Várták már a közös munkát!

2020. május 19. (kedd) 14:30 - spigott

Újra edzésbe álltak a Dunaferr SE birkózói, ám az, hogy mennyi hátrányt okozott számukra a leállás, csak később, már a versenyidőszakban derülhet ki.

A koronavírus-járvány miatt sajnos minden sportágban le kellett állítani a közös gyakorlásokat, s ez alól nem voltak kivételek a Dunaferr SE birkózói sem, árulta el Mátyás Gábor, a szakosztály szakmai igazgatója.

"Gyakorlatilag alkalmazkodtunk azokhoz a lehetőségekhez, amik voltak, azokhoz a szabályokhoz, amelyeket meghoztak a szövetség és a kormány részéről. Nyilván azonnal be kellett szüntetni mindenféle edzést, versenyezni nem lehetett, edzőtáborokat sem lehetett rendezni, így az edzőkollégák online edzéseket tartottak, melyeken meglepően sok gyermek vett részt, így próbáltuk meg ezt a kemény néhány hetet áthidalni. Ezek az online edzések a szinten tartáshoz voltak elegendőek, elsősorban erő állóképességi és erőnléti edzések, nagyrészt saját testsúlyos gyakorlatok voltak, s nyilván nem lehet összehasonlítani ezt a munkát azzal, amikor központilag irányított birkózó edzés van, mert az otthoni gyakorlásokat nem lehet sportágspecifikus edzésnek nevezni. Az, hogy ez mire volt elég, az most derülhet ki, mert végre elkezdtük a csoportos edzéseket, az idősebb korosztály és az utánpótlás korosztályok is a Gurics György Birkózó Centrumban, illetve szabadtéren készülnek, természetesen azoknak a szabályoknak a betartásával, amelyeket az előírások megkövetelnek. Az edzőink látják, hogy a gyermekek milyen állapotban vannak, de igazán komoly visszajelzést majd akkor kapunk arról, hogy mennyi kiesést és hiányosságot okozott ez az időszak, amikor újra elkezdődnek a versenyek. A közös edzések hiánya elsősorban az utánpótlást érintette, mert a birkózó szakosztálynál is ők jelentik a legnagyobb létszámot, ráadásul teljesen mások az elvárások az otthoni edzéssel kapcsolatban egy profi versenyzőnél, valamint egy gyereknél, hiszen utóbbit nem lehet kötelezni ilyesmire, ha abszolút semmit nem csinál, abba sem lehet belekötni. Ezzel együtt is azt láttam, hogy a gyerekek lelkesek voltak, csinálták, várták az otthoni feladatokat, a kommentekből kiderült, hogy izomlázuk volt, tehát azért csináltak is valamit, szóval bízunk abban, hogy nem teljesen a nulláról kezdték el újra a közös edzéseket."

Képek: DO-archív

Mátyás Gábor szerint birkózóik nagyon várták már, hogy újra komoly munkát végezhessenek, de hogy a szőnyegen tanultakat mikor tesztelhetik élesben, versenykörülmények között, még ő sem tudott választ adni.

"Az volt a tapasztalat, hogy a gyerekek lelkesek voltak, örömmel csinálták az edzéseket, de már várták is, hogy újra találkozhassanak egymással, volt mit megosztaniuk a társaikkal, elmondták, hogy kinek miként telt ez a pár hét otthon, ki mit csinált, hogyan edzett, szóval jó, hogy újra közösen dolgozhatnak. Arról, hogy mi lesz az elmaradt versenyek sorsa, még nincs információnk, nyilván a főbb sorozatokat meg fogják tartani, gondolok itt a magyar bajnokságokra, a diákolimpiákra, de úgy vélem, hogy július közepénél előbb nem fognak versenyeket rendezni, ezekre felkészülni sem lehetne ilyen rövid idő alatt. Úgy vélem, zsúfoltabb versenyszezon vár majd ránk a második félévben ahhoz képest, amit eredetileg terveztünk, de az is gondolom, hogy az ehhez szükséges szakmai munkát el tudjuk végezni még annak ellenére is, hogy ez a pár hét kiesett a közös és sportágspecifikus gyakorlásokból."

A rovat további hírei: Sport

Fizetési sapkát vezetett be az MKSZ

Fizetési sapkát vezetett be az MKSZ

2020. június 05. (péntek)

A Magyar Kézilabda Szövetség Elnökségének határozata alapján – a sportágban első alkalommal – 2020. június 1-jei hatállyal bevezetésre került a fizetési sapka szabályzat, azaz a hivatásos utánpótlás korú sportolók és az amatőr játékosok részére a sportszervezetek részéről fizethető munkabérek vagy megbízási díjak és egyéb juttatások összegéről szóló szabályozás.

Felkészültek a rendezésre

Felkészültek a rendezésre

2020. június 05. (péntek)

Gyulay Zsolt szerint Magyarország minden szempontból felkészült arra, hogy július 19-én televízión keresztül mindenki számára élvezhető, egyúttal biztonságos, zárt kapus Forma-1-es futamot rendezzen.

Szappanos Dávid visszatér az Acélbikákhoz

Szappanos Dávid visszatér az Acélbikákhoz

2020. június 04. (csütörtök)

A dunaújvárosi szurkolók egykori kedvence öt szezont követően játszik újra az Acélbikák szerelésében.

Tokió 2020 - Decembertől lehet ismét szintet teljesíteni atlétikában

Tokió 2020 - Decembertől lehet ismét szintet teljesíteni atlétikában

2020. június 04. (csütörtök)

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) véglegesítette az egy évvel elhalasztott tokiói olimpia áprilisban kidolgozott új kvalifikációs rendszerét, eszerint december 1-től lehet ismét indulási szintet teljesíteni.

Megvannak az év legjobbjai

Megvannak az év legjobbjai

2020. június 04. (csütörtök)

Kalmár Tibor személyében dunaújvárosi díjazott is örülhetett a Magyar Jégkorong Szövetség egyéni elismeréseinek odaítélésénél.

Nemzeti Kupa: elkészült a sorsolás

Nemzeti Kupa: elkészült a sorsolás

2020. június 03. (szerda)

Tíz dunaújvárosi csapat méri össze egymással erejét szombaton a VI. Nemzeti Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó tornán.

Elkészült a kiemelés a hazai Eb-re

Elkészült a kiemelés a hazai Eb-re

2020. június 03. (szerda)

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elkészítette a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezőinek kiemelését.