Borulni fognak idén az erőviszonyok

doszerk - 2020. július 6. 8:08

Ahhoz, hogy kialakítsák az amerikai futballisták idei versenynaptárát, felméréseket is végzett a szövetség a csapatok között.

Mint az a Magyar Amerikai Futball Szövetség honlapján megjelent, még nincs konkrét menetrend, de már megvan a Divízió I. és a Divízió II. sorsolása, ami kiélezett párharcokat ígér ősszel. Viszont sok változás történt, a két osztály mezőnye teljesen átalakult. Mint ismert, a Hungarian Football League (HFL) idén elmarad, hiszen a két budapesti gárda, a Cowbells és a Wolves is úgy döntött, hogy nem vállalja a részvételt a legmagasabb osztályban, ami alaposan felforgatta a többi divíziót és a többi csapat terveit. Így a Győr Sharks, valamint a Miskolc Steelers is elhatározta, hogy az őszre élvonallá avanzsált másodosztályban indul. A Fehérvár Enthroners viszont nem vesz részt az alsóbb liga küzdelmeiben, néhány játékosa a DAK Acél Gorillaznál lép majd pályára. A tavalyi mezőnyből maradt még a címvédő NBA Crushers, a Nyíregyháza Tigers, valamint a DEAC Gladiators. A másodosztályban viszont minimális változás történt. Az Eger Heroes úgy döntött, hogy a Divízió II-ben indul, így nem lesz második számú alakulata. A Kaposvár Hornets végül nem adott be nevezést, míg a Budapest Eagles az utolsó pillanatban visszalépett a másodosztály küzdelmeitől.

Horváth Péter, a szövetség operatív vezetője szerint erre a kivételes őszi idényre teljesen átrajzolódtak az erőviszonyok azzal, hogy nem lesz HFL, de a szövetség hivatalos honlapján beszélt többek között még az idei lebonyolításról és koronavírus-járvány esetleges második hullámáról is.

- Mennyivel volt nehezebb összeállítani az őszi bajnokság lebonyolítását, mint az eredeti tavasziét?

- Sokkal nehezebb. Ugye tavasszal márciustól júliusig zajlik a bajnokság, most augusztus közepétől november végéig, így kevesebb időnk van ezek mellett pedig még a junior bajnokságoknak is hagynunk kell időt és helyet. Ezért kevesebb alapszakaszi meccseket tudtunk bezsúfolni. Divízió I-ben nyolc, míg Divízió II-ben tíz csapat van. Mind a két osztályban négy mérkőzéses alapszakasz került kialakításra. Sikerült optimalizálni a megteendő kilométereket, és így nem lesz gond ebből.

- Hogyan alakulnak át így az erőviszonyok?

- Most nem tudnék erősorrendet felállítani. Így, hogy a HFL-játékosok egy része tud Divízió 1-ben és II-ben is indulni mindkét osztály fel fog borulni. Az idei egy kivételes szezon lesz, nem lehet megsaccolni az alakulást.

- A HFL idén ugye elmarad, több csapat pedig a Divízió I-ben indul. Van olyan gárda, amely HFL-játékosokkal erősödik. Mennyire igazságos ez azokkal a csapatokkal szemben, akik máshogy tervezték az idényt?

- Nyilván az lett volna az ideális, hogy aki HFL-kerettel rendelkezik a kiemelt osztályban indulhasson. Mint Szövetség nem tudjuk meghatározni azt, hogy ha egy játékosnak nincs csapata, akkor ne játszhasson a Divízió I-ben, illetve II-ben csak azért, mert ő idáig a HFL-ben játszott. Elvenni a játékjogát egy játékosnak, azért mert alacsonyabb osztályban focizik nem lehet. Szerintem minden Divízió I-es és II-es csapat fog HFL-es megkeresést kapni.

- Végeztek egy felmérést is a csapatok körében. Ez mit tartalmazott?

- Nagy nehézséget okozott számunkra, hogy nem tudtunk találkozni a csapatok képviselőivel, mivel tiltotta a törvény, és védeni kellett az embereknek épségét. Szerettünk volna alapból három bajnokságot elindítani. A felmérésnek az is a része volt, hogy egyes HFL klubok visszalépését követően a másodosztályú gárdák közül van-e valaki, aki fel szeretne lépni. De nem jelentkeztek. Így mondhatni, egy kényszermegoldás szülte a bajnokságot. Ezért is egy speciális év az idei.

Képek: DO-archív

- Érvényben lesz ősszel a feljutási lehetőség?

- Idén nincs kiesés és feljutás. A HFL meghívásos rendszer. Ha olyan csapat nyeri meg a Divízió I-et, aki ezt még nem tette meg, de lát benne az elnökség potenciált, akkor az adott együttest meghívhatják az elitliga 2021-es szezonjába.

- Sok hír szól arról, hogy ősszel jön a koronavírus második hulláma. Számítanak-e erre, illetve mennyiben befolyásolná ez a szervezést?

- Sokat beszélgettünk erről az elnökséggel. Egyelőre kétes információink vannak arról, hogy lesz-e második hullám vagy sem, hiszen nincs konkrét tanulmány, erről. Ezzel nem tudunk kalkulálni. Ezért próbáltunk olyan versenynaptárat kialakítani, amiben hamarabb véget ér az alapszakasznak. Ez ugye november első hétvégéje. A november 28-29-i hétvégén lennének majd a döntők. A finálék és az elődöntők között lenne három hét. Ha esetleg lenne egy második hullám, akkor viszont le tudjuk rövidíteni így a rájátszást. Viszont remélem, hogy nem lesz ilyen és nem avatkozik bele vírus a rendszerbe.

- És az utánpótlás bajnokságok lebonyolításáról mit lehet tudni?

- A csapatoknál az utánpótlás bajnokságokkal kapcsolatban is kikértük csapataink véleményét, a tárgyalások a napokban is zajlanak. U19-ben nagypályás, négymeccses alapszakasz lesz. Az ennél fiatalabb korosztályoknál pedig kupanapos lebonyolítást tervezünk. Két-három kupanapot tervezünk. A Szövetség próbál segíteni azzal, hogy mentők költségére 70 ezer forintos támogatást ad a szervezőknek, amit a kupanapok részvételi díjából kíván finanszírozni.

(Forrás: MAFSZ)

A rovat további hírei: Sport

Húzóembereket keres a kapitány

Húzóembereket keres a kapitány

2021. jún. 13.

Japán ellen kezdi meg szereplését a Világliga Szuperdöntőjében az öt dunaújvárosi játékossal felálló magyar női vízilabda válogatott.

Remek eredmények hazai pályán

Remek eredmények hazai pályán

2021. jún. 13.

Összesen kilenc dobogós helyezéssel zárták a Danubius KSE tollaslabdázói a sportcsarnokban megrendezett országos felnőtt ranglista versenyt szombaton.

Kovács-ezüst a világkupán

Kovács-ezüst a világkupán

2021. jún. 12.

Második helyen végzett az eszéki világkupa felemáskorlát döntőjében a DKSE kiváló tornásza, Kovács Zsófia.

Bajnok a Kemi-Ker!

Bajnok a Kemi-Ker!

2021. jún. 12.

Az Akrasz-Bau elleni kétgólos sikerrel szerezte meg a városi kispályás labdarúgó bajnokság Campus osztályának első helyét a Kemi-Ker Kft. gárdája.

Gerendán és talajon sem jött össze a döntő

Gerendán és talajon sem jött össze a döntő

2021. jún. 12.

Makovits Mirtill és Kovács Zsófia számára sem alakult jól a tornászok eszéki világkupájának második napja a selejtezőben.

Fényes éremben reménykednek a fiatalok

Fényes éremben reménykednek a fiatalok

2021. jún. 11.

Jó esélyekkel vág neki az Országos Mini Bajnokság dunaújvárosi döntőjének a DSE Röplabda Akadémia U13-as együttese.

Már itthon készül a válogatott

Már itthon készül a válogatott

2021. jún. 11.

Az amerikai edzőtábort követően itthon készül tovább női vízilabda válogatottunk, ám nem sokáig: vasárnap már Görögországba, a Világliga Szuperdöntőjére utazik a csapat – soraiban öt dunaújvárosi játékossal.