Várták már a közös munkát!

2020. május 19. (kedd) 14:30 - spigott

Újra edzésbe álltak a Dunaferr SE birkózói, ám az, hogy mennyi hátrányt okozott számukra a leállás, csak később, már a versenyidőszakban derülhet ki.

A koronavírus-járvány miatt sajnos minden sportágban le kellett állítani a közös gyakorlásokat, s ez alól nem voltak kivételek a Dunaferr SE birkózói sem, árulta el Mátyás Gábor, a szakosztály szakmai igazgatója.

"Gyakorlatilag alkalmazkodtunk azokhoz a lehetőségekhez, amik voltak, azokhoz a szabályokhoz, amelyeket meghoztak a szövetség és a kormány részéről. Nyilván azonnal be kellett szüntetni mindenféle edzést, versenyezni nem lehetett, edzőtáborokat sem lehetett rendezni, így az edzőkollégák online edzéseket tartottak, melyeken meglepően sok gyermek vett részt, így próbáltuk meg ezt a kemény néhány hetet áthidalni. Ezek az online edzések a szinten tartáshoz voltak elegendőek, elsősorban erő állóképességi és erőnléti edzések, nagyrészt saját testsúlyos gyakorlatok voltak, s nyilván nem lehet összehasonlítani ezt a munkát azzal, amikor központilag irányított birkózó edzés van, mert az otthoni gyakorlásokat nem lehet sportágspecifikus edzésnek nevezni. Az, hogy ez mire volt elég, az most derülhet ki, mert végre elkezdtük a csoportos edzéseket, az idősebb korosztály és az utánpótlás korosztályok is a Gurics György Birkózó Centrumban, illetve szabadtéren készülnek, természetesen azoknak a szabályoknak a betartásával, amelyeket az előírások megkövetelnek. Az edzőink látják, hogy a gyermekek milyen állapotban vannak, de igazán komoly visszajelzést majd akkor kapunk arról, hogy mennyi kiesést és hiányosságot okozott ez az időszak, amikor újra elkezdődnek a versenyek. A közös edzések hiánya elsősorban az utánpótlást érintette, mert a birkózó szakosztálynál is ők jelentik a legnagyobb létszámot, ráadásul teljesen mások az elvárások az otthoni edzéssel kapcsolatban egy profi versenyzőnél, valamint egy gyereknél, hiszen utóbbit nem lehet kötelezni ilyesmire, ha abszolút semmit nem csinál, abba sem lehet belekötni. Ezzel együtt is azt láttam, hogy a gyerekek lelkesek voltak, csinálták, várták az otthoni feladatokat, a kommentekből kiderült, hogy izomlázuk volt, tehát azért csináltak is valamit, szóval bízunk abban, hogy nem teljesen a nulláról kezdték el újra a közös edzéseket."

Képek: DO-archív

Mátyás Gábor szerint birkózóik nagyon várták már, hogy újra komoly munkát végezhessenek, de hogy a szőnyegen tanultakat mikor tesztelhetik élesben, versenykörülmények között, még ő sem tudott választ adni.

"Az volt a tapasztalat, hogy a gyerekek lelkesek voltak, örömmel csinálták az edzéseket, de már várták is, hogy újra találkozhassanak egymással, volt mit megosztaniuk a társaikkal, elmondták, hogy kinek miként telt ez a pár hét otthon, ki mit csinált, hogyan edzett, szóval jó, hogy újra közösen dolgozhatnak. Arról, hogy mi lesz az elmaradt versenyek sorsa, még nincs információnk, nyilván a főbb sorozatokat meg fogják tartani, gondolok itt a magyar bajnokságokra, a diákolimpiákra, de úgy vélem, hogy július közepénél előbb nem fognak versenyeket rendezni, ezekre felkészülni sem lehetne ilyen rövid idő alatt. Úgy vélem, zsúfoltabb versenyszezon vár majd ránk a második félévben ahhoz képest, amit eredetileg terveztünk, de az is gondolom, hogy az ehhez szükséges szakmai munkát el tudjuk végezni még annak ellenére is, hogy ez a pár hét kiesett a közös és sportágspecifikus gyakorlásokból."

A rovat további hírei: Sport

Kovács Zsófia mégsem indul a Világkupán

Kovács Zsófia mégsem indul a Világkupán

2020. szeptember 30. (szerda)

Az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Zsófia mégsem indul a péntektől vasárnapig tartó torna világkupaversenyen, Szombathelyen.

Meghosszabbították a kajak-kenu kapitányok szerződését

Meghosszabbították a kajak-kenu kapitányok szerződését

2020. szeptember 30. (szerda)

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szeptemberben megválasztott új elnöksége Boros Gergely szakmai igazgató előterjesztése alapján 2021. szeptember 30-ig meghosszabbította Hüttner Csaba felnőtt-, és Weisz Róbert parakenu szövetségi kapitány idén lejáró szerződését.

Botlott az éllovas!

Botlott az éllovas!

2020. szeptember 30. (szerda)

A Kemi-Ker csapata szakította meg a Multisteel Hungary győzelmi sorozatát a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus osztályában.

Volt értelme megrendezni a versenyt

Volt értelme megrendezni a versenyt

2020. szeptember 30. (szerda)

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a késői időpont ellenére volt értelme megrendezni a szegedi kajak-kenu világkupaversenyt, amelyen a magyar válogatott 15 érmet, 6 aranyat, 6 ezüstöt és 3 bronzot szerzett a hétvégén.

Háromból két siker!

Háromból két siker!

2020. szeptember 30. (szerda)

Az ifjúságiak nagy csatában kikaptak, a DFVE serdülő és gyermek leány vízilabdázói viszont biztos sikerrel zárták a korosztályos bajnokságok legutóbbi fordulóját.

Hibátlan szezonnyitó

Hibátlan szezonnyitó

2020. szeptember 29. (kedd)

Szettet sem veszített első három bajnoki mérkőzésén a DSE Röplabda Akadémia U19-es együttese.

Nem lehet olimpiai kvótákat szerezni a kontinensviadalokon

Nem lehet olimpiai kvótákat szerezni a kontinensviadalokon

2020. szeptember 29. (kedd)

Nem lehet majd olimpiai kvótákat szerezni a decemberre halasztott férfi és női torna Európa-bajnokságokon, melyeket egyformán Bakuban rendeznek majd meg a tervek szerint.