Dunaújváros Hetilap

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Öcaline - 2020. július 9. 18:33

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

A várhatóan hamarosan pro forma is megszülető önkormányzati döntés közvetlen előzménye, hogy június közepén az 1-es körzet aktuális kérdéseit tekintette át több helyszínen Szántó Péter, a körzet képviselője és Pintér Tamás polgármester. Ekkor nézték meg a Martinász szobor környékét is, a személyes megtekintés során pedig elhatározták, felkarolnak egy régi ügyet, és támogatják, hogy ez a jelenleg névtelen park Borovszky Ambrus nevét viselhesse.

A névadóról – címszavakban

Borovszky Ambrus 1912-ben született, 1950 tavaszától a vasmű építésének helyi irányítója, 1953 decemberétől pedig az akkor még Sztálin nevét viselő vasmű igazgatója volt. 1962 és 1964 között kohó- és gépipari miniszterhelyettesként tevékenykedett, majd visszatérése után újra a vasmű vezetője lett, egészen 1975-ös nyugdíjba vonulásáig. 
Irányítása alatt a vasmű Európa egyik legjelentősebb kohóműve volt.

Előkészületi fázisban

A tervről Szántó Péter már tárgyalásokat folytatott a DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőivel, Molnár László elnökkel, Győri Gáborral és Hegedűs László alelnökökkel, akik támogatásukról biztosították a kezdeményezést. Szintén támogatásukat adták Borovszky Ambrus hozzátartozói. Az érintettekkel egyeztettek a névadó ünnepségről is, amelynek keretében hivatalosan is megkapná a Borovszky Ambrus park elnevezést a Martinász szobor és környéke.

Szántó Péter a névadás kapcsán hangsúlyozta, már korábban többen kezdeményezték, hogy a városban közterületet nevezzenek el Borovszky Ambrusról:
– A Martinász szobor környéke valóban minden szempontból ideális, ráadásul szimbolikus helyszín. Ráadásul az is a névadás mellet szól, hogy az érintett területen nincsenek lakóházak, így senkinek nem okoz plusz kellemetlenséget az elnevezés, hiszen nincs szükség az okmányok cseréjére. A lépéssel Borovszky Ambrus előtt tiszteleghetünk, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Dunaújváros létrejöhetett, felépülhetett, és egyben felkerült Európa és a világ iparának térképére.

Kapcsolódó anyag:

Ember és gyár - a Jelenkor riportja Borovszky Ambrussal a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon (katt) >>

(Archív fotók: DunaújvárosMesélPontHu; József Attila Könyvtár)
 

A rovat további hírei: Közélet

95 évesen is aktívan, az unokákért

95 évesen is aktívan, az unokákért

2024. már. 19.

Tündéri 95 éves szépkorú polgár ünnepelte születésnapját városunkban – Győri Sándorné, Julianna nénit a jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő látogatta meg otthonában. Julianna néni családja körében fogadta a jókívánságokat.

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!