Dunaújváros Hetilap

Kilencven fecskecsalád találhat új otthonra

2020. június 22. (hétfő) 17:06 - doszerk

Fecske "lakótelepet" hoztak létre a DVG. Zrt. munkatársai a Baracsi úti arborétumban: első körben mintegy harminc fészkelő helyet alakítottak ki – de további tervek is vannak a bővítésre!

A cél nemes: a telepet azzal az eltökélt szándékkal hozták létre, hogy minél több madár találhasson új otthonra Dunaújvárosban. A tervek szerint további két "telepet" alakítanak ki a jövőben, így összesen kilencven fecskecsalád találhat új otthont a környezetbarát közegben.

A feltételek adottak

A biológiai sokszínűség és az egyensúly megőrzése érdekében alakították ki a fészkelő helyeket egy külön erre a célra kiépített állványzaton a Baracsi úti arborétumban. Illéssy István ötletgazda, a DVG. Zrt. igazgatója az eseményen elmondta: megfelelő előkészítés alapján választották ki éppen ezt a helyet, hiszen munkatársaik konzultáltak a Magyar Madártani Intézettel, valamint a Duna- Ipoly Nemzeti Park dolgozói is támogatták a Baracsi úti arborétumot helyszínként. 
Illéssy István hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy a fészkeléshez minden szempontból ideális körülményeket biztosítsanak. 

Fecskék, gólyák, méhek

Orosz Csaba, a 10. számú körzet önkormányzati képviselője is jelen volt az eseményen, sőt a fészkek elhelyezésébe is aktívan bekapcsolódott. Mint kérdésünkre elárulta: az ipari környezetben kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természet egyensúlyát, amelynek fontos része a madarak védelme is. A képviselő kiemelte, egy- egy ilyen úgynevezett "lakótelepen" harminc mű fészket helyeznek el, és összesen három darab állványt állítanak majd fel Dunaújvárosban – összesen mintegy kilencven fecskecsalád lelhet új otthonra. 
Orosz Csaba hozzátette: az áramszolgáltatóval már egyeztettek egy, az óvárosihoz hasonló gólyafészek létrehozására, illetve egy méh mentőtelepet is terveznek az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

 

A rovat további hírei: Közélet

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

2020. július 03. (péntek)

Töretlen lelkesedéssel kapcsolódtak be a Hankook dolgozói a cégcsoport önkéntes programjába – az abroncsgyár idén 37 közösségépítő projektelem támogatásáról döntött.

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

2020. július 02. (csütörtök)

Folytatták az elmúlt évek hagyományát, a köztisztviselők napjára időzítve adták át a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat – a város rangos elismerését Mészárosné Virág Éva és Tóth Péter Pál vehette át Pintér Tamás polgármestertől a Városházán rendezett csütörtöki ünnepségen.

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

2020. július 02. (csütörtök)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezte meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet ma délután.

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

2020. július 02. (csütörtök)

Az eddigi két óra helyett a jövő héttől már napi négy órát használhatják az úszni vágyók a Fabó Éva Sportuszoda belső medencéit.

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

2020. július 01. (szerda)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezi meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet; az eseményre csütörtökön kora délután várják a vendégeket.

Járdaseprő gép is járja a város útjait

Járdaseprő gép is járja a város útjait

2020. július 01. (szerda)

Új berendezést is bevetettek "A tiszta Dunaújvárosért!"jelszó jegyében, egyre több helyszínen találkozhatnak a városlakók a járdaseprő géppel, adta hírül a város hivatalos oldala.

Közgyűlés: 12 fontos döntés született a rendkívüli ülésen

Közgyűlés: 12 fontos döntés született a rendkívüli ülésen

2020. június 30. (kedd)

Halaszthatatlan ügyekben döntöttek a képviselők a járványhelyzet utáni első közgyűlésen: a rendkívüli ülésnek a Városháza "C" szárnya adott otthont ma délelőtt. Az ülés napirendjén 12 tétel szerepelt – részletek a hajtás után.