Horgászni indult, tűzoltás lett a vége

Öcaline - 2020. június 7. 19:04

A közelmúltban történt egy tűzeset, amelynek eloltásában egy éppen szabadnapon lévő dunaújvárosi tűzoltó vállalt múlhatatlan érdemeket. A történet azzal kezdődött, hogy kigyulladt egy kotróhajó kormányállása a Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán – Szalkszentmárton közelében; az eseményeket Székely Zoltán tűzoltó százados szemüvegén át elevenítjük föl.

Székely Zoltán 18 éve úgynevezett "vonulós" tűzoltó, jelenleg a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltóság B csoportjának szolgálatparancsnokaként dolgozik. Tevékenysége ezer szállal köti hivatásához: fő munkaterülete mellett a HUNOR hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet, valamint a Szalkszentmártoni és a Pentele Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja. És – történetünk szempontjából csak látszólag mellékszál – kitűnő horgász.

Az első lánglovag a tűznél

A lánglovagok közül elsőként egy éppen a szabadnapon lévő tűzoltó ért az eset helyszínére – mint kérdésünkre felelevenítette, aznap is a horgászás szenvedélye csalta a Dunára: 
 – A csónakomból horgásztam a Dunán május 21-én délután, a szalkszentmártoni oldalon, amikor láttam, hogy a dunaújvárosi egység megérkezik a dunaújvárosi oldalra. Átmentem hozzájuk és mint megtudtam, egy égő hajóról kaptak bejelentést, de a pontos helyszín nem ismert.  Megbeszéltük, hogy csónakkal átmegyek a szemközti kotrásba, és megnézem  az ott dolgozó hajókat. Amikor megérkeztem láttam, hogy a part közelében lehorgonyzott kotróhajó kormányállása ég. Amikor odaértem, két vízirendőr már a helyszínen volt, és a hajó két dolgozójával közösen porral oltóval megkezdték az tűz oltását.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jelentése szerint az első beavatkozás után a szalkszentmártoni önkéntes, a kunszentmiklósi önkormányzati és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók nyújtottak segítséget, akik a tűz teljes eloltását egy vízsugárral végezték el. A sikeres beavatkozás előkészítésében is főszerepet vállalt a dunaújvárosi tűzoltó; az éles bevetés részleteiről Székely Zoltán kérdésünkre felelevenítette, nem volt kérdés, hogy azonnal "szolgálatba helyezze" magát:
– Kikötöttem, felmentem a hajóra, közben telefonon hívtam az aznapi szolgálatparancsnokot, hogy már teljes terjedelmében ég a hajó kormányállása. Ők elindultak az újvárosi egységgel. Ezt követően felhívtam a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei ügyeletét és elmondtam, hogy a felderítés alapján a kotróhajó kormányállása ég, és azt is, hogy van egy széndioxid gázpalack a lánggal nem érintett területen. 

Minden fronton segített

Mivel a hajó oltása közben egy személy a hátán nagy felületen megégett, a tűzoltó kérte, hogy a mentőket a dunaújvárosi oldalon található kajak-kenu szakosztály stégjéhez riasszák, mert oda a vízen keresztül átvinni a sérültet sokkal gyorsabb, mint közúton. Szintén az ő jelentése nyomán kapott riasztást a a Szalkszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesületet és a Kunszentmiklós Önkormányzati tűzoltóság, de közvetlenül egyeztetett a szalkszentmártoni parancsnokkal is – így az egységek a pontos helyszín ismeretében indulhattak a bevetésre. A szó innen ismét Székely Zoltáné:
– Az elsőként helyszínre érő szalki egység gépjármű-fecskendőjéről megszereltük az oltósugarat, ahogy végeztünk, megérkezett a kunszentmiklósi egység, akik a megszerelt oltósugárral négy fővel beszálltak a csónakomba, majd megkezdték a tűz oltását. Közben megérkezett a dunaújvárosi egység is, a szolgálatparancsnokkal közöltem az addig történt intézkedéseket és  azt, hogy főügyelet hívott telefonon, mert a mentők megérkeztek a kajakos stéghez. A sérült beszállt a csónakomba, jól kommunikált; átvittem, a mentők a dunaújvárosi kórházba szállították további kivizsgálásra. Telefonon tájékoztattam a napi szolgálatparancsnokot, aki értesítette a főügyeletet. Ezt követően visszamentem a kotróhajóhoz, ahol már eloltották a tüzet. További segítségemre nem volt szükség. Elköszöntünk, és hazajöttem.

A szakszerű és példás szerénységű beszámolóhoz hozzátartozik, hogy Székely Zoltánt a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka jutalomra terjesztette fel. Hadd legyen a végszó egy szubjektív hozzáfűzés: megérdemli!

(Fotók Székely Zoltán)

A rovat további hírei: Sziréna

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

Megkárosította a szolgáltatót – vádemelés a vége

2024. már. 23.

Több hónap alatt összesen 730 ezer forinttal károsította meg az egyik távközlési szolgáltató céget az a férfi, aki ellen csalás miatt emeltek vádat a napokban. Adathalászattal kezdődött, értesült a DO.

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

Eltűnés miatt keresik Piroskát – jelentkezzen, ha tud róla!

2024. már. 19.

A 17 éves fiatal még február második felében tűnt el, a dunaújvárosi rendőrök keresik. Felhívás a hajtás után – most is segíthet egy megosztás!

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

Eltiltás hatálya alatt pattant a lopott motorra

2024. már. 13.

Nem ismert akadályt, egy kiadós ünnepi motorozásért még azt is vállalta, hogy mástól elvett motorral, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt pattanjon nyeregbe az a férfi, akivel szemben most vádat emeltek. Benny Hill jelenthet.

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

Szabadtéri tüzekhez riasztják a lánglovagokat

2024. már. 05.

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már csaknem nyolcvan ilyen esethez riasztották a tűzoltókat Fejér vármegyében.

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

Súlyos baleset a vasműben, mentőhelikopteres bevetéssel

2024. már. 04.

Nem hivatalos információink szerint 5 métert zuhant egy munkás az erőmű gyáregységben történt baleset során ma délelőtt, létesítményi tűzoltók szabadították ki, mentőhelikopter szállította Fehérvárra. Anyagunk frissül!

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

Szirénapróba: hétfőn hangos üzemmel riasztanak

2024. már. 03.

A tavaszi teljes körű szirénapróba vár ránk hétfőn délelőtt. Lakossági teendő nincs, de senki ne ijedjen meg a katasztrófariadó üvöltő jelzésétől!

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

Eltűnés miatt keresik Farkas Tibort (FRISSÍTVE)

2024. már. 02.

A dunaújvárosi rendőrök kérik a lakosság segítségét a 45 éves férfi eltűnése ügyében. Múlt szerdán látták utoljára, jelentkezzen, ha tud róla – és persze egy megosztás is segíthet! (FRISSÍTVE)