Időjárás: folytatódik a csapadékos nyár

Öcaline - 2020. június 15. 11:10

Egészen csütörtökig változékony, esős napok várnak ránk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. Aztán kicsit megmutatja szebb arcát a nyár, de a hét végén újabb front támadhat térségünkre – nagy égiháborúval.

"Sokfelé eső, zápor, zivatar!" – ezzel a nyitánnyal találta meg műhelyünket, és kezdte egyúttal hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus portál szakértő szerkesztője. Ahogy az utcára lépve tapasztalhatjuk, ma is erősen felhős, borult az ég térségünkben – és országszerte sok helyen várható eső, zápor, zivatar. Tartósabb esőre inkább nyugaton, zivatarokra főleg keleten számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik, és több helyen eshet kiadós mennyiségű csapadék. Hidegfronti hatás érvényesül – délután mindössze 17-24 fok között alakul a hőmérséklet.
A folytatásban picit csökken a felhőzet a friss modellek szerint: kedden az erős északnyugati szél hatására már csak elszórtan várható egy-egy futó zápor. Hajnalban, reggel párás, foltokban ködös lesz a levegő – és viszonylag hűvös időnk lesz, délután is csak 20-25 fok közötti csúcsértékekkel. Hasonló mutatókra számíthatunk szerdán: továbbra is gyakran lesz erősen felhős az ég, és szórványosan újabb zivatarok, záporok alakulnak ki. A csúcsérték tekintetében minimális emelkedés várható: 21 és 26 fok közötti értékeket mérhetünk. 
A hét közepén végre a szebbik arcát is felénk fordítja a nyár – csütörtöktől gomolyfelhők ugyan lesznek az égen, de már többórás napsütés is várható. Csak elszórtan fordul elő csapadék, gyakran lesz viszont élénk, pénteken kifejezetten erős az északnyugati szél. A napsütés hatására melegebb periódus várható: csütörtökön 22-26, pénteken 25-28 fokos csúcsokkal számolhatunk.
A hét vége viszont megint nem sok jót ígér a napfény szerelmeseinek: szombaton és vasárnap újabb csapadékzóna éri el térségünket, emelkedő gomolyok mellett ismét egyre többfelé lehet zápor, zivatar, helyenként viharos széllel és jégesővel kísérve. Viszonylag meleg lesz – nap közben 26-28 fokos csúcsokkal –, de még mindig nem az igazi nagybetűs NYÁR...

(Fotó: Így látjuk MI! – Józsa Róbert képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

DSTV: már a nyári táborokra készülnek

2024. máj. 14.

A közeljövő érdekes sorozatárról szól a DSTV összeállítása. A nyár közeledtét még az időjárási prognózisoknál is pontosabban jelzi az MMK – az intézmény közössége már gőzerővel készül a nyári táborok tematikus heteire. Hangkép.

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

Jótékonysági gála – a közösség erejével (galériával)

2024. máj. 13.

Nagyszabású gálaműsort szervezett a katolikus plébánia: a közösségi kezdeményezés során a Krisztus Király Főtemplom tetejének javítására gyűjtöttek, az eseménynek a Bartók színházterme adott otthont múlt pénteken délután.

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

Nagy Ervin "hazai pályán" a Kultik Moziban

2024. máj. 13.

Könyvbemutató, közönségtalálkozó, és persze merész, csapongó időutazás a múltba, a jelenbe és – egy lehetséges – jövőbe is: Nagy Ervin színész vendégeskedett a Kultik Moziban még múlt hétfőn este.

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

Nyárias hétkezdet, gomolyos folytatás, csapadékos vég

2024. máj. 13.

Ragyogó napsütés ma és holnap, aztán változékony folytatás – ezt ígéri a következő hétre a DO időjárási szakértője. A hét vége kifejezetten csapadékos lehet. De nagyon kell az égi áldás!

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

DSTV: Koltai Róbert a Móriczban

2024. máj. 13.

Az idevágó összegzést már olvashatták, jöjjön ráadásként a DSTV összeállítása: a Móricz iskola jubileumi sorozatának vendégek Koltai Róbert színművész, rendező volt a napokban – máig élő, eleven emlékek sokaságát idézte föl a remek hangulatú beszélgetés során. Hangkép.

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.