"Hello me": Egy élet állomásai

2020. július 29. (szerda) 8:23 - doszerk

Az emberi életutat több pszichológiai megközelítés is szakaszokra osztotta. Harsányi Kata pszichológus ezúttal egy kevéssé ismert "modell" alapjait foglalja össze – ismerkedjünk meg Daniel Levinson elképzeléseivel. 

Amikor egy élet állomásairól beszélünk, több pszichológiai megközelítés is szóba kerülhet – eszünkbe juthat Freud pszichoszexuális vagy Erikson pszichoszociális fejlődési modellje. Rajtuk kívül azonban számos szakember alkotott modellt a témában; ismerkedjünk most meg a hazánkban kevésbé ismert Daniel Levinson elképzelésével.
Elmélete szerint az első nyugalmi szakasz 22 éves korig tart, és a felnőttkorra készülődésről szól. Ebben a szakaszban számos biológiai változás megy végbe az egyén életében, amit természetesen a mentális érés folyamatai is követnek. A következő szakaszba, a korai felnőttkorban lépést azonban megelőzi egy változás, az úgynevezett kapunyitási időszak. A fiatalnak ekkor friss végzettséggel a kezében kell helytállni, egzisztenciálisan, érzelmileg, és fizikailag is le kell válnia családjáról, párkapcsolatot kell kialakítania és fenntartania.
Ha sikerül megküzdeni ezekkel a kihívásokkal, nyugodtabb évek következnek, egészen 45 éves korig, amikor újabb változási szakasz megy végbe. Az egyén ugyanis ekkor szembesül vele, hogy körülbelül az élete derekán jár. Ez a felismerés számos kérdést vet fel, akár addig félresöpört álmok és vágyak kerülhetnek előtérbe, melyek kielégületlensége hiányt okozhat. Ezt az időszakot életközépi válságnak nevezzük.
Természetesen ez az átmeneti időszak is magában hordozza a fejlődés lehetőségét, és támogathatja egy aktív, a céljainknak szentelt középső felnőttkori szakasz kialakítását.
A harmadik nagy változás a hatvanas évek elején következik be, és átmenetet képez a késői felnőttkor nyugodt évei felé. Csakúgy, mint az életközépi időszakban, itt is a számvetés, a múlandósággal való szembesülés dominál – ennek „eredményeként” egy elégedetlen időskor vagy egy tartalmas örökséget továbbadó életszakasz is következhet.

Harsányi Kata

(A kép illusztráció)

További, a témába is vágó posztok pszichológus szakértőnk blogján!

Harsányi Kata – blog (katt) >>

A rovat további hírei: Mozaik

Időjárás: zivataros péntek

Időjárás: zivataros péntek

2020. augusztus 14. (péntek)

Délelőtt az ország középső tájain, délután és este a nyugati és déli megyékben számíthatunk záporokra, zivatarokra.

Időjárás: marad a kánikula

Időjárás: marad a kánikula

2020. augusztus 13. (csütörtök)

Csütörtökön is sok napsütésre, kevés gomolyfelhőre számíthatunk, míg esőre a Dunántúl nyugati felén lehet esély.

"… nézd, milyen szép, napfényben fürdik az egész vidék!"

"… nézd, milyen szép, napfényben fürdik az egész vidék!"

2020. augusztus 12. (szerda)

Copy Con vidám tordasi dalának részlete lett a napi időjárásjelentés címe, egy kattintás után az is kiderül, miért.

Útkeresés: csúcsra járt a Játékfesztivál! (webgalériával)

Útkeresés: csúcsra járt a Játékfesztivál! (webgalériával)

2020. augusztus 11. (kedd)

Ahogy ígérték: mozgás és móka, kézműveskedés és kreatív kísérletek – élménydús programot kínált az Útkeresés Segítő Szolgálat immár hagyományos közösségi kezdeményezése a város általános iskolásainak. Címszavas összegzés – és mesélő képtár!

DSTV: legyen igény a rendszeres testmozgás!

DSTV: legyen igény a rendszeres testmozgás!

2020. augusztus 11. (kedd)

A felnőttkori elhízás megelőzésének legjobb módja, ha már gyerekkorban életünk szerves részévé válik a rendszeres testmozgás. DSTV-riport, életmód, boldogságterápia. 

Derűre ború + égiháború

Derűre ború + égiháború

2020. augusztus 11. (kedd)

Enyhülés a hőmérsékleti vonatkozásban, durvulás a légmozgás és a csapadék terén; megjött a zivatarzóna!

Az eddig véltnél régebb óta létezik vagyoni egyenlőtlenség

Az eddig véltnél régebb óta létezik vagyoni egyenlőtlenség

2020. augusztus 10. (hétfő)

Az eddig véltnél régebben léteztek komoly vagyoni egyenlőtlenségek - állapította meg egy nemzetközi tudóscsoport egy 6600 éves lengyelországi temetkezési hely leletei alapján.