Rendőrség: összegzés a vakáció veszélyeiről

2020. június 17. (szerda) 10:47 - Öcaline

A nyári szünetben is kiemelt figyelmet érdemel a gyermekek biztonsága. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság összegzése  hasznos bűn- és baleset-megelőzési tanácsokkal szolgál – gyerekeknek is, szülőknek is! 

Befejeződött a rendhagyó tanév, kezdődik a nyári szünidő, a kikapcsolódás, a nyaralások, a vízi és szárazföldi túrák időszaka. A megyei főkapitányság kommunikációs szolgálata összegzésben figyelmeztet a vakáció veszélyeire.

Közlekedés: csak szabályosan

A balesetmegelőzés egyik pillére a szabálykövetés – a rendőrségi summázatban arra kérik a szülőket, hogy gyermekeikre leselkedő nyári veszélyek elkerülése érdekében tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat. 
Fontos, hogy a gyermekek életkoruknak megfelelően legyenek tisztában az alapvető szabályokkal, valamint az is, hogy mi magunk is óvatosabban, körültekintőbben vezessünk – különösen azokon a helyeken, ahol gyermekek tartózkodhatnak. 
Szintén hasznos tanács, hogy kerékpározni csak láthatósági mellényben és bukósisak használatával engedjék gyermekeiket, autóban utaztatva pedig mindig használják a megfelelő méretű gyermekülést, biztonsági övet. 

Óvatosan a vízben, parton!

A nyári idényben a gyermekek számára is népszerű és elmaradhatatlan időtöltésnek számít a szabadvizek, strandok látogatása, amely számos veszély forrása lehet. Fontos, hogy csak a kijelölt helyeken fürödjenek, a gyengén úszók a sekélyebb vizet válasszák. Felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe!  
A bűnmegelőzés terepére térve fontos tanács, hogy a strandtörölközőbe csomagolás helyett az értéktárgyakat értékmegőrzőben tárolják.

Az otthon biztonsága

Ha a gyermekek egyedül vannak a lakásban, soha ne engedjenek be idegent, az utcán pedig ne álljanak szóba ismeretlennel, ne fogadjanak el semmit, idegen autójába ne üljenek be. A szülők tanítsák meg gyermeküknek a 112-es segélyhívó szám használatát, az ő telefonszámuk pedig mindig legyen meg a gyereknél. 
Az otthon biztonsága érdekében a nyílászárókat ne hagyják nyitva (még bukóra se), ha elhagyják lakhelyüket. A gyermek ilyenkor csak annyi pénzt vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges. A készpénzt a személyes iratokkal együtt biztonságos helyen – például belső zsebben – tárolja. 

Végül egy univerzális tanács: ha baj van, tárcsázza bárki bátran a 112-es segélyhívót, adott esetben szólítsa meg az egyenruhás rendőrt, kérjen segítséget – hadd legyen gondtalan a nyár!

(Illusztráció: FMRFK)

A rovat további hírei: Sziréna

Rendőrség: ököllel ütött, gyorsan elfogták

Rendőrség: ököllel ütött, gyorsan elfogták

2020. július 06. (hétfő)

Súlyos testi sértés ügyében kezdett vizsgálatot a dunaújvárosi rendőrség egy 22 éves férfi ellen – aki korábban ököllel okozott sérülést egy rácalmási férfinak szombaton éjjel.  Nagyon gyorsan kézre került.

Szirénapróbák július 6-án

Szirénapróbák július 6-án

2020. július 05. (vasárnap)

Paks harminc kilométeres körzetében, valamint Ercsiben, Ráckeresztúron és Dunaújvárosban lesz hallható szirénapróba július 6-án, hétfőn.

Közlekedés: súlyos baleset, teljes útzár a 6-os úton

Közlekedés: súlyos baleset, teljes útzár a 6-os úton

2020. július 04. (szombat)

Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Baracs és Kisapostag között, teljes szélességében lezárták a rendőrök a 6-os számú főutat, értesült a DO. Három gépjármű ütközött, két személy sérült.

Koronavírus: megelőző fertőtlenítés a napközis táborban

Koronavírus: megelőző fertőtlenítés a napközis táborban

2020. július 03. (péntek)

Pozitív koronavírus-tesztet produkált egy kézilabdaedző, aki hétfőn foglalkozást vezetett a kempingben zajló napközis táborban, adta hírül a GESZ. Fertőtlenítő nagytakarítást tartanak a bázison, a tábor három napra bezár.

Kétszer szakadt le az ég városunkban - extra képtár máris itt!

Kétszer szakadt le az ég városunkban - extra képtár máris itt!

2020. július 02. (csütörtök)

Nem, a nyitó képen nem egy esőerdőt mutatok - a délutáni (első) felhőszakadást örökítettem meg a Liget közben. Két tomboló vihar, a második jéggel jött. Nagy lépést tettünk a közösségi tartalomszolgáltatás felé, összeállításunkat jobbnál jobb böngészői képekkel színesítjük. Köszönet mindenkinek, aki segített!

Rendőrség: elfogás a Bocskai utcában

Rendőrség: elfogás a Bocskai utcában

2020. július 02. (csütörtök)

Lopás miatt körözött férfit kerítettek kézre a rendőrök a Bocskai utcában tegnap. A 20 éves fiatalt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kereste.

Rendőrség: illegális menekülteket tartóztattak fel a város külterületén

Rendőrség: illegális menekülteket tartóztattak fel a város külterületén

2020. július 01. (szerda)

Három, magukat afgán állampolgárnak valló személyt tartóztattak fel és állítottak elő a dunaújvárosi rendőrök kora délután. Meghallgatásuk jelenleg is tart, értesült a DO.