Dunaújváros Hetilap

Virágba borulnak Dunaújváros közterei

2020. május 15. (péntek) 18:42 - Öcaline

12 ezer tő egynyári növényt ültettek el a DVG Zrt. szakemberei városszerte. Mintegy 700 négyzetméteren 26 féle növény díszíti az ágyásokat, a kandelábereken pedig több mint 300 cserépben muskátlik és begóniák díszelegnek majd, adta hírül a város hivatalos oldala.

Farkasfog és bojtocska – ezek a begóniák fő fajtái, amelyeket a DVG Zrt. szakemberei a város különböző pontjain lévő ágyásokba ültettek. Az egyetem előtti dr. Molnár László Emlékpark öt ágyásába például 3 ezer darab egynyári növény került.  A részleteket Mészáros László, a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatának vezetője ismertette:
– Itt vannak a legnagyobb ágyasaink a városban. Itt 3 ezer darab egynyári növényt ültetünk el, összességében a városban 12 ezer darab virágot. Ehhez még hozzájön az a 300 darab növény, a kandeláberekre fogunk feltenni. Ezek nagyrészt muskátlik, illetve begóniák lesznek. A begóniák különböző fajtái közül válogattunk, ilyen például a farkasfog, bojtocska – ezek a fő fajok, de összesen 26 féle növény díszíti az ágyásokat, közel 700 négyzetméteren. A főbb veteményesek a főbb útjainkon, a Vasmű úton és a Dózsa György úton vannak. Találhatók még kisebbek a Rómain, a Bartók Kamaraszínház előtt, valamint a Munkásművelődési Központnál is. 
Mezei Zsolt alpolgármester a virágosítással kapcsolatban arról beszélt, hogy a városvezetésnek kiemelten fontos célja a pozitív városkép kialakítása, a környezet otthonosabbá tétele: 
– Nagyon fontos, hogy a városban rend legyen, és a rendteremtés gördülékenyen működjön, minden részletre kiterjedjen. Kiemelten fontos számunkra a tisztaság. Ehhez azonban nem csak az tartozik, hogy takarítunk, elhordjuk a szemetet, megpróbáljuk a lehető legtisztábbá varázsolni környezetünket, hanem az is, hogy szemet gyönyörködtető virágokat ültessünk a terekre, és a kiemelt helyekre: a lakások, házak köré. Azt gondolom, ez esztétikussá teszi a városképet, mind az itt lakók, mind pedig az ide látogatók számára.

A virágosítással kapcsolatban Mészáros László elmondta még, hogy az ültetés után a legfőbb és legnagyobb munka, a növények ápolása és gondozása. Kitért arra is, hogy egy szezonban (időjárástól függően) 40-50 alkalommal locsolják az ágyásokat, egészen októberig. Illetve ezeknek az ágyásoknak a fenntartásához hozzátartozik még a gyommentesítés, a kapálás, ezt egy évben 6-7 alkalommal végzik.

Kapcsolódó link:

A virágos városért (katt) >>

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu

A rovat további hírei: Közélet

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

Közösségi térről is szó esett a bejáráson

2020. május 29. (péntek)

Több megoldásra váró téma is szóba került azon bejáráson, amelyet Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő és Pintér Tamás polgármester tartott a 3. körzetben még szerdán délelőtt.

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

Közlekedés: új forgalmi rend, 40-nél több új parkólóhely a Weiner körúton

2020. május 28. (csütörtök)

Új forgalmi rend bevezetésével több mint 40 új parkolóhelyet lehet kialakítani a Weiner Tibor körúton – jelentette be Mezei Zsolt alpolgármester. A parkolóhelyek felfestésére az időjárás függvényében, várhatóan a jövő héten kerülhet sor. Vigyázat, egyirányú!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

2020. május 28. (csütörtök)

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

Sikeres összefogás, sikeres segélycsomag-program

2020. május 27. (szerda)

Barátok a bajban: sikerrel folytatódott a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat (RNÖ) kezdeményezésére szárba szökkent segélycsomag program – a legutóbbi akció keretében 260 rászoruló család részesült a rendkívüli támogatásban.

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

Segítség négy keréken – kétszáz új Hankook abroncs a Magyar Vöröskereszt biztonságos munkájához

2020. május 27. (szerda)

Évenkénti Abroncsadományozási Programján keresztül kétszáz új gumiabronccsal segítette a Magyar Vöröskeresztet a Hankook Tire.

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

DKIK: részleges ügyintézés a bázison

2020. május 26. (kedd)

A járványhelyzet kritikus időszaka után csökkentett üzemmódban ugyan, de újra kezdődött az ügyfélfogadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál (DKIK). Óvatos nyitás a hajtás után.

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

2020. május 25. (hétfő)

A tagintézményben végzett felújítás külön apropót adott arra, hogy éppen az Aranyalma Óvodában tartson tájékoztatót Barta Endre humán alpolgármester a bölcsődék, óvodák újbóli megnyitásának első napján. Vagyis ma.