"Hello me": Egy élet állomásai

doszerk - 2020. július 29. 8:23

Az emberi életutat több pszichológiai megközelítés is szakaszokra osztotta. Harsányi Kata pszichológus ezúttal egy kevéssé ismert "modell" alapjait foglalja össze – ismerkedjünk meg Daniel Levinson elképzeléseivel. 

Amikor egy élet állomásairól beszélünk, több pszichológiai megközelítés is szóba kerülhet – eszünkbe juthat Freud pszichoszexuális vagy Erikson pszichoszociális fejlődési modellje. Rajtuk kívül azonban számos szakember alkotott modellt a témában; ismerkedjünk most meg a hazánkban kevésbé ismert Daniel Levinson elképzelésével.
Elmélete szerint az első nyugalmi szakasz 22 éves korig tart, és a felnőttkorra készülődésről szól. Ebben a szakaszban számos biológiai változás megy végbe az egyén életében, amit természetesen a mentális érés folyamatai is követnek. A következő szakaszba, a korai felnőttkorban lépést azonban megelőzi egy változás, az úgynevezett kapunyitási időszak. A fiatalnak ekkor friss végzettséggel a kezében kell helytállni, egzisztenciálisan, érzelmileg, és fizikailag is le kell válnia családjáról, párkapcsolatot kell kialakítania és fenntartania.
Ha sikerül megküzdeni ezekkel a kihívásokkal, nyugodtabb évek következnek, egészen 45 éves korig, amikor újabb változási szakasz megy végbe. Az egyén ugyanis ekkor szembesül vele, hogy körülbelül az élete derekán jár. Ez a felismerés számos kérdést vet fel, akár addig félresöpört álmok és vágyak kerülhetnek előtérbe, melyek kielégületlensége hiányt okozhat. Ezt az időszakot életközépi válságnak nevezzük.
Természetesen ez az átmeneti időszak is magában hordozza a fejlődés lehetőségét, és támogathatja egy aktív, a céljainknak szentelt középső felnőttkori szakasz kialakítását.
A harmadik nagy változás a hatvanas évek elején következik be, és átmenetet képez a késői felnőttkor nyugodt évei felé. Csakúgy, mint az életközépi időszakban, itt is a számvetés, a múlandósággal való szembesülés dominál – ennek „eredményeként” egy elégedetlen időskor vagy egy tartalmas örökséget továbbadó életszakasz is következhet.

Harsányi Kata

(A kép illusztráció)

További, a témába is vágó posztok pszichológus szakértőnk blogján!

Harsányi Kata – blog (katt) >>

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: szúnyoggyérítés a városban

DSTV: szúnyoggyérítés a városban

2021. jún. 12.

Füstködös szúnyoggyérítés kezdődött a város területén csütörtök este, derül ki a DSTV összegzéséből. Az irtószer kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. Hangkép.

Idén másodszorra csalogat a Garázsvásár

Idén másodszorra csalogat a Garázsvásár

2021. jún. 10.

Újtelepen ismét történik valami; tavaly nagy sikerrel debütált, idén kibővített programmal, sok-sok meglepetéssel újra megnyitja kapuját a Garázsvásár közösségi kezdeményezése június 19-én. Ment már kisvonattal Újtelepre? Itt a remek alkalom!

Már nem kérdés – itt a nyár!

Már nem kérdés – itt a nyár!

2021. jún. 07.

Sok napsütés egész héten, a közepén és a végén némi csapadékkal – ezt ígéri a DO időjárási szakértője. Gomolyok minden nap lesznek, de már nem lehet kérdés: nyári hétre készülhetünk!
 

DSTV: karon ül a tarantula

DSTV: karon ül a tarantula

2021. jún. 02.

Egzotikus madárpók- és rovargyűjteményhez csinál kedvet a DSTV összeállítása. A bemutató a közelmúltban érkezett, és még néhány napon át városunkban vendégeskedik. Hangkép.
 

"Agresszív a kutyám – de mitől, miért?" (4.)

"Agresszív a kutyám – de mitől, miért?" (4.)

2021. máj. 31.

Újabb sorozatot kezdtünk hasábjainkon a felelős állattartás híveinek – Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző egy roppant érzékeny téma, a kutyák agresszivitása kapcsán avat be minden érdeklődőt a legfontosabb tudnivalókba. Negyedik, befejező rész.

Felmelegedés várható – továbbra is csapadékkal

Felmelegedés várható – továbbra is csapadékkal

2021. máj. 31.

Véget érhet a kora tavaszt idéző időszak, a DO meteorológiai szakértőjének friss prognózisa szerint nyár elején már-már nyárias napokban reménykedhetünk. De persze még mindig nem az igazi!

Mozgalmas gyereknap az MMK-ban (galériával)

Mozgalmas gyereknap az MMK-ban (galériával)

2021. máj. 30.

Egész napos szabadtéri programot időzített a gyereknapra a Munkásművelődési Központ – és szép sikert aratott az újranyitás utáni első "nagy" megmozdulás. Címszavas összegzés és webképtár a hajtás után!