Dunaújváros Hetilap

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 9. (csütörtök) 18:33 - Öcaline

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

A várhatóan hamarosan pro forma is megszülető önkormányzati döntés közvetlen előzménye, hogy június közepén az 1-es körzet aktuális kérdéseit tekintette át több helyszínen Szántó Péter, a körzet képviselője és Pintér Tamás polgármester. Ekkor nézték meg a Martinász szobor környékét is, a személyes megtekintés során pedig elhatározták, felkarolnak egy régi ügyet, és támogatják, hogy ez a jelenleg névtelen park Borovszky Ambrus nevét viselhesse.

A névadóról – címszavakban

Borovszky Ambrus 1912-ben született, 1950 tavaszától a vasmű építésének helyi irányítója, 1953 decemberétől pedig az akkor még Sztálin nevét viselő vasmű igazgatója volt. 1962 és 1964 között kohó- és gépipari miniszterhelyettesként tevékenykedett, majd visszatérése után újra a vasmű vezetője lett, egészen 1975-ös nyugdíjba vonulásáig. 
Irányítása alatt a vasmű Európa egyik legjelentősebb kohóműve volt.

Előkészületi fázisban

A tervről Szántó Péter már tárgyalásokat folytatott a DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőivel, Molnár László elnökkel, Győri Gáborral és Hegedűs László alelnökökkel, akik támogatásukról biztosították a kezdeményezést. Szintén támogatásukat adták Borovszky Ambrus hozzátartozói. Az érintettekkel egyeztettek a névadó ünnepségről is, amelynek keretében hivatalosan is megkapná a Borovszky Ambrus park elnevezést a Martinász szobor és környéke.

Szántó Péter a névadás kapcsán hangsúlyozta, már korábban többen kezdeményezték, hogy a városban közterületet nevezzenek el Borovszky Ambrusról:
– A Martinász szobor környéke valóban minden szempontból ideális, ráadásul szimbolikus helyszín. Ráadásul az is a névadás mellet szól, hogy az érintett területen nincsenek lakóházak, így senkinek nem okoz plusz kellemetlenséget az elnevezés, hiszen nincs szükség az okmányok cseréjére. A lépéssel Borovszky Ambrus előtt tiszteleghetünk, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Dunaújváros létrejöhetett, felépülhetett, és egyben felkerült Európa és a világ iparának térképére.

Kapcsolódó anyag:

Ember és gyár - a Jelenkor riportja Borovszky Ambrussal a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon (katt) >>

(Archív fotók: DunaújvárosMesélPontHu; József Attila Könyvtár)
 

A rovat további hírei: Közélet

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen tizenhat pontról szavazott nyilvánosan és kettőről zártkörűen Dunaújváros közgyűlése a ma délelőtti rendkívüli ülésen. A sporttámogatások mellett a színház alapító okiratának módosítása, illetve a múzeum felújításai is napirenden volt.

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen negyvennyolc új bölcsődei férőhely és tíz új munkahely létrehozását jelentette be Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be a közeljövőben várható beruházásról, amely során két bölcsőde, a Barátság városrészben található Hétszínvirág és a technikumi Zengő- Bongó intézmény fejlesztése megy majd végbe. 

A lakókért, de nem a sport ellen

A lakókért, de nem a sport ellen

2020. augusztus 04. (kedd)

Folyamatosan követi a lakók észrevételeit, jelzéseit Barta Endre: Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere ezúttal választókörzetében hallgatta meg egy tömbház lakóit az általuk jelzett probléma kapcsán, és nyomatékosította: mindenképpen lépéseket tesznek azért, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.