Dunaújváros Hetilap

Kamara: új tájékoztató az egyéni vállalkozóknak

Öcaline - 2020. július 29. 12:09

Vállalkozók, figyelem: ettől a hónaptól a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozáshoz szükséges általános információkról. Szintén a kamarák tájékoztatják az érintett vállalkozókat a képesítéshez, illetve a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről. 

A területileg illetékes gazdasági kamarák – városunkban a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) – személyre szabott tájékoztatása mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egy új információs felület létrehozásával könnyíti meg az érdeklődők számára az információgyűjtést.

Belép az e-Tus

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény alapján a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges információkról, az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásáról, a képesítéshez, valamint a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara feladatainak ellátása érdekében a korábban Engedélyköteles tevékenységek katalógusaként ismert rendszert egy új egyéni vállalkozói tájékoztatási rendszer, az e-TUs rendszer váltja fel. Az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához hasonlóan az e-TUS rendszerben is TEÁOR számra és elnevezésre, illetve ÖVTJ kódra és elnevezésre lehet keresni. 
Az e-TUs rendszer, hasonlóan az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához, tájékoztatást ad arról, hogy egy adott tevékenység bejelentés vagy engedélyköteles-e, illetve mely hatósághoz szükséges fordulni egy esetlegesen fennálló kötelezettség teljesítése érdekében. Az e-TUS mindemellett megmutatja azt is, hogy az adott tevékenység folytatásához szükséges-e szakképesítés. Amennyiben egy tevékenység szakképesítéshez kötött, a rendszer tájékoztatást ad a jogszabályban előírt szakképesítés(ek) pontos megnevezéséről, valamint a képesítést előíró jogszabályhelyről is.
Jelenleg az engedélyköteles tevékenységek katalógusa és az e-TUs rendszer párhuzamosan elérhető, azonban augusztustól kizárólagosan az e-TUs rendszeren keresztül, valamint a DKIK-nál kaphatják meg a szükséges tájékoztatást a vállalkozók.

Folyamatos jelenlét

A DKIK hivatalos oldalán elérhető összegzés szerint a Latinovis Zoltán utcai Vállalkozók Házában az alábbi témák kapcsán is tájékozódhatnak az érdeklődők:

– A tevékenység végzéséhez szükséges képesítés szintje.

– A képesítés KEOR szerinti tanulmányi területe (szakirány).

– Van-e lehetőség helyettesítő képesítés elfogadására?

– A tevékenység esetén a jogszabályban meghatározott szakképesítés helyett elfogadható a szakiránynak megfelelő magasabb szintű szakirányú végzettség is.

– A tevékenység esetén a jogszabályban meghatározott szaktanfolyami végzettség helyett elfogadhatók az adott tevékenység végzéséhez szükséges kompetenciák.

– Rendelkezésre állnak-e ekvivalens (egyenértékű, megfeleltethető) képesítések, ha igen, azoknak mi a megnevezésük?

– Ekvivalenciát előíró jogszabály megnevezése.

– A tevékenység után minimálbér vagy garantált bérminimumnak megfelelő járulékfizetési kötelezettsége keletkezik-e a vállalkozónak?

A fent vázolt témákról az ügyfélfogadási idő határain belül folyamatosan tájékozódhatnak az érdeklődők a Vállalkozók Házban!

(Forrás és fotó: DKIK)
 

A rovat további hírei: Közélet

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.