Kitüntették a hős dunaújvárosi tűzoltót

2020. június 17. (szerda) 17:18 - Öcaline

Hősies helytállásért vehetett át kitüntetést Székely Zoltán tűzoltó százados a katasztrófavédelem főigazgatójától – amint arról beszámoltunk, a dunaújvárosi lánglovag egy kotróhajón keletkezett tűz megfékezésében vállalt főszerepet.

A kitüntetés híréről  Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, megyei katasztrófavédelmi szóvivő tájékoztatta honlapunkat: mint összegzéséből kiderül, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója Hősies helytállásért elismeréssel tüntette ki Székely Zoltán Áron tűzoltó századost, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát, aki szabadnapján segítette egy kigyulladt kotróhajó oltását és egy gázpalackot is távolabb vitt a tűztől.
Az esetről már a főszereplő szemüvegén át is beszámoltunk – idevágó összegzésünk itt olvasható!

Horgászni indult, tűzoltás lett a vége (katt) >>

A szóvivő összegzése felelevenítette: még május 21-én este nyolc órakor jelzés érkezett a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére, hogy a Duna dunaújvárosi szakaszán, a sóderbányánál egy kotróhajó ég. Székely Zoltán Áron tűzoltó százados, a dunaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka éppen szabadnapját töltötte, és a folyón horgászott. Észrevette a helyszínre vonuló szert, a közelébe hajózott és az egység szolgálatparancsnokától megtudta az esemény részleteit. Az elmondott információk alapján beazonosította a helyszínt, amely a Duna túlpartján volt, a szalkszentmártoni öbölnél. Motorcsónakjával hamar a helyszínre ért, ahol már ott voltak a rendőrök egy sérülttel. Értesítette a kunszentmiklósi önkormányzati, valamint a szalkszentmártoni önkéntes tűzoltókat, részletesen tájékoztatva őket, hogyan jutnak a helyszínre. A parttól nyolc-tíz méterre horgonyzó kotróhajó kapitányi fülkéje teljes terjedelmében égett. Székely Zoltán Áron motorcsónakjával felderítést végzett, valamint kézi tűzoltó készülékkel megkísérelte eloltani a tüzet, közben a lángok közeléből eltávolított egy szén-dioxid-palackot is. A helyszínre időközben megérkeztek a szalkszentmártoni önkéntes egyesület tagjai. Az erős szél miatt a partról nem lehetett volna hatékonyan oltani, ezért a százados egy gyorsbeavatkozó sugarat csónakjával a hajóra húzott, így sikerült a tüzet eloltani. 
Ezt követően a súlyos égési sérülést szenvedett embert a szabadnapos tűzoltó motorcsónakjával átvitte a dunaújvárosi oldalra, ahol átadta a mentőszolgálat munkatársainak, akik a sérültet kórházba szállították.
Bátor és példaértékű helytállásáért, önfeláldozó magatartásáért dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató a Hősies helytállásért elismeréssel tüntette ki ma Székely Zoltán Áron tűzoltó századost.

Szívből gratulálunk a dunaújvárosi lánglovagnak – innentől már nem kérdés: elismerten igazi hős!

(Fotó: FM Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

A rovat további hírei: Sziréna

Brutálisan támadt a rabló – indítványozták a letartóztatását

Brutálisan támadt a rabló – indítványozták a letartóztatását

2020. szeptember 30. (szerda)

Mint megtudtuk, H. Ernő visszaesőként, ráadásul sorozatban követett el brutális bűncselekményeket. A járási ügyészség a férfi letartóztatását indítványozta, értesült a DO. Durva sorozat a hajtás után.

Sorompót tört, büntetőeljárás vár a sofőrre

Sorompót tört, büntetőeljárás vár a sofőrre

2020. szeptember 30. (szerda)

Ennyire nem kellett volna sietni: letört vasúti sorompó miatt indítottak eljárást a dunaújvárosi rendőrök egy 28 éves várpalotai férfi ellen.

Rablót keresnek a rendőrök – jelentkezzen, ha látta! (FRISSÍTVE!)

Rablót keresnek a rendőrök – jelentkezzen, ha látta! (FRISSÍTVE!)

2020. szeptember 28. (hétfő)

Felhívással fordult a lakossághoz a dunaújvárosi rendőrség – a kapitányság rablás bűntett elkövetésének gyanúja miatt kezdett eljárást Horváth Ernő ellen. Tud róla? Látta? Segítsen – akár csak egy megosztással! (FRISSÍTVE!)

Europol: csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut foglaltak le

Europol: csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut foglaltak le

2020. szeptember 25. (péntek)

Nemzetközi művelet során csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árucikket, köztük 27 millió szájmaszkot és használatra alkalmatlan, vagy a követelményeknek nem megfelelő orvosi eszközöket foglaltak le európai uniós tagállamok bűnüldöző hatóságai - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) pénteken.

Rendőrség: ruhaneműt akart lopni – de elcsípték

Rendőrség: ruhaneműt akart lopni – de elcsípték

2020. szeptember 25. (péntek)

A biztonsági szolgálat munkatársai értesítették a rendőrséget a lopási kísérletről, a helybéli nőt el is fogták a Kenyérgyári úton csütörtökön, értesült a DO.

Új mesével támadnak a telefonos csalók – új akciót kezdett a rendőrség

Új mesével támadnak a telefonos csalók – új akciót kezdett a rendőrség

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A városban és környékén nem lankadt az utóbbi időszakban a telefonos csalók aktivitása – ráadásul mostanában rendőröknek adják ki magukat a bűnözők. A helyi rendőrkapitányság nagy erőkkel nyomoz, ráadásul munkatársai a megelőzés lehetőségeire hívják fel a lakosság figyelmét. Segíts te is a szomszéd néninek/bácsinak – figyelmeztesd a veszélyre!

Ellopták a bringád? Nem ez volt az!?

Ellopták a bringád? Nem ez volt az!?

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A tolvajt elcsípték, a képen látható kétkerekű gazdáját viszont még keresik a dunaújvárosi rendőrök. Felhívás a hajtás után.