Horgászni indult, tűzoltás lett a vége

2020. június 7. (vasárnap) 19:04 - Öcaline

A közelmúltban történt egy tűzeset, amelynek eloltásában egy éppen szabadnapon lévő dunaújvárosi tűzoltó vállalt múlhatatlan érdemeket. A történet azzal kezdődött, hogy kigyulladt egy kotróhajó kormányállása a Duna Bács-Kiskun megyei szakaszán – Szalkszentmárton közelében; az eseményeket Székely Zoltán tűzoltó százados szemüvegén át elevenítjük föl.

Székely Zoltán 18 éve úgynevezett "vonulós" tűzoltó, jelenleg a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltóság B csoportjának szolgálatparancsnokaként dolgozik. Tevékenysége ezer szállal köti hivatásához: fő munkaterülete mellett a HUNOR hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet, valamint a Szalkszentmártoni és a Pentele Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja. És – történetünk szempontjából csak látszólag mellékszál – kitűnő horgász.

Az első lánglovag a tűznél

A lánglovagok közül elsőként egy éppen a szabadnapon lévő tűzoltó ért az eset helyszínére – mint kérdésünkre felelevenítette, aznap is a horgászás szenvedélye csalta a Dunára: 
 – A csónakomból horgásztam a Dunán május 21-én délután, a szalkszentmártoni oldalon, amikor láttam, hogy a dunaújvárosi egység megérkezik a dunaújvárosi oldalra. Átmentem hozzájuk és mint megtudtam, egy égő hajóról kaptak bejelentést, de a pontos helyszín nem ismert.  Megbeszéltük, hogy csónakkal átmegyek a szemközti kotrásba, és megnézem  az ott dolgozó hajókat. Amikor megérkeztem láttam, hogy a part közelében lehorgonyzott kotróhajó kormányállása ég. Amikor odaértem, két vízirendőr már a helyszínen volt, és a hajó két dolgozójával közösen porral oltóval megkezdték az tűz oltását.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jelentése szerint az első beavatkozás után a szalkszentmártoni önkéntes, a kunszentmiklósi önkormányzati és a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók nyújtottak segítséget, akik a tűz teljes eloltását egy vízsugárral végezték el. A sikeres beavatkozás előkészítésében is főszerepet vállalt a dunaújvárosi tűzoltó; az éles bevetés részleteiről Székely Zoltán kérdésünkre felelevenítette, nem volt kérdés, hogy azonnal "szolgálatba helyezze" magát:
– Kikötöttem, felmentem a hajóra, közben telefonon hívtam az aznapi szolgálatparancsnokot, hogy már teljes terjedelmében ég a hajó kormányállása. Ők elindultak az újvárosi egységgel. Ezt követően felhívtam a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei ügyeletét és elmondtam, hogy a felderítés alapján a kotróhajó kormányállása ég, és azt is, hogy van egy széndioxid gázpalack a lánggal nem érintett területen. 

Minden fronton segített

Mivel a hajó oltása közben egy személy a hátán nagy felületen megégett, a tűzoltó kérte, hogy a mentőket a dunaújvárosi oldalon található kajak-kenu szakosztály stégjéhez riasszák, mert oda a vízen keresztül átvinni a sérültet sokkal gyorsabb, mint közúton. Szintén az ő jelentése nyomán kapott riasztást a a Szalkszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesületet és a Kunszentmiklós Önkormányzati tűzoltóság, de közvetlenül egyeztetett a szalkszentmártoni parancsnokkal is – így az egységek a pontos helyszín ismeretében indulhattak a bevetésre. A szó innen ismét Székely Zoltáné:
– Az elsőként helyszínre érő szalki egység gépjármű-fecskendőjéről megszereltük az oltósugarat, ahogy végeztünk, megérkezett a kunszentmiklósi egység, akik a megszerelt oltósugárral négy fővel beszálltak a csónakomba, majd megkezdték a tűz oltását. Közben megérkezett a dunaújvárosi egység is, a szolgálatparancsnokkal közöltem az addig történt intézkedéseket és  azt, hogy főügyelet hívott telefonon, mert a mentők megérkeztek a kajakos stéghez. A sérült beszállt a csónakomba, jól kommunikált; átvittem, a mentők a dunaújvárosi kórházba szállították további kivizsgálásra. Telefonon tájékoztattam a napi szolgálatparancsnokot, aki értesítette a főügyeletet. Ezt követően visszamentem a kotróhajóhoz, ahol már eloltották a tüzet. További segítségemre nem volt szükség. Elköszöntünk, és hazajöttem.

A szakszerű és példás szerénységű beszámolóhoz hozzátartozik, hogy Székely Zoltánt a Dunaújvárosi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka jutalomra terjesztette fel. Hadd legyen a végszó egy szubjektív hozzáfűzés: megérdemli!

(Fotók Székely Zoltán)

A rovat további hírei: Sziréna

Koronavírus: megelőző fertőtlenítés a napközis táborban

Koronavírus: megelőző fertőtlenítés a napközis táborban

2020. július 03. (péntek)

Pozitív koronavírus-tesztet produkált egy kézilabdaedző, aki hétfőn foglalkozást vezetett a kempingben zajló napközis táborban, adta hírül a GESZ. Fertőtlenítő nagytakarítást tartanak a bázison, a tábor három napra bezár.

Kétszer szakadt le az ég városunkban - extra képtár máris itt!

Kétszer szakadt le az ég városunkban - extra képtár máris itt!

2020. július 02. (csütörtök)

Nem, a nyitó képen nem egy esőerdőt mutatok - a délutáni (első) felhőszakadást örökítettem meg a Liget közben. Két tomboló vihar, a második jéggel jött. Nagy lépést tettünk a közösségi tartalomszolgáltatás felé, összeállításunkat jobbnál jobb böngészői képekkel színesítjük. Köszönet mindenkinek, aki segített!

Rendőrség: elfogás a Bocskai utcában

Rendőrség: elfogás a Bocskai utcában

2020. július 02. (csütörtök)

Lopás miatt körözött férfit kerítettek kézre a rendőrök a Bocskai utcában tegnap. A 20 éves fiatalt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kereste.

Rendőrség: illegális menekülteket tartóztattak fel a város külterületén

Rendőrség: illegális menekülteket tartóztattak fel a város külterületén

2020. július 01. (szerda)

Három, magukat afgán állampolgárnak valló személyt tartóztattak fel és állítottak elő a dunaújvárosi rendőrök kora délután. Meghallgatásuk jelenleg is tart, értesült a DO.

Ittasan okozott balesetet a kamionnal

Ittasan okozott balesetet a kamionnal

2020. június 30. (kedd)

Büntető feljelentés és szabálysértési eljárás lett a vége annak a balesetnek, amelyet ittasan okozott nyerges vontatójával egy 56 éves nyíregyházi sofőr a Papírgyári úton tegnap kora délután, értesült a DO.

A piás éjszaka: három ittas sofőr is fennakadt a térség közútjain

A piás éjszaka: három ittas sofőr is fennakadt a térség közútjain

2020. június 22. (hétfő)

A megyében nyolc, ezen belül térségünkben három ittas sofőrt csíptek el a rendőrök a közutakon egyetlen este leforgása alatt szombaton. Szűrés után szűrés – az eredmények mellé figyelmeztető felhívást is mellékeltek.

Két üzletből is lopott, mind a kétszer bebukott

Két üzletből is lopott, mind a kétszer bebukott

2020. június 22. (hétfő)

Egy nap alatt kétszer kaptak lopáson egy helybéli nőt vasárnap – a vagyon elleni bűncselekmények kapcsán végül büntetőeljárást kezdtek a dunaújvárosi rendőrök, értesült a DO.