoknak a szabályoknak a betartásával, amelyeket az előírások megkövetelnek. Az edzőink látják, hogy a gyermekek milyen állapotban vannak, de igazán komoly visszajelzést majd akkor kapunk arról, hogy mennyi kiesést és hiányosságot okozott ez az időszak, amikor újra elkezdődnek a versenyek. A közös edzések hiánya elsősorban az utánpótlást érintette, mert a birkózó szakosztálynál is ők jelentik a legnagyobb létszámot, ráadásul teljesen mások az elvárások az otthoni edzéssel kapcsolatban egy profi versenyzőnél, valamint egy gyereknél, hiszen utóbbit nem lehet kötelezni ilyesmire, ha abszolút semmit nem csinál, abba sem lehet belekötni. Ezzel együtt is azt láttam, hogy a gyerekek lelkesek voltak, csinálták, várták az otthoni feladatokat, a kommentekből kiderült, hogy izomlázuk volt, tehát azért csináltak is valamit, szóval bízunk abban, hogy nem teljesen a nulláról kezdték el újra a közös edzéseket."

Képek: DO-archív

Mátyás Gábor szerint birkózóik nagyon várták már, hogy újra komoly munkát végezhessenek, de hogy a szőnyegen tanultakat mikor tesztelhetik élesben, versenykörülmények között, még ő sem tudott választ adni.

"Az volt a tapasztalat, hogy a gyerekek lelkesek voltak, örömmel csinálták az edzéseket, de már várták is, hogy újra találkozhassanak egymással, volt mit megosztaniuk a társaikkal, elmondták, hogy kinek miként telt ez a pár hét otthon, ki mit csinált, hogyan edzett, szóval jó, hogy újra közösen dolgozhatnak. Arról, hogy mi lesz az elmaradt versenyek sorsa, még nincs információnk, nyilván a főbb sorozatokat meg fogják tartani, gondolok itt a magyar bajnokságokra, a diákolimpiákra, de úgy vélem, hogy július közepénél előbb nem fognak versenyeket rendezni, ezekre felkészülni sem lehetne ilyen rövid idő alatt. Úgy vélem, zsúfoltabb versenyszezon vár majd ránk a második félévben ahhoz képest, amit eredetileg terveztünk, de az is gondolom, hogy az ehhez szükséges szakmai munkát el tudjuk végezni még annak ellenére is, hogy ez a pár hét kiesett a közös és sportágspecifikus gyakorlásokból."

A rovat további hírei: Sport

Végül biztos siker idegenben

Végül biztos siker idegenben

2024. már. 19.

Négy gólt szerezve aratott magabiztos győzelmet a sereghajtó Érd SZISE otthonában a Dunaújváros Futsal csapata hétfőn este.

Focival ünnepeltek a kispályások

Focival ünnepeltek a kispályások

2024. már. 18.

A Carissa Virág csapatának végső sikerét hozta a Rácalmási Sportcsarnokban rendezett A XIV. Dunabau Deák Senior Foci Kupa március 15-én.

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

A sereghajtóhoz látogatnak a futsalosok

2024. már. 18.

Érden, a WPC Meister-Érd SZISE elleni összecsapással folytatja az NB II-es bajnokság alsóházi rájátszását a Dunaújváros futsal együttese ma este fél kilenctől.

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

Kijutott az olimpiára a magyar férfi kézilabda válogatott

2024. már. 18.

Olimpiai kvótát szerzett a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel 30-27-re legyőzte Portugáliát a selejtező tatabányai tornájának vasárnapi zárónapján, és a tabella második helyén végzett.

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

Nem ment Szekszárdon a DFC-nek

2024. már. 18.

Kétgólos vereséget szenvedett Szekszárdon a Dunaújváros FC labdarúgó csapata az NB III nyugati Csoportjának újabb fordulójában vasárnap délután.

Hullámzó játék, felemás eredmények

Hullámzó játék, felemás eredmények

2024. már. 17.

A dobogóst legyőzték, az ötödik helyezett Dággal azonban már nem bírtak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a korosztályos bajnokságban.

Szoros vereség a fővárosban

Szoros vereség a fővárosban

2024. már. 17.

Hiába hajrázott nagyot, egygólos vereséget szenvedett a Ferencváros elleni fővárosi bajnokin a DFVE női vízilabda csapata.