Könyv jelent meg a legendás színész-újságíró rangadókról

doszerk - 2020. július 28. 9:03

Száz éve SZÚR címen megjelent a legendás színész-újságíró labdarúgó-rangadó 1920 és 2020 közötti történetét bemutató könyv.

Kép forrása: Magyar Újságíró Válogatott Facebook

A kiadvány hétfői sajtótájékoztatóján az egykori mérkőzések szereplői közül megjelent Kopeczky Lajos, Egri János, Várkonyi Sándor, Solymos Antal, Balázs Pali és Nemcsák Károly. "A világháború után boldogságot csempészett az emberek életébe a SZÚR" - mondta Borsi László ötletgazda, egyben a könyv társszerzője, aki röviden felidézte a történelmet, egyúttal kiemelte, hogy a mérkőzések alkalmával barátságok születtek, a színészek és az újságírók csak a pályán voltak ellenfelek. Borsi szerint a színészek, az újságírók, a művészek és a labdarúgók közös nyelve volt a foci, és az akkori érzéseket szerették volna a könyvben megörökíteni, továbbadni.

"A százéves sztori nagyszerű része a magyar kultúrtörténetnek, mindkét oldalon kitűnő emberek léptek színre" - mondta Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke, aki kiemelte, a mérkőzésekhez számtalan legenda, anekdota fűződik, ezek megőrzéséért külön köszönet illeti az alkotókat. "Én nem lehettem részese a Népstadion legendás SZÚR-jainak, irigylem is azokat a kollégákat, akik több tízezer néző előtt játszhattak" - tette hozzá.

"Felemelő érzés volt pályára lépni, igazi népünnepély volt a SZÚR, melyre egész évben készült a színész- és az újságíró-válogatott, országszerte hírverő meccseken léptünk fel" - emlékezett vissza Nemcsák Károly. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága, valamint az MSÚSZ Nagy Béla-programjának támogatásával megjelent könyv tartalmazza az összes mérkőzés eredményét, helyszínét, összeállítását. Így az olvasók megtudhatják, hogy az első találkozó 1920. június 12-én 2-2-es döntetlennel zárult, míg a legutóbbin, 2019. szeptember 6-án az újságírók győztek 6-3-ra. A sztorikban, interjúkban, adatokban és fotókban gazdag kiadvány 1920 forintos áron rendelhető meg a magyar újságíró-válogatott Facebook-oldalán.

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

2024. ápr. 19.

A kiesés elől menekülő Békéscsaba lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesének következő bajnoki ellenfele szombaton délután öt órától.

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.