Dunaújváros Hetilap

Trianon 100 – megemlékezés és harangzúgás a gyásznapon

2020. június 3. (szerda) 18:46 - Öcaline

Több eseménnyel is emlékeznek városunkban a trianoni diktátum 100. évfordulójára a nemzeti összetartozás napján: a Trianon emlékműnél városi megemlékezés lesz csütörtökön délután, de 100 másodpercig harangzúgás is emlékeztet a tragikus évfordulóra.

Méltó módon emlékezik Dunaújváros önkormányzata a trianoni diktátum aláírásának 100. évfordulójára – a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezendő megemlékezés helyszíne az evangélikus templom kertje lesz június 4-én, csütörtökön 16 órától. Az eseményen áhítatot tart Stermeczki András evangélikus lelkész, beszédet mond Barta Endre alpolgármester, és megemlékező műsort adnak a Bartók Kamaraszínház színművészei. A program a Trianon emlékmű megkoszorúzásával zárul.
A trianoni békediktátum évfordulóján megkondulnak a harangok Dunaújvárosban is, miután a városunk is csatlakozott egy országos kezdeményezéshez. Ennek során csütörtökön délután 16 óra 30 perckor 100 másodperces harangszó lesz Dunaújvárosban is az I. világháborúban győztes antant hatalmak által Magyarországra erőszakolt trianoni békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából.
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége felekezettől függetlenül felkért minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy ebben az időpontban szólaltassa meg temploma, imaháza harangját – mementóként Trianon kerek évfordulójára. A civil szervezet kérte, hogy ehhez kapcsolódóan mindenki mondjon el egy "Miatyánkot" népünk egységéért, kapcsolódva ezzel is a nemzeti összetartozás évéhez. A civil szervezet kezdeményezését a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia is méltányolta – így biztos, hogy harangzúgás is emlékeztet a diktátumra.

(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

2020. július 09. (csütörtök)

Több fajsúlyos kérdésről is egyeztetett a 8. körzet bejárásán Pintér Tamás polgármester és Székely Károly képviselő a napokban.
 

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

2020. július 08. (szerda)

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének a város kenyere kezdeményezés nyomán az elmúlt három hónapban. Ünnepélyes átadás és az új kedvezményezett bejelentése a hajtás után.

Felszabadító műveletek

Felszabadító műveletek

2020. július 07. (kedd)

A szűkös parkolóhelyeket kihasználatlanul foglaló roncsokat folyamatosan tüntetik el a városból!

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

2020. július 06. (hétfő)

Több százezer forintból cserélték ki a Petőfi ligetben lévő padokat a DVG Zrt. szakemberei. Az ülőalkalmatosságok új faburkolatot kaptak.  Szabó Zsolt, a körzet képviselője elmondta: több más helyszínen is végeznek felújítási munkálatokat, hogy a kijárási korlátozások után szebb környezet fogadja a lakókat, adta hírül a város hivatalos oldala.