Dunaújváros Hetilap

Feljelentést tesz a polgármester a rémhírterjesztés miatt

Öcaline - 2020. június 19. 12:33

Rémhírterjesztésért tesz feljelentést Pintér Tamás polgármester a Dunaújvárosi Hírlap egyik cikke miatt, amelyben azt állították: veszélybe kerülhet az önkormányzati dolgozók bérének kifizetése, adta hírül a város hivatalos weboldala.

Mint a polgármester fogalmazott: hozzászokott már a hírlap csúsztatásaihoz, ez az írás azonban súlyos károkat okozott az önkormányzatnak, és bizonytalanságot a munkatársainak, ezért kénytelen bírósághoz fordulni. Szabó Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester tételesen cáfolta a cikk állításait.

Nem ők vették fel, nem is élték fel

Az összegzés szerint a Dunaújvárosi Hírlap június 15-én napvilágot látott cikkében azt sugallta, hogy a jelenlegi városvezetés döntött arról, hogy hitelt kíván felvenni, és azzal vádolta meg az új városvezetést, hogy felélte a tartalékokat.
Szabó Zsolt hangsúlyozta: a hitel felvételéről a korábbi vezetés idején született döntés:
– Ez a 2019. februári közgyűlési döntésről született kivonat, amelynek a címe egyébként az, hogy A 2019. évi költségvetési tervének egyensúlyban tartásához szükséges külső forrás igénybevételének elfogadása. Tehát amikor a Cserna Gábor által vezetett testület úgy döntött, hogy 1,5 milliárd forintos hitelt vesznek fel, akkor ők úgy gondolták, hogy arra, hogy ahhoz, hogy a költségvetés egyensúlyban legyen, hitelt kell felvenni, amelyet most szeretnének a mi hitelünkként beállítani.
Szabó Zsolt hozzátette: a fideszes városvezetés azonban még ahhoz is amatőr volt, hogy a hitelt fel tudja venni, erre a saját kormányuktól nem kapták meg az engedélyt, így ez is az új vezetésre maradt. Az új vezetés végül 1,5 milliárd helyett csak 760 millió forint hitelt vett fel, bár Cserna Gáborék a teljes 1,5 milliárd forintos összegre szerződéseket kötöttek, a beruházásokat el is végeztették a kampányban. Az alpolgármester kiemelte: nem igaz az sem, hogy felélték volna a pályázati önrészekre félretett pénz, az a jelenlegi költségvetésben is szerepel – összesen 365 millió forint.

Morális kérdéseket is felvet

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere hangsúlyozta, a hitelfelvételekről közgyűlési döntések is születtek, bár nem csoda, hogy erről a fideszes képviselők lemaradtak, hiszen október óta nem volt olyan közgyűlés amin végig ott lettek volna. Mint kiemelte: bár a veszélyhelyzet alatt megtehette volna, hogy egy személyben dönt, minden egyes kérdésben kikérte a képviselők véleményét is. A 4 tagú Fidesz frakcióból azonban hárman egyetlen egyszer sem válaszoltak a kiküldött anyagokra, fizetésüket azonban végig felvették. A polgármester hozzátette, morális kérdéseket is felvetnek a cikkben közöltek:
– Ahogy a cikk fogalmaz: Cserna Gábor nehezményezi, hogy mindegyik hitel fedezete az önkormányzatot illető gépjármű adó. Nagy pofátlanság az, hogy erről egy szót is mer szólni Cserna Gábor az újságcikkben, hiszen a Fidesz kormány sújtotta azzal az önkormányzatokat azzal, hogy elvette a gépjárműadót tőlük, amely Dunaújvárosban 123 millió forintot jelent. Némán asszisztálnak a fideszes képviselők ahhoz az ámokfutáshoz, amelyben megnyomorítják az önkormányzatokat, elveszik a dunaújvárosiak pénzét.
A polgármester hozzátette: a Fidesz által felvett hitel és az elvett gépjármű adó havi 32 millió forint kiesést jelent a város kasszájából. Mint Pintér Tamás kiemelte, mivel a cikkben azzal riogatnak, hogy az önkormányzati dolgozók bérének kifizetése is veszélybe kerülhet, rémhír terjesztésért büntető eljárást kezdeményeznek a lappal és az illetékesekkel szemben – bár "elképesztő aljasságnak" tartja azt is, hogy a Cserna Gábor által kezdeményezett hitelfelvételt most az ő nyakába akarják varrni. A fideszes vezetés "elköltötte a pénzt, a kampányban átadták a beruházásokat, a számlákat pedig hátrahagyták, azt már nekünk kell kifizetnünk" – tette hozzá Pintér Tamás.
Medgyesi Miklós sajtószóvivő hozzátette: különösen azért felháborító a cikk, mert úgy írt az önkormányzatról, hogy az önkormányzatot magát meg sem kérdezte, pedig a Dunaújvárosi Hírlap kérdéseit is minden esetben megválaszolták. A szóvivő hozzátette: természetesen sajtóhelyreigazítási pert is indítanak a lap ellen.

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.